Cum și-a pierdut Dorina Lazăr marea dragoste. Poveștile care au mistuit-o pe actriță dincolo de scenă

.

Dorina Lazăr a făcut carieră pe scenă, dar povestea vieții ei ar putea bate cu ușurință toate personajele pe care le-a jucat. Actrița a fost martora nefericirii trăite de tatăl ei, care a fost părăsit de femeia pe care o iubea, apoi, la rândul ei, a ajuns să își piardă soțul, care, în urma unor evenimente tragice, a ajuns să fie măcinat de o boală gravă.

Acum, când privește în urmă, Dorina Lazăr (83 de ani) are convingerea că cea care i-a dat viață nu și-a dorit mariajul cu cel ce i-a fost tată, iar asta datorită diferenței de vârstă, de trăiri. “Mama mea a fost măritată, cred eu, cam cu forţa. Totul a început când în gazdă la bunicul meu a apărut un domn din Regat, din Ialomiţa, care era brigadier silvic la Hunedoara. Erau două fete foarte frumoase în Hunedoara, fata lui Ţârlea baci şi fata măcelarului, a lui Fărcaş. Tata, evident că s-a îndrăgostit de mama, dar când s-au luat mama avea 17 ani şi tata – 37 de ani”, mărturisea Dorina Lazăr, pentru Adevărul.ro.

Cum a fost Dorina Lazăr părăsită de mamă

Diferențele dintre cei doi au început să se simtă imediat, iar de aici până la o ruptură nu a mai fost decât un pas.

“Când aveam 5 ani, mama a fugit de acasă. Într-o noapte şi-a făcut bagajul şi dusă a fost. Singura care a ştiut unde merge şi motivul pentru care a fugit era mătuşa mea Victoria, care, săraca, s-a prăpădit. Eu am fost atât de cretină că nu am întrebat-o, nu m-am ţinut de ea să-mi spună exact ce s-a întâmplat Mama a plecat la Timişoara, unde s-a angajat funcţionară la CFR şi s-a înscris la Conservator.

A fost eleva doamnei Lilly Bulandra, sora lui Tony Bulandra (n.r. – actor, soţul Luciei Sturdza-Bulandra), şi a unui mare actor, Ioan Braborescu. A ajuns actriţă la Teatrul Bulandra. Juca în „Mamouret“, cu doamna Bulandra. Am găsit carnetul ei de note de la facultate. Măi, erau note bune!”, mai spune Dorina Lazăr.

“Săracul tata, a fost tare nefericit toată viaţa lui. O iubea teribil”

Și-a privit mama cum dispare din viața ei, dar și a tatălui, pe care îl admira și despre care spune că era iubit de toată lumea.

“Săracul tata, a fost tare nefericit toată viaţa lui. O iubea teribil şi faptul că a fugit şi că m-a lăsat şi pe mine – îţi dai seama ce lovitură a fost pentru el! Să te trezeşti la 43 de ani, nima-n lume, fără nevastă, cu un copil, cu o casă pe un sfert terminată – că bunicul meu se apucase să le facă case, dar încă nu terminase. Au terminat până la urmă jumătate din ea şi ne-am mutat acolo. Toată viaţa lor, bunicul şi bunica mea s-au înţeles foarte bine cu tata, cu ex-ginerele, şi l-au apreciat foarte mult. Tata îi ajuta foarte mult”, susține actrița.

A avut două mama vitrege, iar uneia dintre ele nu îi poate uita nici acum bătăile. Ani Cristescu, născută Sokolova sau Sokolovski, era divorţată și îşi lăsase bărbatul în Moldova sovietică. 

“Cred că era cam nebună, pentru că bătea la mine ca la sacul de fasole. Vezi, atunci nu era inventat sloganul „fără violenţă“ . Cred că lucra la combinat şi venea pe la 15.00-15.30. Mă întreba: „Te-ai dus la izvor să aduci apă?“. Eu mă luasem cu joaca, dracu’ se dusese. „Am uitat.“ „Porţia!“ Mă întindea pe pat şi mă bătea cu cureaua. N-am zis nimic nimănui, nici bunicilor, mergând pe următorul raţionament: „Dacă îi spun lui tata, se ceartă cu ea. Dar tata pleacă mâine la pădure şi eu rămân tot cu ea. Şi asta bate la mine şi mai rău“, povestește Dorina Lazăr.

Atunci când a descoperit calvarul prin care trecea nepoata lui, bunicul a venit să facă ordine. Atunci a aflat întreaga poveste și tatăl ei, care avea să oprească acest coșmar.

Dorina Lazăr a absolvit în 1961, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu, iar din 1969 a devenit actriță la Teatrul Odeon, iar mai apoi director.  A jucat în „Angela merge mai departe, „Liceenii“ etc. 

Pe viitorul ei soț l-a cunoscut prin intermediul unor prieteni și recunoaște că a fost topită. Povestea lor a început să arate altfel după apariția fiicei lor, Ioana, acum în vârstă de 47 de ani.

Citeşte și: Adela Mărculescu, despărțire abruptă de bărbatul pe care l-a iubit cel mai mult: „Era regretul unei vieţi risipite”

Citeşte și: O viață departe de comedie! Cristina Stamate, marcată de un avort și prinsă în hățișurile unei iubiri neîmpărtășite

Citeşte și: Celine Dion, în stare tot mai gravă. Sora artistei, declarații tulburătoare: „Și-a pierdut controlul asupra mușchilor”

Citeşte și: Andreea Bălan, senzație într-o rochie de 20 de euro, la brațul lui Victor Cornea. Cum a apărut pe străzile din Australia

Cum l-a pierdut Dorina Lazăr pe omul iubit

După Revoluție, viața avea să i se schimbe radical. Dorina Lazăr a devenit martora suferinței omului iubit, un jurnalist de prestigiu. ”Cred că prin ianuarie, după Revoluţie, am mers împreună la nişte prieteni în Cotroceni. Când am plecat, el a alunecat şi şi-a rupt mâna. La Televiziune venise între timp un nou preşedinte, care i-a spus să se pensioneze, că avea vârsta. L-au pensionat pe loc. Pe el asta l-a terminat. Faptul că a fost repudiat. Era un foarte bun profesionist. Să vezi ce documentare a făcut în Africa, ce interviuri le-a luat primilor miniştri!”, adaugă Dorina Lazăr.

S-a luptat cu privirile crâncene ale celorlalți și a ajuns să fie părăsit de prieteni. „Atunci, Petre Mihai Băcanu a pus la cale să facă o televiziune şi l-a chemat şi pe el. Ce fericit a fost! Dar în seara când trebuia să fie lansată televiziunea, i-a dat un telefon şi i-a zis: „Domnule, dumneavoastră să nu veniţi, că sunteţi indezirabil“. Asta l-a terminat. A făcut un cancer şi-a murit.

Apoi au apărut în ziarul „România liberă“, al cărui redactor şef era Petre Mihai Băcanu, nişte poze şi casete: „Colaboratori ai Securităţii“, unde erau trecuţi mai mulţi, cu poză şi adeziunile lor. Era şi poza lui Mihai Lazăr acolo, dar fără adeziune şi fără semnătură. Eu nu cred că bărbatul meu a fost securist, pentru că aş fi simţit. Numai eu ştiu câte injurii le-a adresat”, mărturisește actrița cu sufletul plin de durere, o durere doar de ea știută.

Foto: Sudiourile Butea, Libertatea, Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton