În contextul izolării impuse de pandemia de coronavirus, Angelina Jolie (45 de ani) se adresează victimelor violenței domestice. Într-un interviu oferit recent revistei Harper’s Bazaar UK, actrița oferă sfaturi femeilor care se tem că vor fi abuzate în perioada sărbătorilor de iarnă.
Angelina Jolie, sfaturi pentru victimele violenței domestice în perioada sărbătorilor de iarnă
„Vorbiți cu cineva. Încercați să vă găsiți aliați. Mențineți legătura cu alți oameni în cazul unei urgențe”, sugerează Jolie. „Spre exemplu, puteți să stabiliți un cod cu un prieten sau cu un membru al familie, un cod care să le dea lor de înțeles că sunteți în pericol. Creați legături cu oameni și informați-vă.
Este trist să rostim asta cu voce tare, însă nu putem presupune că toți prietenii sau toate rudele te vor crede sau susține. Deseori un străin este cel care-ți sare în ajutor. Sau alte victime, grupurile de susținere sau grupurile credincioase”, a continuat.
„Mai presus de toate, fii atentă. Doar tu poți recunoaște pericolul în care te afli, iar, până să găsești sprijin în alții, te poți simți singură.” Actrița s-a adresat și celor care suspectează că o persoană apropiată lor ar putea fi abuzată.
„Dacă v-a trecut vreodată prin minte că cineva cunoscut ar putea fi vulnerabil din acest punct de vedere, încercați să-i fiți aproape, să fiți prezenți în viața respectivei persoane. Faceți clar că le sunteți alături”, mai spune.
Angelina Jolie: „Femeile sunt vulnerabile pentru că societățile sunt inegale”
„Un alt lucru pe care-l putem face este să ne educăm. Să învățăm despre violența domestică. Să învățăm despre cum astfel de traume afectează sănătatea cuiva, despre schimbările de natură biologică. Acestea apar în deosebi în cazul copiilor.
Luați aceste probleme în serios. Încercați să înțelegeți presiunea imensă de natură emoțională, financiară sau legală pe care aceste persoane o resimt, inclusiv presiunea de a ascunde lucrurile care li s-au întâmplat”, adaugă.
Angelina notează că dorința ei de a sprijini femeile este atât de puternică pentru că „nu poate îndura imensa și continua suferință la care femeile sunt supuse și faptul că, de cele mai multe ori, nimeni nu este tras la răspundere pentru cele întâmplate”.
„Văd aceleași tipare repetându-se la nivel global. Femeile sunt vulnerabile pentru că societățile sunt inegale. Femeile și copiii suferă disproporționat ca rezultat al războaielor sau crizelor economice.
Ei reprezintă două treimi dintre toți refugiații și sunt și cei mai afectați de schimbările climatice. Nu luăm violența domestică în serios niciunde. Trecem deseori cu vederea trauma și rănile copiilor care sunt martori sau victime ale violenței în propria locuință.”