Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul Clinic de Urgențe „Nicolae Oblu” Iași a explicat în cadrul unui interviu acordat publicației Wowbiz de ce este de periculoasă această afecțiune și care sunt cauzele care o declanșează.
Dr. Ciuhodaru spuen că ereditatea joacă un rol important când vorbim despre alopecie, dar există și alți factori hormonali sau unele probleme de sănătate care pot duce la apariția acestei boli. Stresul, explică medicul, poate de asemenea contribui la delcanșarea unei astfel de afecțiuni.
Sunt câțiva factori care sunt extrem de importanți și anume istoricul familial, ereditatea, apare treptat pe măsura înaintării în vârstă și are tiparul acela previzibil. Mai pot fi modificările hormonale și prezentarea unor afecțiuni, de exemplu o sarcină, nașterea, menopauza, boli de tiroidă, unele infecții, manifestări autoimune, precum Jada Pinkett Smith. Poate fi și în urma administrării unor medicamente și suplimente, precum terapiile pentru cancer, artrită, depresie, bolile de inimă. Mai vorbim și despre radioterapie.
Atenție și la situațiile care provoacă un stres puternic, cum e povestea aceea cu albirea sau căderea părului peste noapte. Poate apărea la câteva luni după ce a avut un șoc emoțional intens, însă în cazurile astea, de obicei este temporară. Putem vorbi și despre coafatul excesiv.”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, pentru sursa amintită mai sus.
Medicul a mai pecizat că alopecia aerata nu poate fi prevenită și este periculoasă pentru că poate ascunde, în anumite situații, probleme grave de sănătate. În plus, pentru tratament nu este nevoie doar de medicație, ci și de suport psihologic.
În cazul în care nu se observă progrese (n.r. – în timpul tratamentului), ar trebui să fie revizuit și diagnosticul și tratamentul, în spatele unei banale căderi de păr, s-ar putea să fie o afecțiune severă. Alopecia Areata nu poate fi prevenită, tulburarea autoimună poate fi cu antecedente familiale sau alte boli genetice.
De multe ori, limbajul psihologic este important, este vorba de stima de sine, de respectul pe care ți-l acordă societatea, de imagine până la urmă. Pe lângă tratamentul făcut de dermatolog este nevoie de suport psihologic, pentru că altfel tratamentul nu va fi atât de eficient pe cât ne dorim – a adăugat dr. Ciuhodaru.