Cabral și Andreea Ibacka au doi copii delicioși, o fiică și un fiu, Namiko și Tiago. De curând, băiețelul cuplului a început grădinița. Într-un interviu pentru UNICA.ro, Andreea Ibacka a povestit în ce mod adorabil l-a încurajat Namiko pe Tiago să meargă la grădiniță.
Cabral și Andreea Ibacka sunt în plin proces de tranziție a lui Tiago din camera lor în camera lui și a lui Namiko. Micuțul, care va împlini 2 ani pe 5 octombrie, este încă foarte atașat de părinți, deși tocmai a început grădinița.
Andreea Ibacka a povestit în ce mod adorabil l-a convins Namiko pe Tiago să meargă la grădiniță: „Am intrat într-o etapă tare frumoasă și specială cu ei”
Pentru UNICA.ro, Andreea Ibacka a povestit cum au decurs primele zile ale lui Tiago la grădiniță, dar și cât de importantă a fost implicarea lui Namiko în tot acest proces. Totodată, Andreea ne-a spus cum îi implică pe cei mici în menținerea ordinii din casă și în ce privințe i-a deschis terapia ochii.
A fost foarte entuziasmat că pleacă de acasă, că are activități. E la aceeași grădiniță cu Namiko, care este la grupa mare. Este foarte disciplinat acolo. Deja din a doua zi doarme câte două ore. S-a acomodat bine. Sigur că a mers trei zile a mai stat trei acasă cu muci că așa se întâmplă. Acum a conștientizat că e pentru totdeauna și despărțirile de vreo două zile sunt mai grele. Lui i-ar plăcea să rămână acolo, pentru că se întâmplă lucruri interesante, dar i-ar plăcea să rămânem și noi, eventual.
Protestează, dar mă bazez pe sora mai mare care este de un real ajutor. Stă cu el la mese. Intervine atunci când trebuie să doarmă, vine la suport. Are și un discurs foarte motivațional care chiar m-a amuzat zilele trecute. Îi explica: „E normal să plângi, și eu am făcut la fel ca tine, dar nu este cazul. Ăsta este un loc plăcut în care înveți foarte multe lucruri și nu-ți face griji (ăsta era punctul culminant) mama nu ne lasă aici de tot! O să vină după noi după amiază”. Sunt minutele de aur atunci când totul are sens, toate nopțile nedormite. Sunt delicioși împreună. Am intrat într-o etapă tare frumoasă și specială cu ei.
Andreea Ibacka îi implică pe copii în sarcinile casei
Tu și Cabral mai aveți timp pentru voi și pasiunile voastre?
Sunt etape și etape, e important să ne facem timp și pentru noi. Inclusiv pentru copiii noștri, să-i creștem sănătoși la cap, trebuie să fim noi bine și fericiți în primul rând. Este esențial, chiar dacă uneori rămânem cu teoria. Dar mai citesc și eu cărți, am mai mers la terapie și încercăm să ne ocupăm fiecare și de noi ca adulți. Sunt și momente în care trebuie doar să supraviețuim, să trecem peste anumite hopuri, proiecte.
Ce sfat ai pentru mămicile ocupate pentru a menține ordinea și curățenia?
Dacă sunt mici copiii, ei vor contribui foarte puțin la treaba asta de ordine și disciplină, dar e important după vârsta de 3 ani, poate, să-i includem, chit că în joacă, în demersurile de curățenie, să participe alături de noi. Organizarea e cheia, implicarea celor mici la nivelul lor de înțelegere și dexteritate. Namiko știe că seara nu mergem la culcare până nu punem jucăriile la locul lor.
În ce privințe i-a deschis terapia ochii Andreei Ibacka: „Am zile când mă frustrez”
Ce sfat ai pentru cineva care nu are curajul să apeleze la terapie?
În primul rând cred că ar trebui să normalizăm subiectul și să nu ni se mai pară tabu, rușinos, să cerem sfatul specialistului, în general, în orice domeniu. De-aia în epoca asta post decembristă ne-am specializat fiecare pe câte o nișă ca să facem lucrurile bine, să facem performanță. De multe ori încerci să le faci de capul tău și ajungi să repari mai târziu pentru că nu ai făcut bine și nu ești fericit cu alegerile tale. Dacă nu au buget pentru terapie, le invit la emisiunea mea, „Happy Cafe”. Ediția de joi (azi, de la 17:30) este doar cu psihologi, consultanți, terapeuți care oferă sfaturi general valabile în mod gratuit, deci ne vedem pe Happy!
E important să căutăm în noi schimbarea. De cele mai multe ori avem tendința să dăm vina pe altcineva sau să ne învinuim părinții. Am ajuns la maturitatea la care să înțeleg că ei au făcut maxim cât au putut și au știut la vremurile respective cu mult mai puține resurse decât avem noi acum. Cheia stă tot la noi. E important și să ne acceptăm cu imperfecțiunile pe care le avem, nu le putem face pe toate perfect. Am zile când mă frustrez că mi-ar plăcea să fiu și mama perfectă și să fac și performanță la job și să merg la sală să arăt într-un mare fel, să am și mâncare caldă acasă. E important să setăm niște limite realizabile, să avem așteptări corecte.