Chris Simion-Mercurian, mesaj emoționant din carantină: „Depresia e un lux. Dacă vrei să ți-o permiți, trăiește-o“ FOTO

.

Chris Simion-Mercurian este scriitoare și regizoare, iar acum doi ani, în plină campanie de strângere de fonduri pentru teatrul pe care visa să îl construiască, a aflat că este bolnavă de cancer. Au urmat doi ani de tratamente, intervenții și vindecarea… La vremea respectivă, regizoarea declara că diagnosticul crunt a desființat-o din toate punctele de vedere și acela a fost momentul ei „Zero“, momentul adevărului.

Putea să clacheze sau să accepte noua provocare a vieții

Și a ales să se adapteze. Cum a reușit? Răspunsul l-a oferit mânată de lamentarea din jur, pe pagina sa de Facebook, cînd le-a mărturisit urmăritorilor săi că este pentru a doua oară în doi ani cînd se simte pusă într-o situație-limită și o cuprinde ca pe noi toți anxietatea.

Viața nu înseamnă răspuns la așteptările mele. Viața înseamnă imprevizibilul, cu tot ce vine el. Nu m-am cunoscut niciodată în confort, ci mereu în afara lui. Trăim ceea ce vrem să trăim. Nu te oprește nimeni ca până cînd trece această izolare, să-ți construiești o lume care să te bucure și să aibă sens“.

Artista spune „Îmi permit să-ți torn pe suflet o găleată de apă rece“, și ne dă cîteva sfaturi prețioase pentru a depăși cu bine această perioadă de confruntare cu emoțiile create de izolare, sfaturi deprinse din lecția mult mai dură pe care i-a dat-o viața.

Când mi-am dat seama că „gripa” se transformă în „epidemie“, am decis să-mi construiesc o barcă de hârtie și să pornesc. Îmi imaginez perioada asta ca pe o „călătorie“. Armele pe care le-am luat cu mine sunt umorul, imaginația, prezentul, introspecția și credința că nimic nu e lipsit de sens. Privește-te din afară și o să vezi că și tu ai lângă tine o barcă, trebuie doar să faci efortul să urci în ea“.

Citește și Sfatului psihologului despe cum să transformăm izolarea în oportunitate

Care este cel mai important lucru pe care îl ai de făcut?

Artista ne sfătuiește să ne bucurăm din plin de acest timp ce ni s-a dat de petrecut cu noi înșine. E important să ne setăm prioritățile, să nu mai facem lururile pe fugă, să ne îngrijim cu răbdare, să ne observăm și să ne privim cu sinceritate în oglindă, pentru a vedea dincolo de ce vedem, pentru a ne simți sufletele. Exersează să faci lucrurile cu plăcere, fie că e vorba de gătit, de privit pe geamul din fața casei, de citit, de pus pe hârtie un gând bun. Astfel, vom observa că suntem unici. Vei descoperi…

Că-ți ești cea mai bună persoană de dialog, că nu ai cum să te plictisești cu tine, că deși credeai că te cunoști, habar n-ai cine ești. Acum ai șansa să trăiești autentic, simplu. Fă-o. Nu mai aștepta salvarea din exterior, e în tine. În perioada asta am putea să învățăm să ne iubim mai mult, fără ca acest exercițiu să fie unul egoist, ci mai degrabă o dovadă de maturitate, asumare și firesc. Căci dacă ne iubim pe noi, putem să-i iubim și pe cei din jur. Nu există depresie decât pentru cei egoiști, autosuficienți, cu stimă de sine ridicată. Poți să te superi pe mine, dar eu cred că depresia e un lux. Dacă vrei să ți-o permiți, trăiește-o. Doar că eu care vreau să mă bucur de viață, n-o să-ți plâng de milă“.

Foto: Alex Gâlmeanu, Facebook

Citește și Mesajul psihologului Miruna Stănculescu: „Orice lucru pe lumea asta are și avantaje, inclusiv pandemia“

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton