Alexandru Ciucu rupe tăcerea la doi ani de la despărțirea de Alina Sorescu: „Am găsit casa goală, fără copii. Am simțit că se termină lumea”/ Exclusiv

.

Alexandru Ciucu vorbește deschis, pentru prima dată, despre despărțirea de Alina Sorescu și despre lupta în instanță, în ceea ce privește programul de vizită al fiicelor Carolina și Raisa.

Au trecut doi ani de când Alexandru Ciucu, celebrul creator de modă din România, și artista Alina Sorescu se judecă în instanță. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.ro, designerul vorbește despre divorțul de mama copiilor și își amintește ziua în care a intrat în casă și nu și-a mai găsit fetițele. Alexandru Ciucu, în vârstă de 48 de ani, dezvăluie de ce a cerut în instanță ca, în primă fază, fetele să stea o săptămâna cu mama și o săptămâna cu tatăl, spune ce a învățat din experiența divorțului și cum își petrece timpul împreună cu cele două fiice, Ana Raisa, în vârstă de 7 ani, și Elena Carolina care a împlinit, de curând, 10 ani.

Alexandru Ciucu: „A trebuit să tac când lumea arunca cu noroi, neștiind de fapt adevărul”

În exclusivitate pentru UNICA.ro, Alexandru Ciucu își amintește și despre anii copilăriei și adolescența trăită alături de părinții lui. Designerul dezvăluie că a fost o fire extrovertită și, dacă la 15 ani a plecat la mare cu prietenii, la 16 ani a mers o lună în Londra unde a învățat engleză, iar la 18 ani a plecat în America, fără să-și anunțe mama.

Ce-ți plăcea să faci când erai copil?

Îmi plăcea să ies la joacă în fața blocului cu toți copiii și să jucam toate jocurile copilăriei. Fotbal și frunză, făceam cazemate din zăpadă cum zice Delia, jucam „Flori, fete, filme sau băieți”. Ne razboiam cu băieții din blocurile vecine ca-n filmele lui Nicolaescu, îmi plăcea mult să mă cațăr în copaci. Eram salvatorul pisicilor sau a jachetelor aruncate de la balcon. Până să am primii bani, îmi plăcea să fac schimburi de surprize, mașinuțe, reviste . Am făcut primii bani din vânzări la vârsta de 11 ani.

„Am început să urlu ca din gură de șarpe”

Îți mai aduci aminte cea mai mare năzbâtie pe care ai făcut-o când erai mic?

Povestesc din ce mi-au zis ai mei când am mai crescut, pentru că eram prea mic când s-a întâmplat ca să-mi pot aminti. Aveam un an și jumătate și eram la un botez. Stăteam la masă, în brațe la tata și, într-un moment de neatenție, am luat paharul lui de țuică și am tras o dușcă zdravănă crezând că e apă. După care, simțind gustul, am început să urlu ca din gură de șarpe.

S-a panicat toată lumea dar un medic, care era și el invitat la petrecere, le-a spus alor mei să-mi dea multă apă, ca să atenueze efectul alcoolului. Până la urmă am adormit și m-au pus în pătuțul fetiței la al cărei botez eram. Ținând cont de câtă apă băusem este ușor de realizat ce s-a întâmplat la scurt timp după ce m-au culcat. Am avut însă noroc că mama venise cu scutece suficiente la ea. Tot am rămas de pomină în familie pentru isprava de la botezul nepoatei mele, lucru de care ne mai amuzăm și astăzi.

Alexandru Ciucu, despre perioada adolescenței: „Viața personală a fost destul de tumultoasă”

Ce-ți mai amintești din perioada liceului?

Am fost întotdeauna un extrovertit, așa că în perioada liceului pot spune că această caracteristică a luat amploare. Deși aveam rezultate bune la învățătură terminând liceul cu 9.36, pe de altă parte viața personală a fost destul de tumultoasă. Am făcut cam toate lucrurile, să le zicem normale, pe care le făcea un băiat rebel în anii aceia. Dacă aș aminti câteva mai importante este că la 15 ani am plecat pentru prima dată cu trenul la mare cu prietenii, am trăit experiență primelor iubiri, dar și a primelor decepții.

La 16 ani am plecat la Londra unde am stat o lună la un curs de limba engleză unde mi-am cheltuit toți banii în primele trei zile. La 17 ani m-am apucat de fumat și am fugit de acasă pentru câteva zile după iubita mea. La 18 ani am plecat în excursie în America fără să știe mama care nu era de acord, că i se părea riscant. Știa doar tata care m-a și „acoperit” ca între băieți. Până la urmă a aflat și mama pentru că am făcut vărsat de vânt în excursie și a trebuit să-i zicem (râde).

Alexandru Ciucu: „Am înțeles că într-o relație, atunci când ceva nu merge, nu este de vină unul singur”

Când te-ai îndrăgostit prima oară?

M-am îndrăgostit prima dată la grădiniță, apoi în școala generală de câteva ori, apoi din nou la gimnaziu și iremediabil, credeam eu, în liceu. A fost și cea mai mare decepție în dragoste, ca impact emoțional. Ulterior, am învățat să temperez emoțiile și să le las să prindă viață într-un ritm mai lent dar mai sănătos pentru construcția unei relații. Asta nu înseamnă că am găsit secretul relației perfecte, dar am înțeles că într-o relație, atunci când ceva nu merge, nu este de vină unul singur.

Citește și:  „Ideea divorțului nu a apărut de la mine!” Alina Sorescu, despre momentul critic din căsnicia cu Alexandru Ciucu

Citește și: Ce spune Alina Sorescu despre refacerea vieții amoroase, după divorțul de Alexandru Ciucu. „Nu ține de mine!”

Alexandru Ciucu: „Am găsit casa goală, fără copii. Am simțit că se termină lumea”

Care a fost cel mai greu moment din viața ta?

Cel mai greu moment din viața mea a fost într-o dimineață de  februarie în 2022, când m-am întors într-un suflet de la Paris cu primul zbor disponibil și am găsit casă goală, fără copii. Am simțit că se termină lumea și că se prăbușește pământul cu mine. Durerea era atât de mare că nu puteam nici să plâng, nici măcar să mă mișc.

După un timp, am început să strig copiii prin casa goală și îmi imaginam că îmi răspund așa cum știam eu că îmi răspundeau înainte. Încercam să rememorez sunetele glasurilor lor și să mi le întipăresc în minte, ca să nu le uit niciodată. A fost cumplit. Eram disperat, neștiind nici unde sunt și nici când sau dacă o să le mai văd curând. Am crezut că înnebunesc atunci.

Alexandru Ciucu, despre despărțirea de Alina Sorescu: „A fost crunt și pentru mine, dar mai ales pentru fetițe”

Nu ți-a spus nimeni că vei găsi casa goală?

Primisem din senin, cu o seară înainte, eu fiind plecat din țară, un email cu un scurt mesaj de informare. Spunea că de azi înainte copiii părăsesc locuința în care au crescut și vor locui la o adresă total necunoscută mie. Acolo puteam să vin să-i văd doar cu programare în prealabil. Lucru care s-a dovedit, oricum, a fi doar vorbe, pentru că în următoarele două luni nu mi-am mai văzut copiii decât prin gardul școlii în pauzele dintre cursuri.

A fost crunt și pentru mine dar mai ales pentru fetițe, care nu înțelegeau de ce nu mai pot să mă vadă și să stea cu mine. Această stare de anormalitate nu s-a rezolvat decât în momentul deciziei judecătorești din ordonanță președințială pe care am introdus o la sugestia avocaților mei.

„Umbrele unor copii sunt negociabile dacă ratingul și cariera o cer”

Nimeni nu ar fi crezut că te vei despărți de Alina. Ce ai învățat din această experiență?

Nici eu nu am crezut că așa ceva ni se poate întâmpla. Dar viață este plină de surprize… Am învățat că oamenii își arată adevărată față atunci când dai de greu. Am mai aflat că am „prieteni de familie” care vorbesc la televizor despre noi și despre familia noastră, deși n-au călcat niciodată la noi în casă. Am învățat că sunt și prieteni care rămân prieteni orice s-ar întâmpla. Am învățat că sunt persoane care pot renaște la televizor călcând pe rămășițele unei relații de dragul ratingului.

Am învățat că, în lumina reflectoarelor, umbrele unor copii sunt negociabile dacă ratingul și cariera o cer. Am învățat că, deși este foarte greu să rămâi calm când lumea te acuză de diferite lucruri, fără să cunoască adevărul, este totuși cel mai bine să găsești puterea să taci și să vorbești doar atunci când ești senin. Am învățat că „contează pe mine” poate fi doar o cacofonie pentru unii. Am învățat că în viață nimic în afară de copii nu este cu adevărat important. Am învățat că, deși știam toate astea, Dumnezeu a dorit să le testez ca să mă conving.

„Ani grei de temniță sufletească”

Cum au fost pentru tine ultimii doi ani petrecuți numai prin instanță?

I-aș numi ani grei de temniță sufletească. Pentru mine nu este doar un proces de divorț în care am fost implicat fără voia mea, este și un proces de cunoaștere și autocunoaștere. Am reușit să-i cunosc altfel pe toți cei prezenți în viața mea dar și pe mine însumi mai bine. O parte dintre cunoscuți m-au dezamăgit, cum era și firesc în situații din astea. Dar majoritatea au renăscut în ochii mei, mai buni și mai de nădejde decât înainte. Ceea ce nu te doboară te face mai puternic. Așa este și cu relațiile. Cele șubrede se destramă în cazuri din astea, dar cele solide devin și mai puternice.

„Consider acești doi ani ca o perioadă de doliu a relației care s-a încheiat”

Tu cum te simți după toată această perioadă?

Eu însumi am trecut și continui să trec printr-un soi de purificare sufletească. Nu știi niciodată cât ești de puternic decât când Dumnezeu te pune la încercare. Consider acești doi ani ca o perioada de doliu a relației care s-a încheiat. Dar și de timp necesar, de care cred că oricine are nevoie, pentru a putea reveni ușor, ușor, la o viață normală, suportabilă.

De ce vrea Alexandru Ciucu ca fetele să locuiască o săptămână la el, o săptămână la Alina Sorescu

Copiii au fost și sunt principala mea motivație pentru a merge mai departe. Când îmi este greu, mă gândesc mereu la ele, la zâmbetul lor și la pofta lor de viață, asta îmi da putere. Îmi spun că dacă Dumnezeu mi-a dat aceste fetițe minunate, nu am dreptul să fiu trist nici măcar o secundă pentru că aș irosi acest dar neprețuit.

„În societățile occidentale aceasta este regula clasică ce se aplică”

Când ai vrut să stea fetele o săptămâna la tine și una la Alina, nu te-ai gândit că ele n-ar prea înțelege mare lucru?

Pentru copii cel mai bine este să aibă parte de ambii părinți, în egală măsură, pentru că așa se întâmplă într-o familie normală. Atunci când părinții se despart, multe lucruri se schimbă și se dezechilibrează. Măcar contactul copiilor cu ambii părinți trebuie să să se păstreze, în egală măsură, pentru binele și echilibrul psihic și emoțional al copiilor.

În societățile occidentale aceasta este regula clasică ce se aplică în astfel de cazuri. În urma studiilor s-a demonstrat că este cea mai bună variantă pentru copii.  Petrecând perioade de timp egale cu ambii părinți, au timp să dezvolte relații sănătoase cu fiecare dintre ei, aceasta contribuind la bunăstarea lor emoțională viitoare.

„Această soluție protejează copiii și de alienarea parentală”

Ce înseamnă, de fapt, acest fel de program?

Această soluție protejează copiii și de un alt factor toxic foarte des întâlnit în astfel de situații și anume alienarea parentală, adică defăimarea și denigrarea celulalt părinte. Părintele care are un program mai lung cu copiii are, de cele mai multe, ori tendința să facă asta, considerând că în felul acesta se răzbună pe fostul partener. M-am informat foarte mult pe această temă și cred, cu tot sufletul, că este varianta optimă pentru binele copiilor care trec prin trauma despărțirii părinților.

Programul de vizită pe care funcționăm acum reprezintă un dezechilibru major în viața fetelor. În acest fel nu au contact cu tatăl lor decât foarte puțin și atunci în weekend. Practic, la acest moment de exemplu, implicarea mea în viață lor școlară nu poate exista, cu excepția a patru zile pe lunaăîn care mai facem niște teme. Niciun copil nu merită să aibă tată sau mamă de weekend.

Cum v-ați descurcat cu programul de o săptămână la mama și una la tata?

În cazul nostru, nu se pune problema bulversarii copiilor, ținând cont că au absolut tot ce le trebuie în ambele părți. Dealtfel, în 2023, conform hotărârii judecătorești din fond, pentru o perioadă de cinci luni am și funcționat așa.  Lucrurile au mers foarte bine pentru că, contrar speculațiilor din presă, copiii noștri nu trebuiau să vină sau să plece cu niciun bagaj în afara cărților și caietelor pentru școală.

„Le explic pe înțelesul lor ceea ce s a întâmplat, deși nici mie nu-mi este foarte clar”

Cum le-ai explicat situația și din punctul tău de vedere?

Este foarte greu să deschizi astfel de subiecte cu niște copii de vârsta lor, mai ales când sunt chiar copiii tăi. Deși nu am luat eu decizia divorțului mă simt foarte responsabil în fața lor pentru situația prin care sunt obligate să treacă. Dar nici nu vreau să le mint sau să mă prefac că nu e nicio problemă. Ar fi și mai nedrept pentru ele să am o astfel de abordare. Încerc să le explic pe înțelesul lor ceea ce s-a întâmplat, deși nici mie nu-mi este foarte clar. Să le asigur de dragostea noastră permanentă și necondiționată și de faptul că ele nu au nicio vină pentru situația prin care trecem. 

Acum, când vin fetele la tine, ce vă place cel mai mult să faceți?

Dacă stăm acasă cel mai mult ne place să ne uităm la filme și să discutăm ulterior detalii din acțiunea filmului. Avem o relație foarte frumoasă și deschisă, discutăm relaxat despre orice le interesează. De curând au făcut o pasiune pentru Uno, Macao și pentru Monopoly. Dacă stăm acasă și avem invitați ori jucăm cărți, ori Monopoly. Le place foarte mult înotul așa că vara preferăm să mergem la mare, la piscină sau oriunde se poate înota. Iarna mergem de obicei la schi și, deși ele sunt la început și nu au prins încă pasiunea de a schia, au reușit performanța de a câștiga asta iarnă premiile 2 și 5 la un mini concurs în Austria. Eu am fost declarat, de către ele, cel mai bun instructor de schi.

Citește și: Alina Sorescu: „În perioadele mai grele, muzica mi-a fost refugiu” / Exclusiv

Citește și: Am fost și fotografiați”. Alina Sorescu a spus adevărul despre relația cu Cove

„Dacă nu făceam haine, mi-ar fi plăcut să fiu actor”

Ce nu știe lumea despre tine?

Sunt multe lucruri, dar dacă aș aminti câteva ar fi acestea: dacă nu făceam haine, mi-ar fi plăcut să fiu actor. Când s-a lansat filmul Dirty Dancing l-am văzut de 64 de ori la video. Știu și acum toate piesele din coloana sonoră. Am făcut 4 ani de salsa și am băut primul pahar cu vin la 26 de ani.

Alexandru Ciucu, furnizor al Casei Regale din Romnânia. Sursă foto: Arhivă personală
Alexandru Ciucu, furnizor al Casei Regale din Romnânia. Sursă foto: Arhivă personală

Alexandru Ciucu, despre compromisuri: „Să tac când lumea arunca cu noroi, neștiind de fapt adevărul”

Ai făcut compromisuri în viață? Dacă da, care a fost cel mai greu?

Profesional nu am făcut niciodată compromisuri. Am oferit tot ce am avut mai bun și am cerut același lucru și echipei cu care lucrez. Merg întotdeauna pe principiul „be the best or die trying”.

În viața privată însă am făcut câteva compromisuri pe care nu trebuia să le fac și altele pe care trebuia să le fac dar nu le-am făcut. Cel mai greu dintre ele a fost să aștept o hotărâre judecătorească care să-mi redea dreptul de a-mi vedea copiii. Iar al doilea a fost să tac când lumea arunca cu noroi, neștiind de fapt adevărul.

A doua parte a interviului cu Alexandru Ciucu poate fi citită pe UNICA.ro, marți, 19 martie, când veți afla de unde a moștenit pasiunea pentru modă, ce costume se poartă anul acesta și multe altele.

Foto: Alexandru Ciucu Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton