Cea mai valoroasă bijuterie din lume i-a aparținut reginei Elisabeta a II-a, care a primit-o cadou de la bunica sa. Diamantele rare ale acesteia au o istorie fascinantă, formându-se înainte de apariția vieții pe Pământ, cu mai bine de un miliard de ani în urmă.
Regretata suverană a iubit atât de mult această broșă încât i-a pus și o poreclă aparte: „Grannys Chips”.
Cea mai valoroasă bijuterie a Reginei Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a se referea la una dintre cele mai prețuite posesiuni ale sale ca la „Grannys Chips” (chipsurile bunicii). Este vorba despre o broșă uluitoare cu diamant, considerată cea mai valoroasă din lume.
Fostul monarh britanic a primit diamantele de la bunica sa, Regina Maria, și a purtat broșa doar de câteva ori pe parcursul domniei sale de 70 de ani. Aceste bijuterii incredil de prețioase au un loc important în istorie, precum și o valoare uriașă, fiind transmise din generație în generație de regi și regine.
Bijutierii au estimat că accesoriul, alcătuit din două diamante enorme, Cullinan III și Cullinan IV, care purtate împreună formează o broșă, valorează mai mult de 50 milioane lire sterline, făcându-l cel mai valoros din lume, potrivit Mirror.co.uk.
Pietrele prețioase au o istorie fascinantă, oamenii de știință estimând că s-au format cu mai bine de un miliard de ani în urmă, între 400 și 645 kilometri sub suprafața pământului, înainte de a exista viață pe planetă.
Aceste două diamante, precum și multe alte bijuterii din colecția Reginei Elisabeta, au fost tăiate din marele diamant Cullinan, care cântărea 3106 carate. Cullinan III și Cullinan IV cântăresc 94,4 și respectiv 63,6 carate.
Cullinan – cel mai mare diamant brut de calitate prețioasă găsit vreodată – poartă numele fondatorului minei din Africa de Sud în care a fost descoperit în 1905 și acum formează piesa centrală a bijuteriilor coroanei. A fost prezentat regelui Edward al VII-lea ca un gest simbolic pentru a ajuta la repararea relațiilor dintre Marea Britanie și Africa de Sud după Războiul Boer.
Istoria diamantului Cullinan
Se spune că diamantele au cele mai bune caracteristici dorite în pietre brute, claritate și culoare albă clară. Datorită naturii lor, există multe legende legate de Cullinan, la care se adaugă farmecul său.
Un zvon este că diamantul uriaș a fost trimis în Anglia într-un colet obișnuit, în timp ce o replică puternic păzită a acționat ca o momeală pe un vapor cu aburi.
O altă poveste spune că bărbatul desemnat să taie diamantul, Joseph Asscher, a leșinat când l-a despicat prima dată. Se pare că a încercat să taie diamantul cu câteva zile mai devreme, dar a fost atât de greu încât i-a spart uneltele de specialitate.
Trei experți au avut nevoie de 18 luni, în care au lucrat câte 14 ore pe zi, pentru a tăia și lustrui cele nouă pietre mari în care a fost transformat Cullinanul, fiecare bijuterie primind câte o cifră romană, de la I la IX.
Regele Edward al VII-lea a dăruit diamantele Cullinan III și Cullinan IV fraților Asscher după ce aceștia au tăiat piatra originală. După ce Africa de Sud le-a cumpărat înapoi, țara a dăruit pietrele prețioase Reginei Maria, iar bijuteriile au fost transmise generațiilor regale de atunci.
Departe de istoria lor incredibilă și de valoarea lor atrăgătoare, bijuteriile aveau o semnificație sentimentală pentru regretatul monarh, deoarece erau un cadou de la bunica ei.
Citește și: Care este desertul preferat al Prințului William și cum se prepară. Chiar și Regina Elisabeta îl iubea
Citește și: Un an fără Regina Elisabeta a II-a. Ultimele cuvinte pe care i le-a spus fostei nurori, Sarah Ferguson
Cine a moștenit prețioasa bijuterie, după decesul Reginei Elisabeta
Mulți fani regali au fost captivați de problema unde ar putea ajunge prețioasele bijuterii ale Reginei. Membrii familiei regale au fost văzuți purtând piese dăruite sau împrumutate de la regretatul monarh la înmormântarea ei de stat, inclusiv Kate Middleton și Meghan Markle
Având în vedere că testamentele regale sunt păstrate private, este puțin probabil ca publicul să știe cu certitudine cine moștenește ce din colecția personală a Reginei, dar este posibil ca membrii regali să continue să poarte bijuteriile ca un tribut adus Reginei.
Colecția personală a regretatului monarh nu este aceeași cu Bijuteriile Coroanei, care sunt ceremoniale și sacre și deținute într-un trust de către monarh, în Turnul Londrei, pentru a fi purtate numai la încoronări și în timpul deschiderii de stat a Parlamentului.
Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu cea mai valoroasă bijuterie din lume
Sursă foto: Profimedia
Ultima modificare octombrie 16, 2023 5:30 pm