Cum a reușit Mirela Vasadi să scape de burnout: „Arta de a fi. Cred că acesta este micul secret al fericirii” / Exclusiv

.

Mirela Vasadi ne-a oferit un interviu în care a vorbit despre emisiunea de psihologie, autocunoaștere și psihoterapie: „Arta Fericii”, pe care o realizează la Euronews. Printre altele, moderatoarea a vorbit și despre lucrurile care o fac fericită, condiția femeii în societatea românească, despre perioada în care a suferit de burn out, dar și despre planurile pe care le are pentru sărbătorile ce vin. Emisunea se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică de la 15:15.

Mirela Vasadi a intrat în lumea televiziunii ca reporter și prezentatoare de știri la stațiile locale, Pro TV Oradea și Pro Tv Cluj. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani la Realitatea Tv, iar de o bună perioadă de timp este gazda emisiunii despre psihologie, autocunoaștere și psihoterapie: „Arta Fericii”. Altfel spus, telespectatorii preocupați de teme ce țin de psihologia vieții o pot urmări, în fiecare weekend, pe Mirela Vasadi alături de invitații ei.

Mirela Vasadi s-a luptat cu burnout-ul. Decizia pe care a luat-o după un an sabatic

„Mă bucur să fac parte din această echipă de televiziune, profesioniști care acoperă corect evenimente locale și globale.  Este un mediu de lucru în care toate punctele de vedere contează, este centrat pe sustenabilitate și dezvoltare durabilă. Iar emisiunea de psihologie pe care o realizez își dorește să vină în întâmpinarea nevoilor emoționale ale populației, în prevenția pentru o viață sănătoasă și echilibrată”, a spus Mirela Vasadi, în exclusivitate, pentru unica.ro.

Ai făcut un switch de la TV la online unde ai realizat ”Arta Fericirii”. Acum, te-ai întors din nou în TV, la Euronews. Cum este perioda aceasta pentru tine?

Emisiunea își urmează parcursul firesc, cred eu. Proiectul acesta se adresează foarte bine celor care au rămas fideli televiziunii clasice, unde pot urmări în tihnă un program de 30 sau 45 de minute, Sâmbăta și Duminica de la 15:15, oră de siestă după masa de prânz în familie sau cu prietenii. Telespectatorii preocupați de teme ce țin de psihologia vieții au vreme să noteze și să mediteze cu atenție la subiectele dezvoltate cu invitații mei.  Iar pentru cei care nu reușesc să ajungă la timp în fața televizorului, avem și varianta online. Emisiunile se văd pe livestream Euronews România, se găsesc mai apoi în Facebook, Instagram și YouTube. Eu sunt mereu în contact cu comunitatea emisiunii, oamenii ne dau zilnic feedback, mulți ne povestesc despre diferite situații dureroase prin care au trecut și cum anumite subiecte, bine explicate de psihologi, le-au fost de un real folos. 

La un moment dat ai spus că ai obosit. Și ai decis să iei o pauză. Cum s-a simțit, pentru tine, oboseala? Întreb pentru că acest fenomen, de burn out, e unul din ce în ce mai des întâlnit. Ce sfat ai, din experiența proprie, pentru cei care ajung în această fază?

Jurnalismul te consumă fizic și emoțional. Este atât de vie această meserie. Cei care muncesc cu pasiune, mai ales în zona știrilor, simt puternic această ”ardere” intensă. Nu te poți deconecta de la fluxul informațiilor, de la evenimente, te implici în acțiuni, ești prins cu totul în acest malaxor, cauți mereu, ești foarte atent la ce se întâmplă în jur, alergi, vorbești cu mulți oameni, filmezi cu oficialități, nu vrei să-ți scape nimic important, îi suni pe cei responsabili din politică și administrație, te trezești devreme, adormi târziu, lucrezi în weekend și de sărbători, iar insiști pentru declarații oficiale, ești setat în stare de mindfulness (prezență conștientă) atât de tare încât uiți de tine. Și când spun ”uiți de tine”, de multe ori înseamnă neglijare fiziologică, relațională, emoțională.  Simți cum pulsează totul în tine și ai senzația de epuizare? Evident. Pe scurt, acesta este jurnalismul. Eu am vorbit din perspectiva televiziunii, dar sunt convinsă că așa se întâmplă în orice redacție.

Mirela Vasadi și-a început cariera în televiziune în 1999

În continuare am o mare admirație pentru colegii mei de la știri care sunt conectați zi și noapte la evenimente, mereu în acțiune pe teren sau în redacții. Bun, acum să respirăm, să ne tragem sufletul după această descriere. Eu am început să lucrez în televiziune în 1999, adică acum 23 de ani, la Pro Tv Oradea și la Pro Tv Cluj. Eram reporter, prezentator de știri locale și corespondent. Mai apoi, experiența a continuat câțiva ani buni la Realitatea Tv. Așadar, la un moment dat, aceasta m-a adus la epuizare și am decis să iau o pauză, să mă retrag. Mi-am luat un an sabatic în care m-am ocupat de sănătatea mea fizică și emoțională, m-am văzut cu prietenii, am jucat golf, am călătorit, m-am relaxat și am scris proiectul acestei emisiuni. Se întâmpla acum aproape 10 ani.  Iar căutările mele, întrebările, dorințele, preocupările spirituale și de psihologie le-am așezat în acest proiect Tv.  Iar sfaturile / recomandările cele mai bune în privința burn out vin de la acești specialiști invitați în emisiune. Eu, când am simțit că sunt la capătul puterilor și nu mai pot, m-am oprit, am luat o pauză.

Mirela Vasadi: „Arta de a fi, micul secret al fericirii”

Care este arta fericirii? Accesul la informația de toate felurile ți-a schimbat percepția asupra vieții?

Arta de a Fi. Cred că acesta este micul secret al fericirii. Să știm, să învățăm să fim prezenți în viețile noastre. Și nu doar la nivel declarativ, ci cu toată ființa, prin gândurile și acțiunile noastre.  Atât de mult ne pierdem în lucruri și situații de viață lipsite de importanță. Atât de mult punem preț și dăruim timp, atenție și preocupare unor oameni care nu ne merită sau care doar profită de bunătatea și iubirea noastră.  Într-o formă spirituală, poate vor fi având un sens. Cine să le deslușească menirea? Căci se spune: ”Căile noastre nu sunt căile lui Dumnezeu”. Într-o formă filozofică, stoicii spun: indiferent de situația în care te afli trebuie să-ți controlezi emoțiile, altfel ele îți vor altera gândirea.  Așadar, e un întreg proces în drumul cunoașterii de sine.

Ce lectură ai recomanda cititoarelor pentru perioada aceasta a Sărbătorilor de iarnă?

Aș propune o carte de psihologie și una de spiritualitate: ”Femei care iubesc prea mult” scrisă de psihoterapeutul Robin Norwood. Cum să recunoști și să schimbi tiparele iubirii distructive. ”Cele mai frumoase povestiri din Biblie” traduse din ebraică, aramaică și greacă veche de Monica Broșteanu și Francisca Băltăceanu. Două femei remarcabile, repere culturale, cu o vastă cunoaștere teologică și filologică. Personalități ale României pentru care am toată prețuirea și admirația.

Mirela Vasadi, despre rolul femeii în societate: „Chiar și în România încă mai vedem situații de hărțuire, agresiune și misoginism”

Cum vezi societatea de azi și rolul femeii în cadrul acesteia?

E o societate amestecată, sunt vremuri tulburi. Într-o formă sau alta, așa a fost dintotdeauna. Istoria are dovezi. Acum femeile nu mai sunt arse pe rug în piața publică dar, din păcate, în câteva țări din lume încă sunt maltrate pentru nesupunere față de un regim totalitar, sunt omorâte pentru dorința de libertate, pentru dreptul la o viață normală.

Chiar și în România încă mai vedem situații de hărțuire, agresiune și misoginism. Încă mai există lacune. Omenirea a evoluat totuși, exceptând regimurile opresive, femeile sunt văzute, se exprimă, au o voce puternică în societate, în politică, în cultură, în sport, în educație. Întotdeauna am admirat femeile puternice, femeile inteligente, elegante și cu un rafinament aparte.

Ce vom vedea la Euronews în decembrie, în emisiunea ta?

Am pregătit emisiuni care îi ajută pe telespectatori să-și programeze noi setări comportamentale. Cum îți alegi inteligent gândurile și emoțiile pe care vrei să le ai și cum renunți la confortul de victimă neajutorată.  Căci un om puternic nu se teme de greșeli, de greutățile care apar și nu își programează mintea pentru eșec.  De asemenea, în ce fel ne ajută Acupunctura în controlul durerii fizice dar și în controlul emoțiilor. Ce facem când ne pierdem vitalitatea și puterea interioară. Avem posibilitatea de a interveni în schimbări la nivelul ADN-ului şi putem evita bolile dacă învăţăm să ne controlăm emoţiile şi felul cum interacţionăm cu mediul, dacă ne schimbăm alimentaţia şi stilul de viaţă?

Vom afla de la un medic expert în epigenetică și nutrigenetică, care face cercetare în America, ce nutrienți sunt benefici organismului și impactul pe care nutriția îl are asupra moștenirii epigenetice. Și cum artele marțiale au un rol important în procesul de învățare, în stăpânirea de sine și în controlul emoțiilor.  O altă emisiune va avea în vedere psihogenealogia, vindecarea transgenerațională. Cum influențăm viitorul vindecând trecutul. Celelalte subiecte vă invit să le descoperiți în fiecare weekend, ora 15:15, la TV Euronews România. 🙂 

Ce planuri de final de an ai?

Am un singur plan: să mă odihnesc și să petrec timp cu câțiva prieteni dragi, oameni de încredere pe care te poți baza în orice situație. Căci prietenia, asemenea iubirii, este un dar minunat.

Sursa Foto: Arhiva personală

Ultima modificare decembrie 12, 2022 2:58 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale