Catinca Roman a spus cum a slăbit 15 kilograme și cum se menține la această greutate. Designerul a povestit că toată viața a avut oscilații de greutate, cauzate, crede ea, de problemele psihice, nu de cele fiziologice.
Invitată într-o emisiune de la Antena Stars, Catinca Roman a explicat prin ce metode a slăbit și ce o ajută în prezent să se mențină la aceeași greutate. În urmă cu o lună, Catinca Roman povestea într-un alt interviu că în copilărie nu s-a simțit iubită. Nici mai târziu, la liceul și în dragoste, nu a avut mai mult noroc, astfel că primul pas a fost să vindece acele răni.
Cum a slăbit Catinca Roman 15 kg și ce face pentru a se menține: „Majoritatea problemelor de nutriție vin de la probleme psihice”
„Cred că majoritatea problemelor de nutriție vin de la probleme psihice, nu fiziologice. (…) Eu mâncam compulsiv. În momentul în care mi-am reglat anumite probleme de genul, m-am liniștit și cu mâncarea. A fost primul pas. Al doilea pas a fost că am ținut post intermitent. Nu sunt miracole (…), slăbitul a fost natural. La un moment dat, s-au topit depunerile de grăsime. Până la urmă, nu kilogramele sunt importante”, a declarat Catinca Roman la Antena Stars, relatează Spynews.
Potrivit experților, în mod sănătos, putem slăbi între 500 de grame și 1 kg pe săptămână, media lunară fiind între 2 și 4 kg. În caz contrar, organismul suferă un șoc, iar metabolismul încetinește. Acest lucru poate rezulta și într-un deficit de nutrienți în organism, pierderi de masă musculară, oboseală și, implicit, imposibilitatea de a menține la nesfârșit obiceiurile alimentare care ne-au „ajutat” să slăbim foarte mult într-un timp prea scurt.
Pe lângă echilibrarea alimentației sale, Catinca Roman a adoptat și un stil de viață mai activ, mergând regulat la sală. „Mai fac și acasă bandă, să ard calorii, iar forță fac doar cu greutatea corpului sau cu greutăți foarte mici. E foarte important ce mâncăm, la fel ca sportul. Una fără alta nu prea merg. Nu sunt pofticioasă, nu mai sunt, pentru că acea compulsivitate venea tot pe baza unor nesiguranțe. Acum mănânc orice, în cantități limitate, și sunt atentă la combinații”, a mai spus Catinca Roman.
Mâncat emoțional sau pe fond de stres înseamnă, de cele mai multe ori, mâncatul de alimente bogate în grăsimi sau zahăr, ca pansament la emoțiile trăite. Acesta se petrece deseori în lipsa senzației de foame și este declanșat de un hormon numit cortizol, supranumit și hormonul stresului. Cortizolul servește mai multe funcții în organism, printre care cel al reglării glicemiei și metabolismului, potrivit DOC.ro.
Pe termen scurt, stresul în organism este benefic și poate chiar suprima apetitul, mai precizează sursa. Stresul cronic menține însă un nivel crescut al cortizolului în organism care, la rândul său, crește nivelul glicemiei și pofta de mâncare. Odată cronicizat, mâncatul compulsiv, pe fond de stres, duce la dezechilibrarea relației cu mâncarea.