Jakob Hausmann s-a născut în Steckborn, Elveţia, a absolvit acolo şcoala de bucătari și a pășit pentru prima oară pe pământ românesc în 1990, unde, câțiva ani mai târziu, și-a deschis primul restaurant.
Chef Hausmann a devenit celebru publicului din România prin diversele sale apariții la show-uri culinare televizate. Jakob Hausmann și-a dat seama din copilărie că vrea să devină chef. I-a încolțit această idee când își ajuta părinții în bucătărie și era adesea lăudat musafirilor pentru abilitățile sale în gastronomie. Atunci a realizat că dacă gătești bine, din suflet, îi poți face pe oameni cu adevărat fericiți. Și așa s-a dovedit a fi. Acum, Chef Hausmann își vede visul cu ochii și pune zâmbete autentice pe chipurile celor care îi încearcă preparatele.
Special, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Chef Jakob Hausmann ne-a vorbit puțin despre mâncărurile sale preferate și ne-a prezentat o rețetă inedită care are drept ingredient de bază unul dintre cele mai apreciate alimente de origine vegetală: tofu.
Citeşte şi: EXCLUSIV Cum gătește Chef Nicolai Tand friptura pentru masa de sărbătoare
Care este mâncarea dumneavoastră de suflet?
În general prefer mâncărurile simple, care nu necesită prea multă tehnologie de gătit. Important este să fie gustoase. Un exemplu bun sunt pastele cu carne tocată – Gehacktes mit Hörnli, o mâncare tipic elvețiană, sau un risotto cu ciuperci sau cu legume de sezon. Prefer mereu ingredientele si legumele proaspete, pe care fiecare anotimp ni le oferă în dar.
Există vreun fel de mâncare care vă reamintește de o întâmplare specială din viața dumneavoastră?
Da! Preparatele din iepure îmi amintesc de copilărie. Tatăl meu gătea la fiecare eveniment din familie, sau sărbătoare, precum Paște sau Crăciun, friptură de iepure la tavă, cu sos consistent de legume. Iar mama garnisea friptura cu Käsespätzle – paste cu brânză, la care adăuga și legumele din tava de friptură.
Citește gratuit ediția de ianuarie a revistei Unica. O găsești AICI
Aveți o rețetă preferată pe care ați învățat-o de la părinți sau bunici?
Îmi amintesc cu plăcere de toate mâncărurile mamei, dar mai ales de pastele ei Bologneze, pe care le gătea direct în sosul de carne.
Care este cel mai complicat fel de mâncare pe care l-ați gătit vreodată?
Având în spate o experiență de peste 20 de ani de restaurant, unde trebuie tot timpul să pui pe masă preparate cât mai diverse, sofisticate, care necesită timp îndelungat de gătire, precum tehnica sous-vide, ca bucătar ești într-o permanentă provocare de a te ridica la cerințele clienților ce îți trec pragul cu încredere. Dar oricât de complicate ar fi preparatetele, dacă alături de ingrediente se adaugă pasiune și dragoste, totul devine și simplu și gustos.
Ce nu ar trebui să lipsească niciodată de pe o masă festivă?
Un desert bun!
Cu ocazia sărbătorilor, Chef Hausmann recomandă cititorilor Unica o rețetă special, fără carne:
Tofu Carpaccio
Ingrediente:
- 250 g Tofu, tăiat în felii subțiri
Pentru marinadă:
- 3 linguri oțet de mere
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri muștar
- 4 linguri ulei de măsline
- coajă rasă de la o lămâie
- sare condimentată
- piper proaspăt
Pentru decor:
- 1 ramură cimbru
- 1 legătură busuioc
- 2 roșii descojite și tăiate cuburi
- 1 ceapă tăiată felii subțiri
- 4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Ingredientele pentru marinadă se amestecă bine și se pun feliile de brânză Tofu în compoziția rezultată. Brânza trebuie să absoarbă aromele marinadei, așadar se va lăsa la marinat în frigider, cel puțin patru ore sau peste noapte.
Brânza Tofu se aranjează pe o farfurie și se decorează cu ierburile, roșiile și feliile de ceapă.
Se picură uleiul de măsline pe deasupra. Poftă bună!
Ultima modificare decembrie 23, 2020 3:50 pm