A pornit din Caracal, a trecut pe la Jurnalul National, Tele 7 ABC, OTV şi acum a ajuns la închisoare. Dan Diaconescu a existat şi înainte de OTV, fiind unul din cei mai apreciaţi jurnalişti.
Arestat ieri sub învinuirea de şantaj, Dan Diaconescu va rămâne închis timp de 29 de zile dacă recursul pregătit de avocaţii săi nu are succes. Prezentatorul OTV a fost acuzat că, împreună cu clarvăzătorul Doru Pârv, l-ar fi şantajat pe primarul comunei arădene Zărand, cerâdu-i suma de 160.000 de euro ca să nu difuzeze un reportaj legat de averea acestuia.
Dan Diaconescu, înainte de OTV
Dacă este un adevăr, o nedreptate sau o mişcare de marketing probabil că nu vom afla niciodată. Cert este că acesta ar putea fi sfârşitul carierei în televiziune al unuia din cei mai cunoscuţi realizatori TV.
Potrivit interviurilor date chiar de el de-a lungul timpului, Dan Diaconescu şi-a dorit întotdeauna să devină un jurnalist cunoscut, având idei avangardiste încă dinainte de ’90. Încă din primii ani de democraţie, ţinta lui a fost aceea de a deschide propria afacere în domeniul media.
Dar înainte să-şi îndeplinească visul a trecut, ca angajat, pe la mai multe publicaţii. Conform mediapedia.ro, Dan Diaconescu şi-a început cariera la ziarul Dimineaţa, apoi a continuat la Gazeta de Bucureşti. Era la Curierul National când l-a întâlnit pe Dan Voiculescu, căruia i-a propus să finanţeze un proiect de anvergură în domeniul media.
Au început cu mai multe săptămânale locale pentru ca în final să deschidă împreună Jurnalul Naţional. Prin intermediul lui Dan Diaconescu a ajuns aici şi Marius Tucă, ambii jurnalişti fiind născuţi în acelaşi oraş, Caracal.
Potrivit mediapedia.ro, Dan Diaconescu a pus pe hârtie primele planuri pentru Antena 1, dar în curând s-a despărţit de trustul lui Voiculescu pentru a-şi deschide, cu ajutorul unor împrumuturi, propria publicaţie, Oglinda.
Dar ţinta jurnalistului era televiziunea şi a trecut pe la un post local, Supernova, înainte de a ajunge la Tele 7 ABC, moment când a devenit cunoscut datorită unei emisiuni de tip revista presei pentru care a şi câştigat un premiu APTR.
Dan Diaconescu OTVizează România
Între timp a ajuns şi la Cotidianul, la solicitarea lui Ion Raţiu, reuşind să „ridice” cu mult ziarul. Dar Dan Diaconescu nu a renunţat la visul său de a avea propria televiziune. În septembrie 2001 a lansat oficial postul OTV, denumirea provenind de la numele companiei sale, Oglinda Television.
Controversatul post TV, închis pentru o perioadă de CNA şi-a câştigat faima datorită serialului „Elodia”, care a făcut nopţile albe unei ţări întregi şi a adus în atenţia publicului persoanje până atunci necunoscute.
Din acest moment nu mai era român care să nu fi auzit de Dan Diaconescu sau de OTV, în ciuda comentariilor răutăcioase, legate de „garsoniera” în care se afla studioul sau de personajele dubioase invitate în cadrul emisiunii. Reţeta a fost preluată în scurt timp de mai toate televiziunile, rezultatul fiind cel dorit de Dan Diaconescu: OTVizarea României
Cu cei 160.000 de euro ceruţi primarului şantajat, Dan Diaconescu a vrut probabil să-şi rotunjească averea uriaşă, estimată de Capital la peste 33 de milioane de euro. Banii nu provin din televiziune, aşa cum am putea crede, ci mai degrabă din afaceri imobiliare.
Dan Diaconescu deţine două vile, un bloc şi o clădire de birouri în Capitală şi două reşendinţe de vacanţă, una în Constanţa şi una în Sinaia. Pe lângă acestea, proprietarul OTV mai deţine un yacht, trei maşini de lux şi două elicoptere.