Constantin Drăghici a fost una dintre marile voci ale anilor ’70. A avut o viață demnă de un scenariu de film hollywoodian și a rămas în memoria publicului ca fiind singurul roman care a cântat pe Broadway.
De-a lungul anilor, în cei peste 50 de ani de activitate în muzică, Constantin Drăghici a lansat nouă discuri de autor, a înregistrat 38 de alte discuri colective și a încântat publicul cu șlagăre memorabile, ce fac acum parte din moștenirea culturală lăsată de artist.
Constantin Drăghici, numit “trubadurul tinereții noastre” de jurnalistul Octavian Ursulescu, s-a născut pe 19 ianuarie 1932, în București, într-o familie modestă, cu un tată vatman și o mamă fără prea multe clase. În casă, părinții îl alintau “Costeluș”, iar venirea lui pe lume s-a petrecut cu două luni înainte de termen, motiv pentru tatăl său pentru a se îmbăta de bucurie multe zile la rând, după cum povestea chiar artistul în trecut.
Constantin Drăghici, singurul român care a cântat pe Broadway
Costeluș a fost un copil sârguincios, ascultător și foarte preocupat de învățătură. Constantin Drăghici a studiat într-un liceu din Cluj-Napoca, unde a fost remarcat de profesoara sa de canto, Livia Pop.
La 21 de ani, în 1953, artistul a fost angajat în Ansamblul Doina al Armatei. Trei ani mai târziu, s-a întors în Cluj, pentru a se angaja în Corul Operei, iar apoi a urmat Conservatorul. La Operă a fost remarcat de tenorul Ion Dacian, care l-a invitat în Capitală pentru a face parte din Ansamblul Teatrului de Stat de Operetă.
Constantin Drăghici a debutat în Televiziune în 1961, la 29 de ani. Piesa “Nu ești de vină tu”, compusă de Enrico Fanciotti îi va aduce succesul mult dorit, devenind rapid o vedetă de televiziune și o prezență frecventă în emisiunile realizate de Valeriu Lazarov și Alexandru Bocăneț. Au urmat diverse premii și distincții la festivalurile la care participa. În Festivalul de la Mamaia, de exemplu, numele lui și al Doinei Badea, au desemnate câștigătoare.
Împreună cu Teatrul Constantin Tănase face turnee în Franța, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Bulgaria și înregistrează pentru casele de discuri de afară.
A fugit din țară în perioada comunismului
În 1971, Constantin Drăghici a primit o ofertă de nerefuzat, să cânte în Los Angeles, în Statele Unite. Cum regimul comunist îi interzicea acest lucru, artistul a decis să fugă din țară.
”În țară eram sus, în Germania eram nimic. Am început o nouă carieră, cea de compozitor, dar în Germania nu a interesat pe nimeni”, a povestit Constantin Drăghici, în trecut.
Drăghici s-a stabilit câțiva ani în Germania, unde a început cariera de compozitor. Eșecul în acest domeniu l-a îndemnat să se reprofileze și să cocheteze cu arhitectura.
Artistul a trăit câțiva ani și în SUA, unde a primit un contract la Town Hall, în New York și cânta musicaluri. Constantin Drăghici a fost singurul roman care a cântat pe Broadway. Tot în SUA, se împrietenește cu celebrul Frank Zappa, care venea să-I asculte la New York.
Din repertoriul artistului, amintim șlagăre memorabile precum “Am strâns toamnă după toamnă” (Aurel Giroveanu), “Ia te uită ce mai fete” (George Grigoriu), “Mandoline, mandoline” (Marcel Ionescu), Serenada tinereţii” (George Grigoriu), “O vioară veche” (Elly Roman), “Am adunat în gând trandafiri” (Manos Hadjidakis) și multe, multe altele.
Și-a găsit jumătatea în Germania
Constantin Drăghici și-a întâlnit marea dragoste în Germania, în 1973. Olimpia Zaharia Drăghici era și ea solistă de muzică ușoară românească. Cea care urma să-I devină soție, fugise, de asemenea, din țară. La început cei doi au fost doar amici.
”În 1973, eu eram o tânără emigrantă. El era cu cineva, eu eram căsătorită cu altcineva, aproape de divorț. Știam că o să divorțez și îmi ziceam: de ce nu am și eu noroc să am un soț ca și Costică.
Eram amici, iar cu timpul eu am emigrat în America, unde după câțiva ani a venit el cu acest concert pe Broadway. Ne-am reîntâlnit ca amici. Între timp, fiecare divorțase, deci eram liberi.
El mi-a spus că toamna se va întoarce la New York și ne vom căsători. Eu am râs și am spus, crezând că glumește. Tu chiar vrei sa stricăm o prietenie? S-a întors Și ne-am căsătorit!” – a povestit Olimpia Drăghici, notează click.ro.
Constantin Drăghici și Olimpia s-au căsătorit în 1983. Ei s-au întors definitiv în România, în 2001. După retragerea din activitate, la 65 de ani, artistul a beneficiat de trei pensii – din America, Germania și România.
”Când am ieșit la pensie, la 65 de ani, am primit după 22 de ani de muncă la Opereta din București o pensie de 1.800.000 de lei”, a mărturisit Constantin Drăghici.
A murit în Săptămâna Patimilor
Artistul a trecut la cele veșnice pe 9 aprilie 2015, la vârsta de 83 de ani. A fost înmormântat în a doua zi de Paște, în Cimitirul Bellu, din București. Dispariția lui a lăsat un gol imens în sufletele celor care au avut norocul să-i descopere muzica.
„A fost un mare artist. Puțină lume își mai amintește astăzi de el pentru că el a cântat după anii 70 în străinătate. Soțul meu Aurel Pădureanu îi cântă piesele, iar Constantin Drăghici spunea că el le intepretează așa cum trebuie și l-a felicitat chiar într-o emisiune.
Multă vreme nu am știut de el ce mai face și am fost șocați de această veste. Era un mare artist, un cântăreț și un compozitor foarte iubit și foarte talentat. Am vorbit cu soția lui, Olimpia și era devastată”, a povestit Cornelia Catanga pentru Libertatea, după moartea artistului.