Home > Vedete > De ce nu s-a căsătorit cântărețul Raoul? „Sunt decizii pe care un om le ia în funcție de ce simte, nu pentru a astupa gura lumii” / Exclusiv
De ce nu s-a căsătorit cântărețul Raoul? „Sunt decizii pe care un om le ia în funcție de ce simte, nu pentru a astupa gura lumii” / Exclusiv
Cântărețul Rareș Borlea, cunoscut cu numele de scenă Raoul, pleacă în turneu național la începutul lunii noiembrie, alături de Valentin Sanfira. Cei doi vor cânta în 20 de orașe, în cadrul proiectului „Două inimi”, care unește stilul de muzică pop dance cu muzica populară. Înainte de maratonul de spectacole din țară, am vorbit cu Raoul despre parcursul lui muzical, relația profesională cu Mirabela Dauer și am aflat motivul pentru care nu s-a mutat din România, deși a fost în 30 de turnee în SUA. În prezent, artistul se află în Canada, unde cântă pentru comunitățile din români din Toronto, Montreal și Niagara.
În exclusivitate pentru UNICA.ro, artistul, în vârstă de 44 de ani, face dezvăluiri și despre copilărie, pierderea mamei în 2022, dar și despre căsătorie. Raoul își amintește cu drag de mama lui și mărturisește că, deși i-a luat ceva timp să accepte ideea că, fizic, nu mai este lângă el, „sufletul ei bate la mine în piept în continuare”.
Raoul, dezvăluiri despre carieră și viața personală: „Curajul și ambiția m-au ajutat să nu mi se pară atât de mari greutățile”
În anul 2000 ți-ai început cariera. Îți mai aduci aminte cum a fost? Nu era totul roz, bănuiesc că ai depășit multe greutăți.
Adevărat, este ceva timp din 2000, când am început ceva ce nu credeam că va ajunge o carieră. Nu conștientizez dacă am avut sau nu greutăți pentru că eram doar un copil cu un bagaj de visuri în buzunar. Am pornit în lumea mare în încercarea de face ceva cu dramul de talent pe care îl conștientizam. Eram destul de neșlefuit, dar plin de ambiție. Nu era totul roz, însă curajul și ambiția de a merge mai departe, de a-mi urma visul, m-au ajutat să nu mi se pară atât de mari greutățile.
Raoul, adevărul despre relația profesională cu Mirabela Dauer: „Nu s-a întrerupt așa cum spune gura lumii, brusc și cu certuri”
Ce înseamnă Mirabela Dauer pentru tine? Știu că au fost suișuri și coborâșuri în relația voastră profesională și de prietenie.
Mirabela este una din cele mai mari voci ale României. O artistă longevivă, o legendă. Eu consider că mi-am scris bucățica de istorie lângă Mirabela atunci când i-am compus 6 albume, muzică și versuri. M-am bucurat mereu să cânt alături de ea pe scenele țării și ale lumii. A fost o relație frumoasă de colaborare care nu s-a întrerupt așa cum spune gura lumii, brusc și cu certuri. Fiecare dintre noi a decis să aleagă și alte proiecte muzicale, dar în continuare avem o relație frumoasă de prietenie.
De ce nu s-a căsătorit Raoul: „Sunt decizii de viață pe care un om le ia în funcție de ceee ce simte”
Când se însoară Raoul este întrebarea pe care o auzi cel mai des, cred…
Dacă întrebi așa un om, intri într-o latură foarte personală a lui. Sunt decizii de viață pe care un om le ia în funcție de ceea ce simte, de ce e bine pentru el, nu pentru a astupa gura lumii. Dacă și când va fi să mă însor vor fi decizii pe care le voi lua fără să mă gândesc la ce spune lumea. Și dacă se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea să fiți printre primii care veți afla.
„România este țara în care eu iubesc și praful de pe străzi”
Ai cântat în toată lumea, ai fi putut rămâne în America. De ce te-ai întors mereu înapoi în România?
România este țara în care eu iubesc și praful de pe străzi, tot ce este urât. România este țara în care simt că sunt fericit, îi cunosc pe oameni și ei mă știu pe mine. Este țara pe care o numesc acasă și în care mă întorc, cu drag, de oriunde aș pleca în lumea asta mare. Pentru mulți, America este visul perfect în ceea ce privește fericirea și împlinirea. Eu, după 30 de ieșiri în S.U.A. și Canada, știu că nu este așa.
Ce a însemnat mama ta pentru tine? Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la ea?
Pentru mine mama a fost și este sufletul meu, Dumnezeu pe pământ. Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat de la ea au fost răbdarea, înțelegerea, echilibrul și bunătatea. Ca orice copil evident că o mai supăram, dar erau doar nazbâtii. Nu cred că există vreun copil care să crească și să se dezvolte nefăcând nebunii. Am făcut greșeli, dar niciodată capitale, care să o facă pe mama să plângă.
„Pentru mine mama nu a murit”
Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai cu mama ta?
Cea mai frumoasă amintire legată de mama este faptul că niciodată nu mi-a spus că nu fac bine ceva, să-mi spună că am apucat-o pe un drum rău. M-a susținut întotdeauna, chiar și atunci când tăcea. Probabil au fost momente când nu am luat cele mai bune decizii, dar nu m-a dojenit. A preferat să tacă și tăcerea ei m-a învățat pe mine să fiu mai echilibrat. A fost o lecție de viață, cu asta merg înainte. Pentru mine mama nu a murit, ea a plecat undeva, acolo, dar sufletul meu, zilnic, este plin de ea. Nu trăiesc cu gândul că nu mai e lângă mine. Fizic a plecat, m-am împăcat după un timp cu gândul, dar sufletul ei bate la mine în piept în continuare.
Ai fost premiant sau mai rebel? Ce-ți mai amintești din perioada școlii?
Cred că o singură dată am reușit să fiu premiant, și asta în școala generală. Nu pot să spun că am fost un rebel, dar am fost destul de selectiv cu materiile care mi-au căzut la suflet. Niciodată nu am fost un elev silitor atunci când a venit vorba de chimie, fizică sau matematică. Am fost atras de partea umană. Mă înscriu cu succes în rândul elevilor normali care au învățat câte ceva să treacă clasa.
Ce îi lipsește, azi, industriei muzicale românești?
Cred că nu îi lipsește absolut nimic. Îmbucurător în ultima vreme este faptul că publicul a devenit unul cât se poate de selectiv, știe să aleagă ce îi place. Există loc pentru toată lumea în industria muzicală românească. Deși radiourile comerciale promovează doar 10, 15 melodii, există acces la net și o plajă mare de spectacole cu bilete. Ai de unde alege, este un lucru bun pentru industria artistică din România.
Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?
Cea mai importantă calitate este aceea de a realiza că am și defecte. În momentul în care ești conștient de tot ceea ce nu e bine cu tine e un pas în plus în rezolvarea unor probleme. A nu fi bine cu tine este un lucru rău în viață, pentru că nu poți crea o atmosferă frumoasă cu cei din jur.
Ce nu știe lumea despre tine?
Din toate țările îmi place să colecționez magneți și căni, am o colecție impresionantă deja. Cred că sunt un om destul de cuminte. Am avut o perioadă în care adunam bilete de avion, aveam câteva sute de bilete dar m-am oprit din pasiunea asta.
„Niciodată să nu-i calci în picioare pe cei din jur”
Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?
M-au autoeducat astfel încât să nu-i dezamăgesc pe cei din jur. Este foarte important să mergi pe drumul pe care l-ai ales, să faci tot ce-ți dorești în viață, dar niciodată să nu-i calci în picioare pe cei din jur. M-am ferit, în atingerea scopurilor mele, să-i rănesc pe cei din jurul meu.
Raoul, despre compromisuri: „Uneori e nevoie să închizi ochii”
Ai făcut compromisuri în viață? Care a fost cel mai greu?
Uneori, în viață, este nevoie să faci și compromisuri. Ale mele au fost de așa natură încât să nu mă compromită și pe mine. Uneori e nevoie să închizi ochii sau să nu vorbești atunci când ai avea ceva de spus. Probabil că astea au fost cele mai mari compromisuri făcute de mine.