Carmen Tănase, dezvăluiri despre Crăciunul de neuitat din 25 decembrie 1989: „Tudor avea 8 luni, afară se trăgea ca la balamuc”/ Exclusiv

.

Carmen Tănase își aduce aminte de Crăciunul din perioada comunistă și face dezvăluiri neștiute din sânul familiei. Actrița povestește cum a trăit cel mai însângerat Crăciun din istoria României, pe 25 decembrie 1989, când afară se trăgeau focuri de armă, iar fiul ei, atunci în vârstă de câteva luni, petrecea primele sărbători după venirea pe lume.

Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Carmen Tănase (62 de ani) își aduce aminte că, în copilărie, nu a dus lipsă de nimic, dar când a crescut au început lipsurile. Mergea la colindat împreună cu alți copii și, fiind de la oraș, toți primeau bani pe care-i cheltuiau în Orășelul Copiilor. Aflăm de la marea actriță că sărbătorile din iarna anului ’89, când afară era revoluție și se auzeau focuri de armă încontinuu, au fost cele mai marcante pentru familia ei. Mărturisește că atât ea, cât și fiul ei, Tudor, încă mai scriu scrisori pentru Moș Crăciun și ne dezvăluie că și anul acesta petrece sărbătorile la curte, într-un sat de lângă Târgoviște, unde s-a mutat în urmă cu câțiva ani.

Carmen Tanase, dezvăluiri despre Crăciunul în comunism

Cum petreceați Crăciunul în copilărie? Cine împodobea și când bradul? Fix pe 24 sau mai înainte?

Eu îl găseam împodobit pe 25 dimineață, venea Moș Crăciun cu bradul. Găseam și cadourile. Tata era mai creativ la decorat. Pe vremea aceea existau niște globuri, toate la fel, și niște brăduți mai anemici iar tata cauta unul cât mai des posibil. Când eram mică mergeam cu ai mei la munte, aveau o gașcă de prieteni, unde erau și alți copii. Veneau și verii mei, țin minte că mergeam cu săniile trase de cai. Zăpada nu era mocirlă și erau mai puține mașini.

Carmen Tănase în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală
Carmen Tănase, în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală

Îl pândeați vreodată pe Moș Crăciun?

L-am și văzut pe Moș Crăciun. Era tataie al meu și m-am prins imediat, dar eu chiar l-am văzut pe adevăratul Moș Crăciun. Era mic și îmbrăcat ca un moș, numai că era în albastru. A venit la geam și, când am ajuns să-l văd, a fugit la poartă. Așa că eu cred că Moș Crăciun există.

„Când am mai crescut au început lipsurile”

Vă mai aduceți aminte ce feluri de mâncare gătea mama dumneavoastră? Era vreun preparat care se pregătea numai de Crăciun?

Erau mâncărurile tradiționale. Totul se făcea în casă atunci, de la cârnați la tot, nu exista nimic de cumpărat. Când eram mică lucrurile stăteau bine, când am mai crescut au început lipsurile. În copilărie aveam de toate, piftie, cozonaci, mie îmi plăcea să fur coca și s-o mănânc. Iar ca delicatesă, mama făcea niște cornete umplute cu ciocolată. Se făceau foarte greu pentru că le răsucea, scoase din cuptor, pe un sucitor și se frigea la mâini. Cred că făcea 200, 300 de bucăți pentru că le mâncam ca pe semințe.

Mergeați la colindat cu copiii?

Da, numai că noi eram de la oraș și primeam bani, nu covrigi și nuci. Cu banii ne duceam la Orășelul Copiilor și ne dădeam în toate alea.

Carmen Tănase, despre cadourile din copilărie

Vă mai aduceți aminte de cel mai frumos cadou primit în copilărie?

În general țin minte că primeam chestii mari, adică Moșul era reprezentat de un cadou voluminos. O păpușă mai mare, o mobilă de bucătărioară mai mare.

Cum era seara de ajun când Tudor era mic?

Când era Tudor mic venea Moș Crăciun, era mereu petrecere de Ajun la noi acasă. Venea lume multă iar Moșul era colegul meu Ionel Mihăilescu. Îmi amintesc că avea emoții mai mari ca Tudor, să nu cumva să-l recunoască. Aveam cadouri pentru toată lumea, le puneam în saci. Toată lumea se uita pe geam cum taică-su îl aducea pe Moș, îi dădea sacii iar cadourile  lui Tudor erau la fundul unuia dintre saci.

Într-un an a primit un Walkman, era o mare chestie. Era galben și avea niște casete cu povești. Moșul îl tot întreba dacă a fost cuminte, dacă a mâncat, dacă a dormit. A stat Tudor până i-a zis: „auzi, moșu’, hai lasă gargara și da-mi jucăriile!”.

Carmen Tănase alături de fiul ei, Tudor. Sursă fot:  Arhivă personală
Carmen Tănase, alături de fiul ei, Tudor. Sursă foto: Arhivă personală

Carmen Tănase, despre Crăciunul din ’89: „Tudor avea 7 sau 8 luni, afară se trăgea ca la balamuc”

Care este cea mai frumoasă amintire de Crăciun pe care o aveți?

Cea mai deosebită amintire a fost Crăciunul din ’89, pentru că Tudor avea 7 sau 8 luni, afară se trăgea ca la balamuc. Am reușit să găsim un brăduț destul de rar la crengi, cu greu l-am găsit și pe ăla, l-am împodobit cu ce aveam și i-am pus și un șnur tricolor, că nu aveam beteală. A fost un Crăciun special pentru că am zis dacă scăpăm din chestia asta o să fim și noi liberi. Eram foarte fericiți atunci, vai și amar de capul nostru.

Îi scria Tudor Moșului, când era copilaș?

Scria Moșului, și acum face același lucru. Doar că acum listele sunt aproape de nesuportat (râde). Moșul nu este așa de bogat. Și eu îi scriu Moșului ce îmi doresc, îi mai scriu și pe Instagram, dar nu-mi aduce, nu știu de ce (râde).

Cum a fost primul Crăciun alături de soțul dumneavoastră? 

Nu-mi aduc aminte să fii fost ceva special. În principiu făceam sărbătorile la Craiova, la socrul meu, acolo se strângea toată familia. Era poreclit Șeful, pentru că era capul familiei și era un tip foarte respectat. Un fel de Don Corleone.

Carmen Tănase petrece Crăciunul acasă: „Vin colindătorii cu caii, e chiar spectaculos”

Unde petreceți anul acesta sărbătorile?

Fix acasă o să le petrec, pentru că stau la țară. La mine o să fie cu tradiții, vin colindătorii cu caii, merg din poartă în poartă, e chiar spectaculos. Nu pot pleca de acasă pentru că am multe animale. O am și pe mama care are 92 de ani, așa că stau acasă.

Foto: Carmen Tănase, Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton