Au trecut 42 de ani de la nunta Prințesei Diana cu Charles. Detalii mai puțin știute despre eveniment

.

Charles și Diana au avut o nuntă de basm și o relație de 16 ani marcată de escapade de ambele părți, totul culminând cu un divorț nefericit. Începutul a fost, însă, unul promițător.

Nunta Prințului Charles și a Prințesei Diana a avut loc pe 29 iulie 1981 și a fost numită nunta secolului. Evenimentul fastuos, care a avut loc la Catedrala Sf. Paul din Londra, a costat în jur 48 de milioane de dolari (aproximativ 156 de milioane în zilele noastre). Ceremonia a fost urmărită de 750 de milioane de oameni, din 74 de țări. De asemenea, era prima dată, în 300 de ani când un moștenitor la tron se căsătorea cu o persoană care nu avea rang regal.

Charles și Diana, cum s-au întâlnit

Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la casa Prințesei Diana din Althorp House, Northamptonshire, în noiembrie 1977. În acel moment, Prințul Charles se vedea cu sora mai mare a Prințesei Diana, Sarah.
Abia în 1980, Charles a făcut mutarea, se întâmpla la doi ani după ce a încheiat relația cu Sarah.

În iulie 1980, Charles și Diana s-au întâlnit din nou, într-un weekend, la casa familiei prietenului lor Philip de Pass, în Sussex, iar în septembrie Prințesa a fost văzută la Balmoral.

După câteva întâlniri, în 1981, Prințul Charles a cerut-o în căsătorie pe Lady Diana, care avea doar 19 ani. Cei doi și-au anunțat oficial logodna pe 24 februarie 1981.

Citeşte și: Prințesa Diana, trucurile de machiaj care îi amplificau frumusețea. Ce schimbări a făcut în rutina ei pe parcursul anilor

Citeşte și: Faţa acunsă a lui Lady Diana. „A sunat-o şi a ameninţat-o cu moartea”

„Îmi amintesc că eram atât de îndrăgostită de soțul meu, încât nu mi-am putut lua ochii de la el”

Când un reporter i-a întrebat dacă sunt îndrăgostiți, Diana a răspuns: „Desigur”, în timp ce Charles a avut o ezitare : „Orice înseamnă îndrăgostit” , a spus el, iar răspunsul lui a supărat-o pe Diana.

La doar câteva săptămâni după ce a fost anunțată logodna lor, Diana a început să se lupte cu îndoielile, asta pentru că Charles a plecat în Australia și Noua Zeelandă pentru cinci săptămâni, la scurt timp după ce a aflat că a vorbit recent cu Camilla Parker-Bowles.

Totuși, nunta lor extravagantă a fost aparent un vis devenit realitate pentru mireasă. „Îmi amintesc că eram atât de îndrăgostită de soțul meu, încât nu mi-am putut lua ochii de la el”, i-a spus ea mai târziu lui Andrew Morton pentru cartea sa din 1992, Diana: Her True Story in Her Own Words. „Am crezut că sunt cea mai norocoasă fată din lume. El avea să aibă grijă de mine”, mărturisea ea.

Citeşte și: Motivul pentru care Regele Charles și Camilla dorm separat. Când folosesc dormitorul comun

Citeşte și: Charles vrea să îi mute pe Kate și William. Care e proprietatea pe care Regele o vrea pentru ei și de ce refuză Prințul și Prințesa de Wales

Charles și Diana, o nuntă controversată

La 29 iulie 1981, Charles și Diana s-au căsătorit la Westminster Abbey, în ciuda sentimentelor controversate pe care le aveau cu privire la relație.

Diana, care l-a întâlnit pe Charles doar de 13 ori înainte de a se căsători cu el, potrivit unor casete care au fost înregistrate în 1992 cu, Peter Settelen, și-a amintit de această zi un pic diferit. Ea a numit-o „cea mai proastă zi din viața ei”. „Dacă aș putea să-mi scriu propriul scenariu, l-aș pune pe soțul meu să plece cu Camilla Parker Bowles și să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus ea în casetele, care au fost difuzate într-un documentar din 2017 intitulat Diana: In Her Own Words .

Doar un an mai târziu, în iunie 1982, Diana a născut primul lor copil, pe Prințul William, iar Prințul Harry a urmat doi ani mai târziu, în septembrie 1984.

Semnele despărțirii care urma

În ciuda fericirii aduse de copiii lor, crăpăturile au continuat să se arate în relația dintre Charles și Diana, iar până la mijlocul anilor 1980 au existat zvonuri de infidelitate de ambele părți. Separarea care urma a fost clară până în 1987, când Diana nu s-a alăturat vacanței anuale de vară a familiei regale la Balmoral, deși ea și Charles au continuat să aibă angajamente comune.

În decembrie 1992, prim-ministrul John Major a anunțat Camera Comunelor că Prințul Charles și Prințesa Diana se despart, divorțul fiind finalizat în 1996.

Lady Diana a fost deposedată de statutul de „Alteță Sa Regală”, iar noua ei viață a fost întreruptă după un accident de mașină mortal la Paris, în 1997. După mai bine de două decenii, fascinația pentru Prințesa Diana continuă să dăinuie.

Detaliile unei nunți de poveste: darurile primate de Charles și Diana la nuntă

New York Times a scris că cei doi au primit aproximativ 3.000 de cadouri între momentul logodnei și ziua lor cea mare. Lista includea de la răcitoare de vin și tăvi până la mobilier pentru grădină.

Pe lângă articolele alese de ei, s-au ales la nuntă cu mai multe cadouri scumpe , cum ar fi castronul de sticlă Steuben gravat care le-a fost dăruit de către familia Reagan, ceasul Art Deco de la Cartier. Brățara, pandantivul, inelul și cerceii Dianei au fost dăruiți de Prințul Moștenitor Fahd al Arabiei Saudite.

Bal și artificii înainte de nuntă

După o oră de repetiție, la Catedrala Sf. Paul din Londra, Charles și Diana au dansat la un bal de gală găzduit de Regina Elisabeta a II- a la Palatul Buckingham, cu două nopți înainte de nuntă, împreună cu cei 1.400 de membri ai familiei și cu invitații prezenți — inclusiv Nancy Reagan.

În ajunul nunții a avut loc și cel mai mare spectacol de artificii din țară, care a atras sute de mii de oameni în Hyde Park, inclusiv pe Prințul Charles , care a fost prezent pentru a aprinde primul foc de tabără. Spectacolul a fost acompaniat de muzica a 250 de muzicieni, care au interpretat piesa „The Royal Fireworks” a lui George Handel.

Camilla a fost prezentă la nuntă

Printre cele 3.500 de persoane care au participat la nunta perechii s-au numărat mulți lideri mondiali, cum ar fi Prințesa Grace Kelly de Monaco, Nancy Reagan, prim-ministrul Margaret Thatcher, părinții prințului, Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip și Prințesa Anne și Mark Philips, pentru a numi câțiva.

De asemenea, a fost prezentă și actuala soție a Regelui Charles, Camilla Parker Bowles.

Rochia de mireasă și tiara

Rochia Prințesei Diana, care a fost concepută în decurs de trei luni, a fost realizată din tafta de mătase ivoire vopsită și decorată cu broderie și cu nu mai puțin de 10.000 de perle. Deși trena a fost, fără îndoială, caracteristica sa definitorie, avea și mâneci ample și un ornament superb din dantelă.

Dincolo de farmecele sale evidente, rochia Dianei prezenta mai multe detalii speciale care nu puteau fi văzute cu ochiul liber, inclusiv o fundă albastră în interiorul corsajului (ceva albastru al ei) și o potcoavă minusculă aurie care era cusută pentru noroc. „I-am spus doar în ziua nunții”, a spus David, unul dintre designeri, pentru Hello . „Nu știa despre potcoava pentru noroc, dar a fost foarte emoționată. Era tradițională”, a spus el.

La capitolul „ceva împrumutat” , Prințesa Diana a avut lista ei de opțiuni. Deși Regina Elisabeta a II-a s-a oferit să-i împrumute o diademă, care este purtată astăzi de Kate Middleton, în cele din urmă a ales tiara care a fost purtată de surorile ei, Lady Sarah și Lady Jane, la nunți, precum și de fosta ei cumnată, Victoria Lockwood, care a avut-o la nunta cu fratele ei, Charles Spencer.

Din nefericire, i-a provocat și un pic de durere, după cum a dezvăluit fratele ei în 2010, „Îmi amintesc că a avut o durere de cap, deoarece nu era obișnuită să poarte diadema toată dimineața”.

Jurămintele și drumul către altar

Prințesa Diana a fost condusă la altar de tatăl ei, Earl Edward John Spencer, în ciuda nesiguranței cu care se confrunta din cauza accidentului vascular pe care îl suferise cu trei ani în urmă.

După ce și-au schimbat jurămintele, cuplul a fost dus la Palatul Buckingham cu o trăsură care datează din1902 , care a fost folosită pentru prima dată de regele Edward al VIII-lea în timpul procesiunii sale de încoronare. Aceeași trăsură avea să-i transporte ulterior pe William și Kate Middleton la nunta lor.

Prințul Charles a uitat să o sărute. Cum și-a luat revanșa

Mirele a uitat să-și sărute mireasa în urma schimbului de jurământ. Pentru a compensa, cei doi au oferit oamenilor un adevărat spectacol și au împărtășit un sărut pe balconul Palatului Buckingham – o tradiție care va fi urmată mai târziu de Prințul William și Kate Middleton.

Foto: Hepta și Profimedia
.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton