Charlie Chaplin, o viață marcată de aventuri și întâlnirea cu dragostea adevărată. Femeia care l-a schimbat pe actor

.

S-a lăudat frecvent cu cuceririle sale și, în cele din urmă, a mărturisit că a avut relații sexuale cu peste 2.000 de femei. Ce au văzut toate la el? Filmele sale de succes îl făcuseră cel cunoscut om din lume.

Era scund și avea capul puțin prea mare pentru corpul lui flexibil și delicat. Cu toate astea, Chaplin era considerat de cei mai mulți arătos, cu ochii săi de un albastru profund, părul negru ca de cărbune, pielea ca fildeșul, dinții albi îngrijiți și buzele ferme și cărnoase.

Charlie Chaplin nu avea încredere în femei

De cele mai multe ori, și-a lepădat partenerele după bunul plac. Când a fost rugat de Vanity Fair, în 1926, să descrie femeia ideală, el a răspuns: „Nu sunt tocmai îndrăgostit de ea, dar ea este complet îndrăgostită de mine”.

Chaplin nu a avut niciodată încredere în femei. Întotdeauna s-a temut de pierdere și abandon și era bântuit de gelozie la cea mai mică provocare.

Atitudinea lui complicată se reflectă în filmele sale. Pe celuloid, Charlie este adesea timid cu femeile respectabile. Cu toate acestea, față de femeile „libere”, el este vulgar și agresiv – își folosește bastonul, de exemplu, pentru a le prinde de gât sau de picioare și pentru a le trage mai aproape.

Charlie Chaplin, de la sărăcie la bogăție

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra pe 16 aprilie 1889. Moartea timpurie a tatălui său și boala ulterioară a mamei sale au făcut ca Charlie și fratele său, Sydney, să se descurce singuri , iar asta înainte ca actorul să împlinească 10 ani.

Nimeni nu avea așteptări mari de la acest tânăr englez, aparent rezervat, când a făcut primul său film la Hollywood. A durat doar 13 minute, nu a avut sunet și filmările au durat trei zile.

Noul său șef, Mack Sennett, l-a descris mai târziu drept „un mic britanic timid, rușinat și derutat de tot ce are legătură cu filmele”.

Totuși, Sennett avea nevoie de un alt actor pentru producțiile sale, iar Chaplin dovedise că poate face schițe de vodevil în teatrele mici. Deși Sennett avea probleme în a-și aminti numele, s-a gândit că tânărul din Kennington poate fi o soluție,

A avut dreptate. În decurs de un an, acest băiat atrăgea oamenii de pe tot globul. Chaplin părea să personifice condiția umană în sine: defectuoasă, fragilă și amuzantă.

Aventuri și o mare iubire, cea cu Oona O’Neill

Charlie Chaplin a obținut faima și respectul internațional ca actor, regizor și producător. Dar, în privat, starul a dus o viață singuratică, marcată de scandaluri amoroase, asta până când a cunoscut-o pe luminoasa Oona O’Neill.

În memoriile sale, My Autobiography, Chaplin a descris întâlnirea cu O’Neill drept cel mai fericit eveniment din viața lui. „În ultimii douăzeci de ani am știut ce înseamnă fericirea”, a scris Chaplin.

„Am norocul să fiu căsătorit cu o soție minunată. Mi-aș dori să pot scrie mai multe despre asta, dar implică dragoste, iar iubirea perfectă este cea mai frumoasă dintre toate frustrările, pentru că este mai mult decât poate exprima cineva”.

Femeile care i-au trecut prin viață

La început, părea puțin probabil ca Chaplin să își găsească vreodată dragostea de durată.

Din păcate, scandalurile pe care le trăia în viața reală au umbrit prea des triumfurile lui Chaplin pe ecran. S-a căsătorit cu prima lui soție, actrița Mildred Harris, care avea doar 16 ani, după ce a fost anunțat că a lăsat-o însărcinată. Povestea era, însă, doar o născocire. Cuplul a divorțat în 1920. În 1924, Chaplin s-a însurat în liniște cu o altă actriță de 16 ani, Lita Grey, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare de la producția The Gold Rush. Au avut doi băieți, pe Charles Jr. și Sydney, înainte de a divorța în 1927.

A treia soție a lui Chaplin a fost actrița Paulette Goddard, care a apărut în multe dintre filmele sale Avea 21 de ani când s-au căsătorit. Au fost împreună din 1936 până în 1942 și au divorțat pe cale amiabilă.

Oona avea doar 18 ani, iar Charlie 53

Chaplin a cunoscut-o pe O’Neill în 1942, când o lua în considerare pentru un rol într-unul dintre filmele sale. S-au înțeles imediat, au devenit inseparabili și s-au căsătorit în anul următor.  În sfârșit, actorul găsise adevărata fericire, în ciuda faptului că Oona avea doar 18 ani, iar Charlie 53.

Deși O’Neill era mai în vârstă decât primele două soții ale sale când s-au căsătorit, diferența de vârstă dintre ei atrăgea atenția. Dar pentru Chaplin, aceasta era dragostea pe care o așteptase toată viața. Cei doi au avut opt ​​copii împreună: Geraldine, Michael, Josephine, Victoria, Eugene, Jane, Annette și Christopher și au rămas căsătoriți până la moartea lui Chaplin, în 1977. Câțiva dintre copiii lui Chaplin au intrat în actorie. Geraldine Chaplin și fiica ei, Oona Chaplin (care a apărut în Game of Thrones și Taboo) obținând cea mai mare recunoaștere.

Citeşte și: Tragica dispariție a lui Charlie Chaplin. A murit pe 25 decembrie, iar trupul său a fost furat și îngropat într-un lan de porumb

Citeşte și: Ce fetișuri bizare avea Charlie Chaplin – la ce lucruri umilitoare își supunea soția minoră

Oona O’Neill este renegată de propriul tată

Chaplin era faimos în întreaga lume când s-au căsătorit. Dar cine a fost Oona O’Neill, femeia care a l-a cucerit?

Ea era  fiica dramaturgului american Eugene O’Neill, care are multe piese celebre la activ. Supărat că fiica lui adolescentă încearcă să joace împotriva sfatului său, dramaturgul a renegat-o imediat după ce a aflat despre căsătoria ei cu Chaplin, care avea aceeași vârstă cu el.

Absolventă a unei școli private exclusiviste de fete din New York, Oona atrăsese deja atenția. Nu a fost întotdeauna ușor să fie căsătorită cu Chaplin, dar O’Neill a făcut față turbulențelor.

Anii 40 i-au adus lui Chaplin procese, atacuri violente de presă, publicitate nefavorabilă.  Joan Barry i-a intentat un proces de paternitate, dar un test de sânge a dovedit că Chaplin nu era tatăl fiicei ei. Un juriu a decis, însă, altfel și un judecător i-a ordonat să întrețină copilul.

O dragoste fără sfârșit

O’Neill a fost alături de Chaplin la Londra pentru premiera mondială a filmului său Limelight în 1952, când a primit o veste care l-a devastat.  Pentru a reintra în SUA trebuia să se supună întrebărilor despre opiniile sale politice și comportamentul imoral. Au decis atunci să se stabilească în Elveția cu copiii lor și s-au mutat în Corsier-sur-Vevey, lângă Lacul Geneva. Au locuit acolo până la moartea lui Chaplin.

Dragostea care i-a însoțit poate fi cu greu descrisă în cuvinte. „Pe măsură ce trăiesc cu Oona, profunzimea și frumusețea personajului ei rămân o revelație continuă pentru mine”, a scris Chaplin în autobiografia sa. 

Chaplin a murit în ziua de Crăciun, în 1977. Oona a trăit încă 14 ani, în mare parte în izolare, în Elveția și la New York. Ea a murit în 1991 de cancer pancreatic la vârsta de 66 de ani. Chaplin și O’Neill sunt îngropați unul lângă altul în Corsier-sur-Vevey. „El este lumea mea”, a spus ea, în 1960. „Nu am văzut sau trăit niciodată altceva”.

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton