Andreea Marin Bănică. Aş putea să scriu doar atât în introducerea acestui interviu exclusiv, pentru că ar fi suficient. Frumoasă, activă, dedicată, sufletistă – Andreea şi-a propus să schimbe lumea. Şi reuşeşte asta zi de zi.
Andreea Marin Bănică, proiecte umanitare de succes
Andreea, mă bucur nespus că ţi-ai făcut timp să răspunzi întrebărilor noastre, mai ales că ştiu că eşti foarte ocupată. Ce proiecte ai avut în ultimul timp?
În primul rând, în ultima lună am mers din oraş în oraş, în turneul anual Şcoala Mamelor şi am întâlnit sute de femei cu care am avut dialoguri deschise, împreuna cu specialiştii Fundaţiei Preţuieste Viaţa (psihologi, psihiatri, medici, specialişti în comunicare, drepturile mamelor sau formare profesională), despre tot ceea ce le frământă , despre bucuriile, dar şi despre greutăţile şi nedreptăţile pe care le traversează, despre soluţii şi căi posibile de urmat. Serviciile pe care le acordăm mamelor, fie în centrele noastre, fie în dezbaterile noastre ori pe www.scoalamamelor.ro sunt toate gratuite pentru acestea.
În paralel am avut în ţară şi în Moldova de dincolo de Prut un alt turneu dedicat campaniei pentru depistarea precoce a cancerului la sân, o adevărată aventură însemnând spectacole şi sport în aer liber, seminarii în care fetele şi femeile primesc informaţii utile despre cancerul la sân, despre cum pot să devină voluntari în această campanie şi cum pot ajuta concret prin achiziţionarea obiectelor cu fundiţă roz, din vânzarea cărora strângem fonduri pentru a asigura cât mai multe mamografii gratuite femeilor care nu-şi pot permite acest „lux”.
De asemenea, continui să promovez singurul card din România ce poartă sigla UNICEF şi care are o latură umanitară extrem de utilă sistemului medical românesc: dacă foloseşti la cumpărături acest card emis de UniCredit Ţiriac Bank, banca donează din fondurile proprii echivalentul a 1% din valoarea cumpărăturilor tale efectuate numai cu acest card. Acest proiect UNICEF a facut posibil ca aproape 40 de maternităţi din ţară să fie modernizate şi certificate ca „Spital – Prieten al Copilului”.
O alta campanie în care sunt implicată activ este cea împotriva violenţei domestice şi invit orice persoană care trece prin această experienţă să afle cum poate să primească sprijin intrând pe www.campaniarespectului.ro.
Nu în ultimul rând, extrem de importantă este mişcarea pe care am iniţiat-o „Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013” care îşi propune să determine introducerea vaccinului pneumococic în schema naţională de imunizare, astfel încât orice nou-născut din România să poată avea acces gratuit, cum se întâmpla în toate ţările membre ale Uniunii Europene. La noi acasă, din păcate, doar 2 % dintre copii au părinţi care să-şi permită să-l cumpere din farmacii. De curând am iniţiat şi o petiţie online pe care o pot semna părinţii pentru a susţine introducerea acestui vaccin în grila de imunizari, aşa că toţi cei care vor să sprijine acest demers pot face acest lucru printr-o semnătură online la adresa https://www.petitieonline.com/spune_da_introducerii_vaccinului_pneumococic. Sperăm să strângem cât mai multe semnături, pentru că este foarte important să ne protejăm copiii de bolile pneumococice, de multe ori nemiloase.
Eşti implicată în numeroase proiecte umanitare, iar timpul ţi-l dedici ajutându-i pe ceilalţi. Crezi că asta este misiunea ta?
Da, şi aceasta. Pur şi simplu sunt pasionată de ceea ce fac, aşa cum am şi fost educată, nu e o noutate, e ceva normal pentru mine, un parcurs firesc. Există şi partea de muncă strict comercială de care orice om are nevoie pentru cheltuielile proprii şi ale familiei, dar ceea ce-mi place cu adevărat se regăseşte în activităţile fundaţiei mele.
Oamenii te numesc şi acum „zâna surprizelor”! Te flatează sau te deranjează acest alint?
Da, e un compliment, mai cu seamă că nu a fost vorba de vreo strategie de marketing, ci de un alint al cuiva din public care a fost transmis mai departe din om în om. Cred că nu oricine are privilegiul acesta.
Tu ajuţi atât de mult. Dar pe tine cine te sprijină, îţi oferă un sfat, un umăr pe care să plângi atunci când îţi este greu?
Familia şi prietenii dragi.
Şcoala mamelor este un proiect complex, curajos, ce părea greu de realizat la început. Care este acum statusul acestui portal dedicat mamelor?
Peste 300.000 de mame din peste 100 de ţări ale lumii, nu doar din România, ne urmăresc şi beneficiază de serviciile noastre gratuit.
Ce proiecte ai derulare şi ce ne pregăteşti nou?
Noutatea va fi lansarea pe 23 noiembrie, la PRO Cinema, a filmului unde am avut un rol principal, Ho Ho Ho 2. Nu este ceva obişnuit pentru mine şi de aceea am emoţii, dar dacă o să veniţi la cinema şi o să vă amuzaţi va fi cea mai mare realizare pentru mine.
Cât de mult vorbeşti la telefon zilnic?
Prea mult, trebuie să iau măsuri.
Ce părere ai de lumea mondenă autohtonă din ziua de azi? De ce s-a alterat atât de mult televiziunea? Cine e de vină?
Nimeni altcineva decat aşa-zişii oameni de televiziune pentru că nu-i pot sa-i numesc jurnalişti pe cei care s-au depărtat de reguli. Scuza că „asta vrea publicul” e de-a dreptul puerilă. Sunt convinsă că publicul ar urmari cu interes dacă aceşti „realizatori” s-ar arunca în cap de la etaj în direct. Pe asta de ce nu o fac?
Citeşte în pagina următoare ce spune Andreea despre fetiţa ei!
Page: 1 2