Numele său real este Geanina Staicu-Avram, dar lumea o știe drept Jamila, o tânără pasionată de gătit, ale cărei rețete sunt căutate, testate și iubite de o mulțime de oameni.
Jamila (33 de ani) are un proiect gastronomic de mare anvergură, “Jamila Cuisine”, un blog culinar apărut în 2012, extrem de îndrăgit de toți cei pasionați de gătit și dornici să descopere mereu rețete noi și preparate desăvârșite. Când a apărut pe YouTube, Jamila Cuisine era primul canal popular care să creeze conținut în domeniul culinar, iar astăzi are peste 1,2 milioane de abonați.
Jamila este din București, este căsătorită cu un marocan pe care l-a cunoscut în anii stundenției și este mama a doi copii.
Debutul său în ale bucătăritului s-a petrecut mai mult ca o joacă, combinând rețetele oltenești ale bunicii cu amestecurile îmbietoare de condimente descoperite la soacra sa din Maroc. Îndrăgita bucătăreasă cochetează cu gătitul încă din copilărie, de pe la 9-10 ani, pe vremea când părinții erau plecați la muncă, iar ea rămânea singură acasă cu fratele său. Din dorința de a pregăti și testa și alte feluri de mâncare decât cele lăsate de părinți, Jamila a realizat atunci că are abilități deosebite în arta culinară.
Citește gratuit ediția de decembrie a revistei Unica. O găsești AICI
După căsătorie, Jamiliei i-a reîncolțit sâmburele pasiunii pentru gătit când s-a lovit de bucătăria și de jocurile cu arome specifice Marocului. A învățat cum să scoată în valoare gustul unui preparat simplu prin asezonarea potrivită (și, atenție, nu trebuie să confundăm mâncăruri bine condimentate cu cele picante), iar la rândul ei, ca prim schimb cultural gastronomic, și-a impresionat familia soțului cu deserturi pe cât de simple, pe atât de savuroase: gogoși și prăjitura “Albă ca Zăpada”.
Prin creativitate, talent și un simț culinar deosebit, Jamila a reușit să intre rapid în inimile internauților cărora le plac mâncărurile cu gust și personalitate. Printre cele mai populare rețete ale Jamilei se numără checul pufos (cu peste 7.5 milioane de vizualizări), ciorba rădăuțeană (cu 6.1 milioane de view-uri) sau cheesecake-ul fără coacere (5.9 milioane de accesări). Dar numărul rețetelor savuroase pe care Jamila le prezintă într-o manieră atât de familială surprinde așteptările oricărei gospodine. Fiecare rețetă a Jamiliei este atent testată, iar numai după ce preparatul îi iese exact așa cum își dorește are loc filmarea întregului proces de gătire pentru a fi făcut public.
De-a lungul anilor Jamila a reușit să prezinte publicului nu mai puțin de 600 de preaparte delicioase, iar cele mai apreciate dintre acestea au fost adunate în două volume intitulate “Jamila Cuisine: Cele mai iubite rețete”.
Acum, pentru că tot se apropie sărbătorile de iarnă, Jamila a venit cu trei propuneri irezistible de desert pentru cititorii Unica.
Cheesecake fără coacere
Ingrediente:
Blat: 400 g biscuiți digestivi, 150 g unt topit
Cremă: 600 g cremă de brânză, 500 ml smântână pentru frișcă, 200 g zahăr pudră, 100 ml apă rece, 100 ml lapte fierbinte, 20 g gelatină, semințele dintr-o păstaie de vanilie
Jeleu: 300 g căpșune congelate, 100 ml apă, 3 linguri de zahăr, 10 g gelatină
Pentru decor: 300 g căpșune proaspete
Mod de preparare
Se mărunțesc biscuiții într-un minirobot de bucătărie; pentru ușurință, în prealabil se pot rupe în bucățele. Biscuiții mărunțiți se pun într-un bol, iar peste ei se toarnă untul topit și se omogenizează cu o furculiță. Amestecul trebuie să aibă textura nisipului ud.
Pentru a face blatul, se așază un inel de tort, de 24 cm, pe un platou. Se pun biscuiții în inel, se nivelează ușor cu mâna, apoi, cu ajutorul unui castron sau al unui pahar, se aplatizează, pentru a obține un blat compact. Blatul se lasă la frigider cel puțin 30 de minute sau până ce se întărește foarte bine.
Pentru a prepara crema, se înmoaie gelatina în apă rece (cam 100 ml), se amestecă și se lasă 10 minute, să se umfle. După aceea, se pune peste laptele fierbinte (cât să ne ardă puțin la deget), dar nu clocotit. Se amestecă, pentru a se dizolva gelatina. Laptele nu trebuie încălzit foarte mult: dacă el fierbe, gelatina nu mai are efect. Se lasă deoparte și se continuă cu restul cremei.
În bolul unui mixer, se pune crema de brânză, la temperatura camerei, se adaugă zahărul pudră și semințele din păstaia de vanilie. Se amestecă totul până la omogenizarea perfectă. Se toarnă apoi, puțin câte puțin, smântâna. Se mărește ușor viteza mixerului și se bate crema 5 minute. Apoi se micșorează și se toarnă treptat laptele cu gelatina. Se crește iarăși viteza și se mai mixează câteva secunde.
Căpșunele proaspete se curăță de codițe și se taie în jumătate, pe lungime. Se pun în castron, cu grijă, pentru a nu le zdrobi: ele vor fi folosite pentru ornat.
Peste blatul întărit se așază căpșunele. Se pun de jur împrejur pe pereții inelului, în poziție verticală, cu partea tăiată spre exterior. Apoi, încet, se toarnă crema în interiorul inelului. Chiar dacă deocamdată e lichidă, se va întări în frigider. Se mișcă ușor farfuria, pentru a răspândi bine crema. Se mai nivelează puțin, la nevoie. Prăjitura se lasă la frigider pentru 5-6 ore sau, mai bine, peste noapte.
Pentru jeleu, se pune gelatina în 100 ml apă rece, se amestecă și se lasă 10 minute. Între timp, se pun căpșunele decongelate, cu zahărul, într-o cratiță, se amestecă ușor și se fierb 5 minute. Apoi, se pasează cu un mixer vertical, obținând un piure, care se lasă să se răcească 5 minute. Gelatina se toarnă peste acest sos cald și se amestecă, pentru a o topi. Se așteaptă până ce sosul ajunge la temperatura camerei.
Se scoate prăjitura întărită din frigider și se toarnă peste ea jeleul. Se mișcă puțin farfuria, pentru a acoperi toată suprafața prăjiturii.
Prăjitura se bagă din nou în frigider pentru 2-3 ore sau până când jeleul s-a întărit foarte bine. Pentru a o scoate din tavă, se lasă să stea la temperatura camerei cam 15 minute.
Pentru a o tăia mai ușor, aveți nevoie de un cuțit ascuțit, pe care să-l țineți în apă fierbinte 30 de secunde; îl ștergeți și puteți tăia prăjitura.
Tips and tricks:
Biscuiții se pot mărunți, de asemenea, punându-i într-o pungă cu fermoar și zdrobindu-i cu un sucitor.
Se poate folosi și alt gen de biscuiți, cum ar fi cei cu ciocolată.
Smântâna pentru frișcă se poate bate și separat, până ce este pe jumătate gata; se amestecă apoi cu crema de brânză mixată cu zahărul.
Căpșunele pentru jeleu pot fi congelate sau proaspete.
Cheesecake-ul se poate prepara și cu alte fructe, precum piersici, nectarine, caise, zmeură, fructe de pădure, kiwi.
Rulouri cu scorțișoară
Ingrediente: 250 ml lapte călduț, 550 g făină, 150 g zahăr brun, 50 g unt topit, 150 g unt la temperatura camerei, 2 ouă, 50 g zahăr alb tos, 10 g drojdie uscată, 1 lingură de scorțișoară, 2 pliculețe de zahăr vanilat, un praf de sare
Mod de preparare
Cernem făina într-un bol încăpător, apoi adăugăm zahărul alb tos, drojdia uscată, zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecăm ușor ingredientele. Punem cele 2 ouă, untul topit, însă răcit, și începem să batem, adăugând lapte puțin câte puțin, cât să ia naștere un aluat. Laptele trebuie să fie cald, dar să nu ardă la atingere. Când aluatul s-a format, îl frământăm circa 10-15 minute, astfel încât să devină suplu și elastic.
Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu o folie de plastic și-l lăsăm să crească 40-50 de minute sau până ce își dublează volumul.
Între timp, pregătim umplutura pentru rulouri. Punem untul moale într-un bol, adăugăm zahărul brun, scorțișoara și amestecăm totul foarte bine, cât să arate ca o cremă.
După ce aluatul a crescut, îl răsturnăm pe blatul de lucru, pudrat cu făină, și-l întindem într-un dreptunghi cu lungimea de 40-50 cm. Ungem aluatul cu amestecul de zahăr și unt cât mai uniform. Apoi rulăm aluatul pe lungime, cât mai strâns posibil, iar pentru a se lipi bine, umezim marginea cu puțină apă rece. Tăiem ruloul în 12 bucăți egale și le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (dimensiune: 35 × 25 cm).
Lăsăm rulourile să crească până ce își dublează volumul, apoi le coacem, în cuptorul preîncălzit la 180 °C, cam 30-35 de minute. Așteptăm ca rulourile să se răcească puțin înainte de a le servi.
Tips and tricks:
Drojdia uscată se poate înlocui cu 25 grame de drojdie proaspătă.
Rulourile se pot umple și cu nucă măcinată sau cu ciocolată rasă.
Rulourile se pot și glazura, folosind o glazură din cremă de brânză, zahăr pudră și lapte (pentru a potrivi consistența).
Tort trio de ciocolată
Ingrediente:
Blat de ciocolată: 65 g făină, 120 ml lapte bătut, 60 g zahăr, 60 g unt, 20 g cacao, 1 ou, puțină sare, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
Mousse de ciocolată amăruie: 300 g ciocolată amăruie, 250 ml smântână pentru frișcă, 50 ml apă rece, 40 g unt, 5 g gelatină
Mousse de ciocolată cu lapte: 300 g ciocolată cu lapte, 250 ml smântână pentru frișcă, 50 ml apă rece, 40 g unt, 5 g gelatină
Mousse de ciocolată albă: 300 g ciocolată albă, 250 ml smântână pentru frișcă, 50 ml apă rece, 40 g unt, 5 g gelatină
Mod de preparare
Pentru blatul de ciocolată, se pun untul la temperatura camerei și zahărul într-un castron, bătându-se cu un mixer la viteză mică, pentru a le combina. Se adaugă oul și se amestecă. Se toarnă laptele bătut, apoi se cern restul ingredientelor: făina, pudra de cacao, bicarbonatul și sarea. Se mixează la viteză mică, până la omogenizarea completă. Compoziția se toarnă într-o tavă rotundă de 23 cm, unsă cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează ușor cu o spatulă. Se coace la 185 °C pentru 20-25 de minute sau până când e pătrunsă. Se poate controla cu o scobitoare introdusă în mijlocul blatului. După ce s-a copt, se lasă să se răcească.
Pentru crema de ciocolată amăruie, se începe cu gelatina, care se pune într-un castron; deasupra se toarnă apă rece și se amestecă. Se lasă deoparte, să se umfle. Ciocolata se topește, cu untul, la bain-marie. Când a rezultat o cremă, se toarnă peste ea gelatina umflată și se amestecă. Ciocolata trebuie să fie de bună calitate, nu de menaj. Când gelatina s-a topit, se ia castronul de pe foc și se lasă să se răcească până la temperatura camerei. Apoi se bate smântâna, care trebuie să fie foarte rece, pentru a se obține frișcă. Nu se bate excesiv, ci doar până ce se întărește; în caz contrar, ea se va transforma în unt. Frișca se combină cu ciocolata, ajunsă la temperatura camerei (dacă ciocolata e prea caldă, frișca se va topi). Mousse-ul rezultat se întinde peste blat și se nivelează. Se lasă tava în congelator circa 20 de minute.
Pentru crema de ciocolată cu lapte, se procedează în același mod. Se hidratează gelatina, se topește ciocolata cu untul la bain-marie, se adaugă gelatina, iar când crema a ajuns la temperatura camerei, se amestecă cu frișca bătută. Se toarnă și mousse-ul de ciocolată cu lapte peste primul strat de mousse, se nivelează bine și se pune din nou la congelator pentru alte 20 de minute.
Pentru crema de ciocolată albă, se procedează la fel ca la primele două. Acest mousse se toarnă peste stratul de ciocolată cu lapte și se nivelează cu o spatulă. Tortul se ține la frigider cel puțin 6 ore sau, mai bine, peste noapte.
Ulterior, se desfac ușor marginile tăvii. Dacă tava e din metal, este bine ca lateralele să fie tapetate cu hârtie de copt.
Deasupra, tortul se poate decora cu bomboane de ciocolată sau orice tip de ornamente.
Tips and tricks:
Ciocolata trebuie să fie de bună calitate: cea amăruie să aibă cel puțin 50% cacao, iar cele cu lapte și albă – minimum 30% cacao.