Ernest Maftei și luptele care i-au marcat viața: „Câştigam 40.000 de lei pe film şi veneam acasă, de la femei, fără niciun leu”

.

Se împlinesc 17 ani de la moartea actorului Ernest Maftei. Mic de înălțime, cu barba răvășită şi o poftă de viaţă de viaţă nebună, Ernest Maftei nu a lăsat pe nimeni indiferent cu trăirile lui. Era un personaj de poveste pe scenă, dar și în afara ei. Vorbea despre orice, dar mai ales despre femei, pe care le adora.

Ernest Maftei „Bădia” s-a născut pe 6 martie 1920 și a murit pe 19 octombrie 2006 . Actorul și-a dovedit talentul în peste 225 de roluri.  A jucat în ”Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” etc. Era un spectacol pe scenă, dar și după căderea cortinei.

17 ani fără Ernest Maftei. Cum s-a îndrăgostit de teatru

Tatăl său îl voia învățător, el se visa preot, dar în cele din urmă Ernest Maftei a ajuns actor, poate și pentru că avea o pasiune pentru versuri, scria și publica, iar această pasiune i-a netezit cumva drumul către scenă.

„Am făcut şi vioara vreo patru ani. Tata n-a fost prea încântat când a auzit că mă fac actor. ”Vrei să ajungi la circ?”, zicea. La el nu era tocmai limpede cum e cu teatrul ăsta. Teatrul îmi plăcea. Jucasem eu dintr-a cincea până-ntr-a opta, şi la şcoală. Am jucat Alecsandri. Roluri de femei… În „Dezertorul”, îmi aduc aminte, eram fată”, mărturisea actorul Ernest Maftei, citat de Ziarul Metropolis.

Citeşte și: Puiu Călinescu, o viață marcată de tragedii și lipsuri: „Nu a ţinut la bani. Voia ca toată lumea din jurul lui să fie mulţumită”

Citeşte și: O viață departe de comedie! Cristina Stamate, marcată de un avort și prinsă în hățișurile unei iubiri neîmpărtășite

A fost deținut politic, a luptat la Revoluție

La 17 ani, Ernest Maftei începe să îi sprijine pe legionari. Este prins și închis în lagărul de la Vaslui pentru cinci luni. Ajunge apoi în închisorile Galaţi, Jilava şi Văcăreşti. Stă zeci de ani închis, dar nu capitolează. Spiritul lui de luptător îl face să iasă la Revoluție, în 1989, la Universitate, apoi, în 1990, este bătut crunt de de mineri, dar după ce se vindecă își reia locul pe scenă.

Bădia Ernest Maftei a fost atât urmărit de Securitate, cât şi racolat pentru o perioadă. Nevoit să semneze un angajament la 14 ianuarie 1959, actorul a primit numele conspirativ „Mateescu”, reuşind totuşi să-şi salveze cariera fără a-şi trăda conştiinţa, conform Adevărul.ro.

Citeşte și: Sophia Loren a renunțat la relația cu Cary Grant de frica unui scandal. De ce se temea actrița

Citeşte și: Logodnica lui Elvis Presley: Ultima conversație sfâșietoare și planul secret care s-a stins odată cu el

Ernest Maftei, o singură căsătorie, dar multe alte iubiri. Ce spunea despre soția sa

Ernest Maftei a avut o singură căsătorie legitimă, dar a curtat și multe alte frumuseți.

„A fost o epocă în care, dacă nu făceam dragoste, nu puteam să dorm. Aşa îmi era firea. Nevasta mea mă trimitea şi la altele ca să mai scape de mine. Câştigam 40.000 de lei pe film şi veneam acasă, de la femei, fără niciun leu. De îmbătat nu m-am îmbătat niciodată, dar n-am mai băut apă de 50 de ani”… , mai spunea el.

Actorul a lăsat în urma lui doi copii, pe Gheorghe (Gheorghiță) Maftei, care este un artist plastic cunoscut, fiul lui legitim, dar și unul nelegitim, care este inginer în America. A părăsit această lume la 86 de ani, învins fiind de un cancer pulmonar.

Foto: Hepta, Ziarul Metroplis

Ultima modificare ianuarie 8, 2024 8:34 am

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale