Călătorii: O altfel de Viena

.

Palatul Schönbrunn, catedrala Sfântului Ştefan şi imensul parc Prater sunt, fără îndoială, cele mai importante atracţii turistice, dar…
Capitala Austriei este şi un oraş în care cultura este literă de lege şi unde arhitectura clasică se îmbină perfect cu cea nonconformistă. Viena are un trecut arhitectural fulminant, însă şi prezentul şi viitorul au ceva de arătat.

Toate-s vechi şi nouă toate

Clădirile în stil baroc predomină, însă Viena nu duce lipsă şi de clădiri mai… altfel. De exemplu, vienezii se mândresc azi cu Haas Haus, un edificiu din beton şi sticlă, care serveşte pe post de centru comercial. Se găseşte în apropierea catedralei Sfântului Ştefan, care se şi reflectă în pereţii de sticlă. Vienezii se dovedesc a fi şi foarte practici: la începutul anilor 2000, un grup de arhitecţi s-a hotărât să transforme patru foste rezervoare de gaz metan, construite în 1899, într-un cartier ultramodern. Astăzi, Gazometrul vienez, căci aşa se numeşte complexul, adăposteşte peste 600 de locuinţe moderne, o hală de expoziţii, un cămin studenţesc, un cinematograf, arhivele oraşului şi un mall.

Cartierul muzeelor

Este unul dintre cele mai mari complexe culturale din lume (aprox. 60.000 mp), construit în locul fostelor grajduri imperiale. Reuneşte muzee importante (Muzeul Leopold, Muzeul de Artă Modernă), un centru arhitectural, un muzeu pentru copii (Zoom) şi un – teatru pentru publicul tânăr (Jungla), plus spaţii destinate experimentelor pentru diverse iniţiative culturale. Interesant este că în antecamera unor muzee s-au instalat cafenele (există chiar o cafenea bio!) şi baruri.

    
Vedete din Romania Vedete internationale