Sunt 26 de ani de când trupa VUNK își încântă publicul cu hituri memorabile, compoziții originale, pline de emoție, sinceritate și bucuria lucrurilor cu adevărat importante în viață.
Cea mai recentă piesă a trupei, „Felicitări, ai reușit!”, a fost inspirată din refuzul oamenilor de a accepta că iubesc, din teama de a nu suferi. Liderul și solistul trupei, Cornel Ilie (46 de ani) transmite prin intermediul piesei un mesaj ironic celor care aleg să fugă de propriile sentimente și îndeamnă eliberarea presiunii vorbelor nespuse și exprimarea liberă a emoțiilor.
Cu prilejul lansării acestui material, Unica a stat de vorbă cu solistul Cornel Ilie și a aflat câteva lucruri interesante despre povestea piesei, dar și despre viața personală și profesională a artistului.
Vorbește-ne puțin despre cea mai recentă piesă ”Felicitări, ai reușit”. Cum s-a născut ea și cum sună povestea ei?
Este un cântec care este născut de mine, dar provocat de alții. Este un cântec care le vorbește celor care își refuză sentimentele, care-și inhibă intensitatea unor pasiuni simțite pentru altcineva. Este un cântec care încearcă sa le zguduie puțin colivia celor care se închid singuri în ea. El s-a născut de curând, după ce am conștientizat ca și eu am făcut același lucru cândva și, într-un fel, este o datorie față de mine însumi să vorbesc despre asta, încercând să îi ajut pe alții să nu facă aceeași greșeală ca mine. Când simțim ceva, e mai bine să le arătăm asta și altora, pentru a fi înțeleși mai corect.
Și colaboarea cu Olimpia Melinte cum a fost?
A fost o bucurie, dar și o emoție pentru mine, știind că am în fața mea o actriță atât de talentată căreia trebuia să-i provoc reacții prin rolul meu din clip. Olimpia este așa cum mi-o închipuiam înainte de a ne cunoaște la filmări, un om cald, atent, generos, cu mult umor, dar și un artist sensibil, cu o doza de fragilitate care a fost perfectă pentru ce aveam nevoie în clipul nostru.
Este evident mesajul ironic al piesei. Ți s-a întâmplat și ție să refuzi să accepți că iubești?
Mi s-a întâmplat să nu împărtășesc ce simțeam, dar nu mi-am refuzat să iubesc. Poate că nu am lăsat să înțeleagă cealaltă persoană tot ce mă făcea să simt, dar nu mi-am pus piedică în a simți totul pentru ea, chiar dacă a fost în tăcere. Am iubit în multe feluri, însă să taci despre asta este poate cel mai frustrant și nu poate aduce nimic frumos.
De ce crezi că fac oamenii asta? De ce fugim de sentimente?
Cred că din teama de a nu fi înțeleși, de o posibilă suferință ulterioară. Mulți oameni privesc ca pe o slăbiciune acceptarea sentimentelor și exprimarea lor, pe când mie mi se pare o dovadă de putere fanatică să te expui așa, știind că cealaltă persoană ar putea lua peste picior emoțiile tale sau să profite de ele.
Alții poate o fac ca o lecție învățată, dacă în trecut le-a fost sufletul rănit, tocmai pentru că și-au recunoscut sentimentele. Important este să învățăm să îi ascultăm pe ceilalți, orice au de mărturisit, să încercăm să le înțelegem alegerile și să avem mai multă răbdare cu ei, ceva mai multă decât poate că au avut alții cu noi.
Citeşte şi: EXCLUSIV. Cosmina Păsărin: „Lecțiile au fost dure și greu de acceptat!”. Destăinuirile tulburătoare ale vedetei
Trăim vremuri în care lumea și-a pierdut interesul pentru propriul suflet. Mai toți oamenii sunt concentrați, într-o mare măsură, pe partea materială. Unde crezi că se va ajunge dacă nu se schimbă ceva?
Acestea cred că sunt doar derapaje periodice, dar cât durează această perioada depinde de la om la om, de la experiență la experiență, sunt atât de multe variabile la mijloc. Însă, mai devreme sau mai târziu, poate chiar prea târziu, oamenii se întorc mereu la ceea ce simt cu adevărat, nu doar la ce își doresc. La ce visează sau la cine visează.
Probabil că acum suntem mult prea atenți la viteza cu care aspectele materiale au început sa ne domine alegerile, dar balanța între minte și suflet se echilibrează oricum, chiar forțat uneori, când viața începe să ne pună în fața unor alegeri complicate, pentru că noi nu am avut curajul să le facem la timpul lor.
Ești un tip foarte creativ. Scrii poezii. Faci întâi versurile sau prima oară compui muzica?
M-am obișnuit să scriu muzica mai întâi și apoi versurile. Cuvintele mi se par mai importante decât muzica într-un cântec și poate de-asta m-am obișnuit să lucrez așa.
Cât de important este mesajul în muzică?
Pentru mine este foarte important, cuvintele cred că au o putere fantastică de vindecare, de a face oamenii să se simtă mai puțin singuri în tot ce simt ei și nu pot să exprime. Forța cuvintelor, împreună cu miracolul muzicii, chiar poate schimba lumea și oamenii în mult mai bine. Astea sunt până la urma valoarea și rolul artei, să le dea speranță oamenilor.
Citeşte şi: EXCLUSIV. În lumea lui Denis Roabeș, artistul „The Motans” și noul jurat de la „Vocea României” sezonul 10. „Găsesc cel mai bun confident în mama”
Războiul din Ucraina – Cum vezi conflictul de acolo și ce spui despre reacția oamenilor cu privire la acest subiect?
Mă rezum să spun doar că am fost extrem de impresionat de efortul de solidaritate a poporului român față de cel ucrainean. Altfel, pentru oricine, dar mai ales pentru un artist, orice război este ceva de neînțeles, de neconceput, de netolerat. Mă întorc la puterea cuvintelor, ele pot începe sau opri războaie.
Trupa VUNK, o poveste de 26 de ani ce merge mai departe. Care este secretul longevității voastre?
Cred că faptul că mai întâi de toate suntem prieteni și pe urmă colegi de trupă. Am început să cântam pentru că așa ne plăcea nouă să ne jucăm, pentru a ne bucura sufletele, nu pentru a ne face cunoscuți lumii sau să căștigăm bani din asta. Și nu am uitat asta nicodată. Când cântăm, pe scenă, ne simțim aceiași copii din timpul școlii, când abia așteptam să ne vedem să ne jucăm de-a muzica.
V-ați lansat în perioada ”Atomic TV”. Ce s-a schimbat de atunci în muzica românească?
Aproape totul, pentru că atunci a început, de fapt, să existe cu adevărat industria muzicală românească, cea despre care vorbim acum. Pe atunci nici nu existau social media sau platforme de streaming. Nu existau atâtea radiouri comerciale care să difuzeze muzica românească, case de producție, industrie de videoclipuri sau industrie de spectacole.
Toate acestea au crescut ca miza sa fie foarte mare pentru mulți artiști, mai ales pentru cei care fac asta doar pentru bani și nu de dragul artei. Pentru noi, cei care am început sa iubim muzica înainte de toate astea, nu s-a schimbat nimic în dorința și pofta de a cânta.
Citeşte și: EXCLUSIV. Actrița Crina Semciuc: Încerc să înțeleg și să apăr „viața” pe care o am de jucat
De ce crezi că vă iubește publicul?
Cred că pentru că suntem firești, sinceri, pentru că se simte în muzica noastră că vrem să bucurăm oamenii, să spunem tot ce simt ei, dar prin cuvintele noastre. În concerte transmitem o energie care nu te poate lăsa indiferent și asta cred că este cea mai mare putere a noastră, să facem oamenii să se simtă mai puternici, mai tineri decât sunt, orice vârstă ar avea.
Ce efect au asupra ta aplauzele oamenilor?
Oricât de puternice ar fi aplauzele, eu sunt atent la privirile oamenilor, de acolo îmi iau hrana și energia. Pot fi în fața ta mii de oameni care poate că aplaudă ritualic sau doar din respect față de cei de pe scenă sau pot fi și doar cațiva oameni care au în ochi zeci de mii de ovații pentru tine, cel de pe scenă. Recunoștința asta aproape mută, dar orbitoare, este cea mai importantă pentru mine.
Care e piesa VUNK care reflecta cel mai bine starea ta de acum?
Întotdeauna este cântecul ”Înconjurul lumii”. Este cântecul cu cele mai puține cuvinte, dar care spune cel mai mult.
Citeşte şi: EXCLUSIV / Emily Burghelea, despre cel mai stânjenitor moment trăit la filmări. „Mi-a fugit pământul de sub picioare!” Ce a pățit prezentatoarea
Mai crezi în dragoste?
N-aș putea să fac muzică dacă nu aș crede în dragoste. O aștept, o simt, o hrănesc, o povestesc, o cânt, o las să mă învăluie fără nicio teamă de ce poate sa îmi aducă sau să-mi ia.
Zi-ne ceva ce lumea, încă, nu știe despre tine.
Prepar un gin tonic foarte bun, mai bun decât în multe baruri unde am încercat așa ceva.
Foto – PR
Ultima modificare noiembrie 1, 2022 12:54 am