Home > Vedete > Edi Stancu dezvăluie secretul relației cu soția lui, Ioana: „Este prima dată când nu amestec viața personală cu cea profesională” / Exclusiv
Edi Stancu dezvăluie secretul relației cu soția lui, Ioana: „Este prima dată când nu amestec viața personală cu cea profesională” / Exclusiv
Ți-l mai amintești pe Edi Stancu, celebrul coregraf de la Dansez pentru tine? Deși nu mai apare la TV decât sporadic, a rămas în continuare unul dintre cei mai apreciați coregrafi din România și, de un an, este implicat într-un turneu motivațional pentru copii, „Eroul din tine”, cu care călătorește prin țară. Pe plan personal și-a găsit echilibrul, alături de soția sa, Ioana, și de cei doi copii, Zoe, în vârstă de 1 an și Robert, în vârstă de 12 ani, care sunt constant prezenți în proiectele lui.
Edi Stancu, în vârstă de 49 de ani, își deschide sufletul într-un interviu oferit pentru Unica.ro, în cadrul căruia își amintește cum un eveniment nefast i-a adus notorietatea. În anul 2004 era coregraf și dansator pentru Sanda Ladoși, care participa la Eurovision. O entorsă de gradul 2 l-a scos aproape din competiție, dar cineva din Romania l-a văzut și l-a căutat pentru un proiect. Și nu oricine. Era vorba despre Mona Segall care se afla la cârma emisiunii Dansez pentru tine.
Edi Stancu, dezvăluiri despre carieră, căsnicia cu Ioana și viața cu doi copii
Edi Stancu a început să danseze de la vârsta de 11 luni și de atunci mărturisește că nu s-a mai oprit. Era în clasa a IX-a când, fără știrea părinților, s-a dus la o preselecție pentru dansatori la Palatul Copiilor. Celebrul coregraf recunoaște că anul 1992 a fost definitoriu pentru el, datorită concertului lui Michael Jackson în România. Atunci i s-a schimbat radical percepția despre viață și dans. Edi Stancu ne povestește și despre cea mai gravă accidentare din viața lui.
“Din cauza luminilor nu am calculat bine distanță, și m-am ales cu o entorsă de gradul 2. Era tragic pentru mine dacă nu îmi reveneam imediat” ne povestește Edi Stancu.
Edi Stancu a fost coregraf la Opera Română, la emisiunile Dansez pentru tine și Românii au talent, dar și la Circul Metropolitan. Recunoaște că niciodată nu ar minți și că nu a fost niciodată dezamăgit, profesional vorbind. Mereu a fost de părere că, dacă un lucru nu i se întâmplă, înseamnă că ceva mult mai bun i se pregătește. Aflăm de la el și de ce s-a căsătorit de trei ori, de două ori cu aceeași femeie. A patra căsătorie, cu Ioana, o consideră norocoasă pentru că e prima dată când nu mai amestecă relația cu profesia.
Edi Stancu, poate cel mai cunoscut coregraf din România. Spune-mi cu ce te ocupi în prezent, ce proiecte ai?
Așa cum mă știi, sunt în continuare un creator de momente artistice, emisiuni la TV, spectacole și colaborări corporate. De mai bine de un an sunt implicat într-un turneu motivațional pentru copii, „Eroul din tine”, cu care călătoresc prin țară. Am avut peste 200 de spectacole și 75.000 elevi spectatori. În rest, multe proiecte în lucru, care abia aștept să se concretizeze, să pot să vorbesc despre ele.
Edi Stancu a dansat, pentru prima dată, la doar 11 luni
Când ai început să dansezi și când ți-ai dat seama că dansul este vocația ta?
Am început să dansez la primul revelion din viața mea, respectiv la 11 luni. În apartamentul alor mei, o petrecere mică între vecini, pe muzică populară. Cu nenea Gelu, după spusele mamei. De atunci am dansat la toate petrecerile (râde).
În clasa a V-a am vrut să iau muzica mai în serios și m-am înscris la o audiție pentru corul școlii. Însă nu m-am calificat. Patru ani m-am gândit cum aș putea să mă reprofilez, dansul nefiind o opțiune pentru băieți. În clasa a IX-a, fără știrea părinților, m-am dus la o preselecție pentru dansatori la Palatul Copiilor. Era chiar vara după revoluție. Auzisem că Ansamblul Primăvara urmă să plece într-un turneu european. Era șansă mea să ies din țară, să vizitez locuri pe care le știam doar de pe hartă.
Michael Jackson i-a schimbat percepția despre viață coregrafului Edi Stancu
Ai reușit să iei preselecția?
În ansamblu erau 12 fete și aveau nevoie de tot atâția băieți. Au fost doar patru băieți la preselecție, printre care și eu, și ne-au luat pe toți. Am fost plecat în zeci de turnee până la sfârșitul clasei a XII-a, când trebuia să plec de la Palatul Copiilor, căci nu mai eram elev. Din patru băieți cu care am început, rămăseserăm trei și am decis împreună că vrem să continuăm să călătorim gratis.
Am auzit că se făcea un casting pentru un spectacol la Casa Centrală a Armatei, la Teatrul de Revista, la Estrada. Și mai mult, că o să fim plătiți. Perfect pentru niște tineri de 18 ani! Și de aici am început să cunoaștem toate vedetele momentului și să exploatăm toate oportunitățile oferite.
Dar dacă ar fi să aleg un moment și nu o serie de evenimente din viața mea, știu ziua exactă: 1 octombrie 1992, concert Michael Jackson la București. Mi-a schimbat percepția despre viață, despre dans și mi-a deschis orizonturile.
Edi Stancu își aduce aminte de cea mai gravă accidentare: “M-am ales cu o entorsă de gradul 2, era tragic pentru mine”
Puțină lume știe că ai o meserie foarte grea, te poți accidenta frecvent. Când ai pățit-o cel mai grav?
Eforturile unui coregraf și dansator sunt uriașe și, într-adevăr, publicul nu le vede. Există zeci de ore de repetiții pentru o reprezentație de 2-3 minute. Chiar și când pare că este free-style, de fapt fiecare mișcare este pusă la punct și coordonată.
În 2004 eram coregraf și dansator pentru Sanda Ladoși, care reprezenta România la Eurovision. Erau repetițiile filmate, la Instanbul, cu 4 zile înainte de show. Scena avea o diferența de nivel, pe care o observasem, dealtfel, dar din cauza luminilor nu am calculat bine distanța și m-am ales cu o entorsă de gradul 2. Nu mai puteam să calc în piciorul drept. Era tragic pentru mine dacă nu îmi reveneam imediat. Trebuia să reprezint România.
4 zile de recuperare continuă. Nu m-am prezentat la repetiția finală, unica la care aveam dreptul înainte de show. Știam că nu o să pot să fac două reprezentații în aceeași zi. Așa că am intrat direct în show-ul live. Una și bună. Ulterior, am aflat că acesta a fost și momentul în care Mona Segall, care susținea România de acasă, m-a remarcat și m-a căutat: “Băiatul asta este român, vreau să îl cunosc”.
Cum era Edi Stancu, coregraful de la Dansez pentru tine și cum este cel de azi, trecut prin atâtea experiențe?
Sper că este neschimbat. La fel de creativ, de dornic să coregrafieze și să danseze. Poate un pic mai cumpătat și mai răbdător.
Edi Stancu, de patru ori căsătorit: „Sunt o persoană asumată”
Foarte ordonat în viața profesională și la fel de ordonat și în cea personală. Trei căsătorii, două cu aceeași femeie, ambele cu numele de Silvia. Ce ai învățat din aceste trei experiențe?
Toți oamenii din viața mea au avut un scop. Uneori l-am aflat, pentru alții poate o să descopăr în viitor. Restul sunt doar coincidențe. Sunt o persoană asumată și, la momentul respectiv, căsătoria însemna asumarea. Așa că am făcut tot ce trebuia făcut să fie bine (clasic!). În același timp, când lucrurile nu au mai funcționat, despărțirea a venit la fel de natural, fără să forțăm sau să prelungim în vreun fel relația. Tocmai de aceeea, pe termen lung, am rămas în relații bune cu toată lumea, pentru că nu am lăsat timp să ne certăm.
Acum, asumarea înseamnă să postezi pe rețelele de socializare. O altă generație, un alt mod de exprimare. Așa cum se observă, mă expun destul de puțin în mediul online și mai degrabă repostez decât să creez conținut. Nu prea am reușit să țin pasul cu atâtea rețele de socializare. Știu că ar putea fi un dezavantaj pentru viața profesională, dar nu prea sunt genul. Prefer să mănânc mâncarea caldă decât rece, dar cu 100 like-uri în plus pe Instagram (râde). Am învățat că fericirea și împlinirea vin din interior, nu din exterior.
Edi Stancu: „Este prima dacă când nu amestec viața personală cu cea profesională și asta îmi aduce un echilibru incredibil”
În prezent văd că ești fericit alături de o soție frumoasă și de o fetiță adorabilă. Până la urmă lucrurile s-au aranjat.
Este prima dacă când nu amestec viața personală cu cea profesională și asta îmi aduce un echilibru incredibil. Într-adevăr lucrurile s-au aranjat.
Cum este tăticul Edi? Te mai ia inima sau ești genul relaxat?
Cu amândoi copiii am fost foarte relaxat. Cu Zoe (1 an), poate un pic mai relaxat decât cu Robert (12 ani), dar asta pentru că sunt mult mai echilibrat și organizat. Ne petrecem foarte mult timp împreună și sunt amândoi prezenți la aproape toate proiectele mele.
Edi Stancu redescoperă viața prin ochii copiilor lui
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la băiatul și fetița ta?
În fiecare zi îmi spun „azi am învățat cel mai important lucru”. Iubesc călătoria alături de ei și redescopăr viața prin ochii lor. Acesta este, poate, și motivul pentru care cel mai „de suflet” proiect la care lucrez acum este dedicat copiilor (aka Eroul din tine).
Ție ce-ți plăcea să faci când erai copil?
Sport, foarte mult sport! De când mă știu sunt o persoană activă. Plus că dansatorii sunt atleții lui Dumnezeu.
Când aveai nevoie de sfaturi la cine te duceai, la mama sau la tata?
La amândoi. Depinde de ce sfaturi aveam nevoie. La mama despre partea artistică, la tata despre sport și fete.
„Dansul mi-a dat încredere în mine”
Cum erai la liceu? Timidul sau rebelul?
Până în clasa a IX-a timidul. Iar de la 15 ani rebelul. Este clar că dansul mi-a dat încredere în mine, acum că stau să mă gândesc cronologic.
Care a fost cel mai greu moment din viața ta?
Când a trebuit să ne despărțim de emisiunea Dansez pentru tine. Peste 10 ani de creație nelimitată, echipă minunată, evoluție galopantă. A fost un proiect care mi s-a potrivit mănușă și mă bucur că am făcut parte din generația pro. Din fericire gașca a rămas, mai avem proiecte comune, deci the show goes on.
Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?
Cred că mă pricep foarte mult la oameni, să îi descopăr și să îi pun în valoare. Răbdarea nu este punctul meu forte, dar lucrez la asta.
„Lucrurile au un scop atunci când nu se întâmplă”
Îți mai aduci aminte când ai fost cel mai dezamăgit, profesional vorbind?
Nu pot să spun că am fost vreodată cel mai dezamăgit. Mă gândesc că lucrurile au un scop atunci când nu se întâmplă și că mi se pregătește ceva mai bun. Dar recunosc că sunt dezamăgit când încep să lucrez la proiecte și apoi, din motive independente de mine sau de echipă, nu se mai realizează.
Ce simți că nu ai face niciodată în viața ta?
Nu aș minți. Cred că minciuna nu ar putea aduce niciodată beneficii.
Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?
Sper că nu am dezamăgit niciodată. Poate, câteodată, nu mi-am găsit cuvintele potrivite să transmit un mesaj. Dar a face pe cineva să-și piardă speranțele nu am făcut.
Ai făcut compromisuri în viață? Dacă da, care a fost cel mai important?
Tot timpul am fost condus de instinct, entuziasm și pasiune. Având aceste trei ghidaje, nu este nevoie să faci compromisuri.