Bucătarul australian Bill Granger, „nașul” pâinii prăjite cu avocado, a murit la 54 de ani

.

Renumitul bucătar australian Bill Granger, supranumit „nașul” pâinii păjite cu avocado, a murit.

Granger s-a stins într-un spital din Londra chiar în ziua de Crăciun, la vârsta de 54 de ani, alături fiindu-i soția și partenera sa de afaceri, Natalie Elliott, și cele trei fiice ale sale, Edie, Inès și Bunny.

„Lumea își va aminti de el ca Regele micului dejun”

Bucătar autodidact din Melbourne, Granger a devenit a reușit să influnețeze gastronomia la nivel mondial prin abordările sale culinare.

„Lumea își va aminti de el ca Regele Micului dejun, pentru că a făcut dintr-o mâncare nepretențioasă, ceva special plin de soare. Va fi profund regretat de toți”, a transmis familia într-un mesaj pe pagina lui e Instagram.

Cauza morții lui nu a fost încă făcută publică de familia sa, notează BBC.

De-a lungul carierei sale de 30 de ani, Granger și-a câștigat rapid popularitatea în domeniul gastronomic, a publicat 14 cărți de bucate, a fost protagonistul mai multor emisiuni culinare de televiziune și a deschis peste o duzină de restaurante în întreaga lume.

Celebrități printre care actorul australian Hugh Jackman, fostul judecător Masterchef Australia Matt Preston și legendarul bucătar Jamie Oliver s-au numărat printre cei care i-au adus un omagiu lui Bill, spunând despre el că a fost un om bun, plin de viață și fermecător.

„Era cel mai drăguț om, iar bucuria pe care ne-a oferit-o – fie prin mâncarea lui, prin cărțile lui, prin restaurantele sale sau prin propria prezență – a venit din bunătatea și generozitatea și din exuberanța pură și strălucitoare a sinelui său” – a transmis Nigella Lawson, expert culinar și autoarea mai multor cărți de gastronomie, pe Instagram.

Granger și-a început cariera în 1993, după ce a abandonat școala de artă pentru a-și deschide primul restaurant în Sydney, când avea doar 23 de ani.

„Am făcut toate aceste lucruri extraordinare, plecând doar de la plăcerea mea să gătesc clătite și omletă”

Cafeneaua Bills a devenit renumită pentru mâncărurile simple de care oricine se putea bucura, cum ar fi pâinea prăjită cu avocado, clătite cu ricotta și miere, dar și cafea de cea mai bună calitate.

Citeşte şi: Unul din cei mai îndrăgiți concurenți Chefi la Cuțite renunță la bucătărie: „Nu prea pot să gătesc ieftinituri”

Citeşte şi: E oficial! Antena 1 a anunțat cine sunt noii jurați Chefi la Cuțite. Primele imagini cu cei patru bucătari

Citeşte şi: Horia Vârlan a dat bucătăria pe actorie: „Atmosfera de la filmări nu mi-a fost deloc străină”

Citeşte şi: Cine este chef Foa, bucătarul prins drogat la volan. Este însurat și are doi copii

Bills s-a bucurat de o popularitate neașteptată, iar apoi au urmat mai multe cafenele în Japonia, Coreea și Londra, unde a creat și un lanț de astfel de localuri numit Granger & Co.

Bucătarul australian Darren Robertson a spus că Granger a „schimbat întregul concept de mic dejun”, în timp ce absolventul Masterchef Australia, Adam Liaw, l-a descris drept „cel mai influent pionier al mâncărurilor australiene moderne”.

„Bills este modelul după pe care se construiește acum fiecare cafenea australiană din întreaga lume. A fost un tip grozav, de asemenea”, a scris Liaw pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

Impactul său în lumea gastronomiei a fost atât de mare încât, în ianuarie, Granger a fost recompensat cu Medalia Ordinului Australiei, una dintre cele mai importante onoruri ale țării, pentru contribuția sa la turism și ospitalitate.

Vorbind cu BBC în 2019, bucătarul a reflectat asupra fundamentelor umile ale imperiului său de mic dejun: „Am făcut toate aceste lucruri extraordinare, plecând doar de la plăcerea mea să gătesc clătite și omletă, ceea ce este destul de uimitor”.

Foto – Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton