Bora Djordjevic a murit la vârsta de 72 de ani. Legenda muzicii rock iugoslave a decedat în urma unor complicații cauzate de o pneumonie, potrivit grupului său, Riblja Corba. Acesta a concertat și în România, la Timișoara, cu ocazia comemorării a 25 de ani de la Revoluția din 1989.
Cuprins
Cuprins
Bora Djordjevic a murit la vârsta de 72 de ani
„Dragi prieteni, cu mare tristeţe şi durere, vă anunţăm că prietenul şi fratele nostru Borisav Bora Djordjevic ne-a părăsit. Odihneşte-te în pace, dragă Boki”, a transmis grupul rock Riblja Corba într-un comunicat.
Bora Djordjevic, cunoscut mai mult sub numele de Bora Corba, a fost o personalitate marcantă în muzica rock din Iugoslavia, fiind autorul mai multor hituri ale anilor 1980. Muzica lui și a trupei sale a fost apreciată în mai multe țări, inclusiv în România, unde a și concertat.
Chiar și după destrămarea trupei, în anii 1990, Riblja Corba a continuat să vândă zeci de mii de copii ale discurilor sale. În 1990, artistul a fost acuzat că „a insultat clasa muncitoare iugoslavă” în unele dintre piesele sale. Dar urmărirea penală inițiată de guvern a fost, în cele din urmă, clasată, potrivit Agerpres.
Printre cele mai cunoscute cântece ale trupei lui Bora Djordjevic se numără „Lutka sa naslovne strane”, „Pogledaj dom svoj, andjele” și „Amsterdam”, acestea fiind considerate în prezent un simbol al unei întregi epoci şi al unei întregi generaţii.
Uneori membri trupei au fost ridiculizați de criticii muzicali pentru cântecele lor „prea sentimentale”,însă muzica lor a fost considerată a fost întotdeauna apreciată.
Artistul a ieșit din spital pentru a cânta în România
Primăria Timișoara a organizat un eveniment muzical la data de 20 decembrie, cu ocazia comemorării a 25 de ani de la Revoluția din 1989. La Rock pentru Revoluția a cântat și formația Riblja Corba, iar Bora a ieșit din spital, unde se afla internat, special pentru a cânta în România. El a cerut să fie externat pentru a putea participa la concert, urmând ca ulterior să revină în spital.
După destrămarea Iugoslaviei, Bora Djordjevic a fost puţin câte puţin marginalizat şi îndepărtat de pe scena rock întrucât luările sale de poziție deveniseră din ce în ce mai naționaliste.
Citește și: Irina Rimes, cerută în căsătorie de David Goldcher. Cum și unde a avut loc cererea: „Am zis da”
După anunțul morții lui Bora Djordjevic, în Serbia a apărut un număr impresionant de reacții în spațiul public.
„Un gigant ne-a părăsit”, a scris preşedintele sârb Aleksandar Vucic pe Instagram.
„Adio, legendă!”, a scris prim-ministrul sârb Milos Vucevic pe reţeaua de socializare X.
Bora Djordjevic s-a născut în Cacak, o localitate din vestul Serbiei, în 1952. A cântat în mai multe trupe, dar succesul l-a cunoscut alături de Riblja Corba.
Sursă foto: Instagram
Ultima modificare septembrie 5, 2024 9:10 am