Tudor Chirilă caută cele mai bune voci la PRO TV, în emisiunea unde ocupă rolul de jurat, dar reușește să obțină și admirația profesorilor. Actorul face senzație la Vocea României prin prisma rolului pe care îl are, dar și prin lecțiile de educație pe care le dă. Mesajul unui profesor a reușit să îl impresioneze pe Tudor Chirilă. Ce înseamnă dihotomie?
Juratul de la Vocea României a primit un mesaj de la un cadru didactic care i-a captat toată atenția și l-a făcut să vadă cu alți ochi prestația lui din emisiune. Postarea lui a devenit virală și a strâns 12.000 de aprecieri.
Ce înseamnă dihotomie? Tudor Chirilă, lecție de educație la Vocea României
“Am cerut acordul profesorului să public acest mesaj. Mi l-a dat. Mi se pare tare că prin Vocea României pot să contribui un pic de tot la educație. Și mi se pare tare că există profesori deschiși la o abodare modernă, interdisciplinară”, mărturisește Tudor Chirilă, pe o rețea de socializare.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, dihotomie înseamnă „diviziune în două părți a unui concept, fără ca acesta să-și piardă înțelesul inițial”.
Profesorul a ținut să își arate aprecierea față de Tudor Chirilă și pentru felul în care acesta reușește să se facă înțeles de elevii săi. „Vă mulțumesc pentru că, grație dumneavoastră, termenul dihotomie a fost pe deplin înțeles pe deplin de elevii mei. Și vă spun cum: studiam o poezie, în care era o metaforă argheziană minunată: „dacă un altoi de stea poate să prindă pe noroi”. Am întrebat copiii ( claa a-lX-a) ce cred ei că ar exprima. Spre uimirea mea, un elev a spus că se referă la dihotomia ființei umane. L-am întrebat de unde cunoaște sensul termenului.
Mi-a spus că, în cadrul emisiunii Vocea României, ați folosit termenul cu o referire la o concurentă care cântase un musical ( sau ceva de genul), dar care putea interpreta si rock. A ieșit o minunăție de lecție. De aceea, vă mulțumesc ( un profesor)”, a fost mesajul primit de Tudor Chirilă.
„Există multe familii care se lasă amăgite de promisiunile construcțiilor de voci”
Tudor Chirilă a tras un semnal de alarmă, de curând, și a vorbit și despre cei care oferă ore de canto copiilor și adulților, dar care nu conștietizează responsabilitatea pe care o au. De fapt, nu toți acești șlefuitori sunt făcuți pentru asta. În general, această poveste implică mult mai multe lucruri.
Tudor Chirilă, antrenor la „Vocea României”, are convingerea că mulți se lasă păcăliți de impostori și pornesc la drum cu multe vise, pe care apoi le pierd pe drum. Artistul dă cărțile pe față și spune că un adolescent de 16-18 ani nu are nevoie de lecții de canto.
“Din ce în ce mai multă lume pretinde că poate oferi ore de canto. Ofertele sunt variate, ele se bazează pe „experiență” îndelungată și acoperă o gamă largă de servicii adresate la grămadă copiilor și adulților. Oameni care nu înțeleg responsabilitatea pe care și-o asumă când pretind că știu să lucreze cu o voce, să o ghideze, s-o formeze sau s-o șlefuiască, sunt profesori de canto.
Există multe familii care se lasă amăgite de promisiunile construcțiilor de voci, căci cine nu vrea să ajungă să cânte bine sau măcar stabil? Pe scurt, e vorba de impostură”, spune Tudor Chirilă, pe o rețea de socializare.