Anemona Niculescu de la A.S.I.A., o mamă blândă cu hobby-uri surprinzătoare: ”Am armă, un RECK de 9mm” / Exclusiv

.

Ți-o imaginezi pe Anemona Niculescu, componenta trupei A.S.I.A, trăgând cu arma sau luptând cu sabia? Nu vorbim despre scenariul unui film, ci de hobby-urile pe care le are artista.

Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Anemona Niculescu de la A.S.I.A ne dezvăluie pasiunile ei secrete și ne spune cum reușește să predea la trei facultăți. Aflăm în ce condiții a intrat în trupa A.S.I.A. și de ce și-a părăsit colegele când formația se afla în culmea gloriei. Artista, în vârstă de 44 de ani, ne spune ce relație frumoasă a avut cu ‘greii’ teatrului românesc și cum a întâmpinat-o, la debut, marele actor Mircea Albulescu. În prezent, Anemona este specializată în detoxifiere și regenerare celulară și spune că a depășit întotdeauna încercările vieții ghidându-se după deviza „Spiritul sus!”.

Anemona Niculescu: “Dacă vrei să fii victimă sau nu, este o chestiune de alegere”

Te-ai născut la malul marii. Cum a fost copilăria ta?

M-am simțit binecuvântată să mă nasc într-un oraș atât de frumos și de plin de istorie, lângă malul marii. Natura m-a fascinat întotdeauna și am fost mereu îndrăgostită de mare. Fiind Rac, cred că nu puteam crește într-un loc mai potrivit, decât aproape de apă. Am avut o copilărie fericită și am fost un copil cuminte. Asta în afară de faptul că îmi plăcea tot ce ține de artă și pictam și coloram totul din jurul meu, inclusiv canapele, perdele și altele.

Am avut însă și șansa să merg în vacanțe la bunica mea la țară, în Teleorman, pe malul Dunării, în satul Poiana. Acolo am învățat rostul gospodăriei și cum se cresc animalele, cum se cosește câmpul și cum se sapă via. De asemenea cum se prepară mâncarea doar cu alimentele din grădina proprie.

Când aveai nevoie de sfaturi la cine mergeai, la mama sau la tata?

În funcție de sfat, mergeam când la unul, când la celălalt. Mai mergeam și la bunici și la străbunici, pe care am avut norocul să îi am multă vreme lângă mine.

Citește și: Shakira, prinsă într-un triunghi amoros cu Tom Cruise și Lewis Hamilton: „A fost o lovitură imensă pentru ego-ul lui. Îl considera prieten”

Citește și:  Monica Bîrlădeanu, prima declarație despre relația cu Valeriu Gheorghiță: „Partenerul meu e un bărbat absolut necăsătorit, liber de orice obligație”

Citește și: Scandalul din trupa A.S.I.A continuă. Sorana, către Irina Nicolae: „Vrei adevăr și asumare? Spune-le oamenilor de ce ai plecat din trupă”

Citește și: Iana Novac demontează scandalul A.S.I.A. la FRESH by UNICA și face dezvăluiri neștiute despre Irina Nicolae / Exclusiv

Anemona Niculescu bebeluș, alături de părinții ei. Sursă foto: Arhivă personală
Anemona Niculescu, bebeluș, alături de părinții ei. Sursă foto: Arhivă personală

Anemona a studiat actoria

Ești actriță în primul rând. Îți mai amintești ziua debutului? Emoțiile, vreo întâmplare haioasă?

Sigur, aveam spectacole pe care le pregăteam și în care jucam ca studenți, prin țară sau pe la teatrele din Bucureșți. Spectacolele erau coordonate de profesorii noștri, Rodica Mandache și Eusebiu Ștefănescu. Dar adevăratul debut s-a petrecut la Teatrul Național din București. Acolo am participat la un concurs pentru rolul ‘Mașa’, din ‚Cadavrul Viu’, una din capodoperele literare ale lui Tolstoi, în regia regizorului Gelu Colceag. A fost un concurs greu, la care au participat sute de candidate și în urma căruia am și fost angajată la TNB. Sigur că am avut emoții să joc cu actori ca Mircea Albulescu, Mircea Rusu, Ilinca Tomoroveanu, Marius Bodochi și mulți alții.

Ca studentă, mergeam și le admiram talentul și jocul actoricesc în toate spectacolele în care jucau. Ca mai apoi, dintr-o dată, să joc cu ei, mi s-a părut ireal. Mircea Rusu este un partener de scenă grozav și cu simțul umorului dezvoltat, care uneori îmi ascundea recuzita sau mă punea în situații în care eram nevoită să mă descurc în timp real, pe scenă. Toate aceste provocări m-au ajutat, cu siguranță, să evoluez în permanență ca actor.

“Actorii mari erau maeștri în rolul de oameni”

Ce ai învățat de la colegii tăi mai în etate? Ai jucat 10 ani la T.N.B, ai multă experiență.

Le sunt foarte recunoscătoare tuturor colegilor mei de la TNB! Am învățat foarte multe de la fiecare în parte, fie ei mai tineri sau mai experimentați. Am invatat nu numai din sfaturi sau răspunsuri, ci și din simplul fapt că stăteam în preajma lor, că îi observam sau că jucam împreună. Le înțelegeam alegerile scenice sau le admiram imaginația, toate acestea punând câte o cărămidă pentru formarea mea ca actor.

Înainte de primul meu spectacol acolo, mi-a fost repartizată cabina ‘Dem Rădulescu’ și, întrând, am observat un trandafir alb pe măsuța de machiaj. Avea și un bilețel care conținea mesajul: ‘Succes, noul meu coleg!’. Bilețelul era semnat Mircea Albulescu. Acești actori nu erau maeștri numai în meseria lor, ci și în rolul de oameni. Mircea Albulescu scria și poezii, printre care și poezia ‘Cireșule‘, pe care mi-a dedicat-o, într-o zi.

Predai la trei facultăți. Am citit că ești și medic nutriționist. Cum ai ajuns să faci asta?

Predau engleză, termeni de specialitate, la Academia de Poliție din București și la Universitatea Maritimă din Constanța. Apoi actorie la Facultatea de Arte a Universității Hyperion din București. Sunt tehnician nutriționist, așa se numesc cei care nu au făcut medicină, ci cursuri de anatomie și nutriție. Eu am făcut litere și actorie. Am continuat cu masterat și doctorat la UNATC.

“Am devenit specialist în detoxifiere și regenerare celulară”

Nutriția am studiat-o în țară și în USA, din pură pasiune și curiozitate. În Florida am făcut cursuri cu Dr. Robert Morse și am devenit specialist în detoxifiere și regenerare celulară și iridolog. În România am continuat cursurile de nutriție și astfel am obținut o nouă specializare, avizată de Ministerul Muncii și al Sănătățîi, și drept de liberă practică.

Cum a ajuns Anemona în trupa A.S.I.A.: “Am fost puțin reticentă, venisem acolo cu alte planuri“

Ce a însemnat pentru tine perioada de început A.S.I.A.? Îți amintești cum ai intrat în trupă?

Eram deja la facultate, la actorie, și îmi doream să am o piesă sau un album scrise de Adrian Ordean, căruia îi admiram foarte mult munca. Am mers la dumnealui la studio și mi-a propus să fac parte dintr-o formație de fete. Pe celelalte le găsise deja și își mai dorea o a patra membră în trupă. Prima descoperită, cum aveam să aflu, fusese Anca. Am fost puțin reticentă pentru că venisem acolo cu alte planuri, însă i-am promis că voi veni să le cunosc pe fete. L-am rugat ca școala să rămână pe primul plan, să ne îmbrăcăm decent și am început călătoria numită după inițialele numelor noastre, A.S.I.A.

Anemona Niculescu la facultate. Sursă foto: Arhivă personală
Anemona Niculescu, la facultate. Sursă foto: Arhivă personală

De ce a plecat Anemona Niculescu din trupa A.S.I.A.: “Încălca una din condițiile mele când am acceptat să intru în formație”

Ai plecat din trupă în plină glorie. De ce? Ce s-a întâmplat?

Am ales să plec în plină glorie pentru că programul cu trupa nu îmi permitea să mai ajung la timp la facultate sau chiar la examene. Asta încalca una din condițiile pe care eu le-am propus când am acceptat să intru în formație. Cum urma anul cu licența pentru mine, am hotărât că asta este alegerea cea mai potrivită, mai ales că eu îmi doream să fiu actor. Un actor care să și cânte.

“Am fost și șefa clasei, sunt un bun diplomat”

Ce-ți mai amintești din perioada liceului? Premiantă, rebelă sau timidă?

Am fost la liceul George Călinescu din Constanța unde am studiat, printre altele, și japoneză. Eram mai degrabă timidă, poate mai retrasă, dar când era nevoie, eram foarte sociabilă. Am fost șefa clasei, sunt un bun diplomat.

Cum este mama Anemona? Te mai panichezi, ești mereu calmă?

Sunt calmă mereu. Cred că sunt o mamă un pic prea blândă.

Anemona Niculescu alături de fiul ei. Sursă foto: Arhivă personală
Anemona de la A.S.I.A., alături de fiul ei. Sursă foto: Arhivă personală

Ai trecut prin depresia post-natală?

Nu am trecut prin asta, nu sunt în măsură să dau sfaturi. Totuși, sunt convinsă că orice situație poate fi depășită cu iubire, acceptare și înțelepciune.

“Dacă vrei să fii victimă sau nu, este o chestiune de alegere”

Care a fost cel mai greu moment din viața ta? Cum ai reușit să mergi mai departe?

Am avut și eu momente dificile în viață, ca toată lumea, dar fiind un spirit puternic am reușit să trec repede peste ele. A merge mai departe cred că ține de hotărârea fiecăruia, e o chestiune de alegere, dacă vrei să fii victimă sau nu. Ține și de puterea psihică. Consider că o vedere deschisă a ansamblului situației precum și simțul umorului ajută foarte mult în astfel de momente. Când ni se întâmplă ceva neplăcut sau în dezacord cu planurile noastre, nu trebuie să ne supărăm că ni s-a întâmplat, ci să ne întrebăm de ce am fost opriți din drum și ni s-a arătat asta.

Nimic nu este întâmplător. Poate doar planurile noastre nu erau în acord cu cele ale universului și cu siguranță nu erau cele mai potrivite pentru evoluția noastră în acel moment. Dacă am învața să acceptăm mai ușor ce se întâmplă, călătoria noastră ar fi mai puțin sinuoasă și, cu siguranță, mai plăcută. Deviza mea precum și încurajarea pentru alții este: Spiritul sus!

“Iert foarte ușor și mulți oameni iau asta ca pe o slăbiciune”

Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?

Empatia este răspunsul meu pentru amândouă. Este cea mai mare calitate pentru că pot înțelege foarte clar fiecare acțiune a oamenilor din jur și astfel pot accepta mult mai ușor tot ce se întâmplă. Însa, în lumea în care trăim, este și un defect, pentru că iert foarte ușor și mulți oameni iau asta ca pe o slăbiciune. Eu prefer să o văd doar ca pe o calitate.

Anemona Niculescu, despre prima iubire: „Era cult, misterios și romantic”

Când te-ai îndrăgostit prima oară?

La 15 ani, într-o excursie în Franța. Studiam la licee diferite, dar aveam aceeași vârstă și aceleași viziuni asupra lumii și a vieții. Era cult, misterios și romantic, iubea animalele și natura și scria cele mai frumoase povești. Ținem legătura și acum. El este medic.

Cum își alege Anemona rolurile: “Am preferat să nu joc decât să intru în proiecte vulgare”

Ești selectivă atunci când îți alegi rolurile?

Sigur că da, consider că un rol trebuie să reprezinte cel puțin o virtute sau o putere în care tu crezi. Am preferat să nu joc, decât să întru în proiecte vulgare sau care erau departe de credințele mele. Chiar și așa, deși aveam sau mi se spusese că am dublură în scene din anumite filme, am avut surpriza să văd că înțelegerea a fost încălcată.

Ce e mai greu de jucat, comedia sau drama?

Ambele pot fi dificile, în funcție de rol. Dar dacă ai avut mentori buni, dacă înțelegi ușor despre ce este vorba, dacă deții câteva dintre secretele reușitei pe scenă, atunci devine o plăcere și o joacă. În primul rând trebuie să știi exact ce joci, să îți clarifici traseul personajului și relațiile acestuia cu toate celelalte personaje. De altfel, am scris mai multe despre toate acestea în cartea mea, ‘Profilul psihologic și profesional al actorului’, a cărei lansare este programată în septembrie.

Sunt mândră să spun că mi-a scris cuvântul înainte Ileana Vulpescu, înainte să plece dintre noi iar prefața cărții este alcătuită de  Doru Constantin Dulcan, care va veni și la lansare. Sunt invitați toți cei care au apreciat această lucrare și m-au ajutat să o scot la lumină, că Gelu Colceag, Dinu Sararu, Mick Davis, Mircea Oprean, Sorin Crișan și mulți alți oameni de mare calitate, dragi mie.

“Sunt deja câte puțin din toate personajele jucate până acum”

Dacă ar fi să alegi un personaj jucat, care ai vrea să fii?

Sunt deja câte puțin din toate personajele jucate până acum, dar cred că aș alege personajul ’Maria’, din serialul ’Secretul Mariei’, pentru că este un personaj al zilelor noastre. Posibil, uman, curajos, loial, dăruit cu aproape toate calitățile umane către care noi, toți, tindem.

”Am armă, un RECK de 9mm”

Ce nu știe lumea despre tine?

Am armă, un RECK de 9mm, trag cu arma destul de bine, dar și cu arcul. Am de gând să învăț să mă lupt cu sabia, călăresc, colecționez bancnote vechi. Ador cărțile, am o bibliotecă impresionantă, am și pescuit, schiez. Îmi place să fac proiecte DIY și în vara asta sper să îmi pun atelierul la punct și sculele în ordine. Înainte găteam și îmi plăcea, dar de când mănânc mai puțin procesat, fac asta din ce în ce mai puțin. Fac frecvent salate, care sunt preferatele fiului meu, Alexandru. Încă fac clătite.

Anemona, despre compromisuri: ”Am stat prea mult într-o relație care nu ducea nicăieri”

Ai făcut compromisuri în viață? Care a fost cel mai greu?

Nu am făcut. Am preferat să plec în glorie sau să renunț la proiecte, decât să fac compromisuri. Am stat prea mult într-o relație care nu ducea nicăieri, dacă asta se numește compromis.

Când reușești să ai timp și pentru tine?

-Reușesc, este greu, dar totul este să fii un bun organizator. Dacă ai un program sănătos reușesti. Trebuie să incluzi zilnic și timp pentru tine (și asta înseamnă să te iubești, pentru toți care se întreabă). Timp în care mai degrabă te culci mai devreme și te trezești și mai devreme. Astfel reușești să ai timp și pentru rutina ta de întreținere și sănătate și pentru programul impus (sau nu) de peste zi, și pentru cei dragi. Timpul ți-l creezi. Îmi place să spun că Timpul este romantic.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton