Multipla campioană olimpică mondială și europeană la spadă, Ana-Maria Brânză revine în activitatea competițională. Ea a anunțat oficial acest lucru marți, 10 octombrie 2017. Află de ce face acest lucru și ce o motivează ca sportivă.
Scrimera care ne-a oferit atât emoție, cât și extaz și mândrie patriotică de-a lungul ultimilor ani, Ana Maria Brânză revine în activitatea competițională, anunțându-și participarea la etapa de cupă mondială care se va desfășura la Tallinn, în Estonia, între 20 și 22 octombrie. Anterior, ea își întrerupsese activitatea sportivă în ianuarie 2017, circulând și zvonuri că ar fi fost însărcinată.
Ana Maria a declarat că își propune ca prim obiectiv să studieze strategiile și tacticile adversarelor și că se va antrena pentru a urca din nou pe prima treaptă a podiumului în competițiile la care va participa, poate chiar la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Anunțul revenirii a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Sports Hub, think-tank-ul care își propune să interconecteze sportul și businessul, să creeze o punte autentică și oportună între companii, oameni de afaceri și sportivi.
Cu această ocazie, Ana Maria Brânză și-a lansat și brandul personal – AMBITIOUS – și site-ul www.anamariabranza.ro.
Conform cosr.ro, palmaresul sportivei include: medalie olimpică de aur (echipe) la Rio 2016 și argint la Beijing 2008; de peste 10 ori campioană europeană și mondială (individual și cu echipa).
Care sunt motivele pentru care te-ai retras din activitate la începutul anului și de ce te întorci în activitatea competițională după numai câteva luni?
În primul rând, faptul că nu mi-am revenit după accidentarea de la Rio m-a forțat să iau această pauză mai lungă, așadar revenirea survenea în mod firesc, pentru că, în adâncul meu, simt că nu am încheiat treaba pe planșa de scrimă și ceva mă…mă mână în luptă. Locul meu e încă în sala de scrimă, pe planșă, și mai sunt atâtea competiții la care-mi doresc să particip.
Ce ai în plan în viitorul apropiat?
Începutul sezonului competițional, cu etapa de cupă mondială de la Tallin, în Estonia, este prima mea competiție oficială în noul sezon și, după o pauză atât de lungă, nu mi-am propus obiective mari pentru acest sezon – vreau doar să văd ce s-a mai schimbat, vreau să văd cum a mers pregătirea mea. Pentru că eu, da, mă simt pregătită, dar competiția îmi va spune cu adevărat cât de pregătită sunt. Și, bineînțeles, mă gândesc la campionatul european și campionatul mondial de anul viitor.
Ai un palmares impresionant și, de multe ori, ai întors rezultatul jocului când nimeni nu se aștepta, ceea ce spune multe despre spiritul tău. Ce te face pe tine puternică? Cum te motivezi?
Puterea mea cred că vine din interior. Deși știu că sunt foarte mulți sportivi care, la un moment dat în cariera lor, spun ”stop”, pentru că nu mai pot, pentru că e greu, pentru că s-au săturat, eu nu fac asta – eu doar caut metode prin care să-mi prelungesc această carieră sportivă. Am acest izvor nesecat de motivație, care vine dinăuntrul meu.
Cum definești tu succesul?
Succesul? Succesul e atunci când ajungi unde ți-ai propus. Eu am avut un vis, încă de când am intrat prima dată în sala de scrimă, acela de a deveni un campion. Am muncit timp de 20 de ani ca să am succes. Ca să ajung acolo, pe prima treaptă a podiumului.
Cum arată dieta unei sportive de performanță și care sunt mâncărurile tale preferate?
Scrima este un sport permisiv aș putea să spun, având în vedere că nu avem categorii, cum se întâmplă la alte sporturi. Nu am o dietă specială pe care să o urmez, sunt doar atentă la ce consum, pentru că trebuie să mă încadrez în greutatea optimă. Altfel, câteva kilograme în plus ar însemna un rucsac pe care l-aș căra cu mine pe planșă și sigur m-ar încetini. Nu refuz niciodată o prăjitură cu ciocolată și nici supa-cremă de ciuperci.
Spune-ne ceva ce puțină lume știe despre tine: o superstiție, un hobby, un defect…
Am o fobie: fobia de pisici. Știu că este foarte rar întâlnită și știu că sună foarte ciudat – o tipă așa, luptătoare, cum mă văd mulți… Mi-e frică de pisici. E o treabă pe care nu o spun foarte des.
Sursa foto: Daniel Remeș, Federația Română de Scrimă
Citește și:
Ana Maria Popescu – „Psihicul face diferența între un sportiv bun și un campion olimpic.”