Home > Vedete > Alexandru Ciucu dezvăluie ce modele de costum se poartă în 2024 și ce culori să alegi dacă te căsătorești: „Pasiunea pentru haine este o moștenire de la bunica mea”/ Exclusiv
Alexandru Ciucu dezvăluie ce modele de costum se poartă în 2024 și ce culori să alegi dacă te căsătorești: „Pasiunea pentru haine este o moștenire de la bunica mea”/ Exclusiv
Cunoscutul creator de modă Alexandru Ciucu spune ce modele de costume bărbătești se poartă în 2024, dar și ce culoare să alegem la smoking. De asemenea, aflăm că anul acesta culorile pentru rochia de mireasă vor rămâne cele clasice.
Alexandru Ciucu recunoaște că talentul pentru croitorie l-a moștenit de la bunica și tatăl lui. Încă din copilărie a început să facă haine iar prima piesă vestimentară a fost o pereche de pantaloni genul Depeche Mode. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.ro, Alexandru Ciucu ne spune că anul acesta smokingul alb și cel negru sunt la mare căutare și ne vorbește despre noua linie vestimentară lansată. Din anul 2010, creatorul de modă este furnizor oficial la casei regale. Mărturisește că lumea modei este una foarte grea și volatilă iar pandemia a fost o lovitură dură dată aceste industrii.
Alexandru Ciucu dezvăluie ce modele de costum se poartă în 2024
În zona de ceremonie smokingul alb este din ce în ce mai dorit, deși cel negru deține în continuare supremația. Redingota este, de asemenea, ținuta vestimentară masculină cea mai căutată pentru nunțile cu tematică princiară. Am un prieten care, împreună cu soția lui, și-au ales o astfel de temă anul trecut și i-am creat două ținute.
O redingota neagră, vestă gri și pantalon gri cu dungă pentru ceremonia religioasă. Iar pentru petrecere un smoking alb cu revere din satin și pantalon negru cu vipușcă, sacou pe care l-am accesorizat cu o batistă de culoare roșie. Țin minte că la atelier, când i-am propus această mică pată de culoare, nu a fost foarte încrezător, temându-se să nu fie prea mult, dar a avut totuși încredere. De abia la nuntă, în cadrul festiv și de poveste, a realizat valoarea acelui mic dar puternic detaliu.
Ce culori să alegi dacă te căsătorești anul acesta
Cum alegi costumele dacă anul acesta decizi să te căsătorești? Ce culori se poartă la costumul de mire?
Sfatul meu pentru cromatica de ceremonie pentru 2024 se se rezumă la negru, bleumarin și gri antracit. Cu cromatica de ceremonie masculină nu te poți juca prea mult, iar cu cea de damă, mă refer la rochia de mireasă, cu atât mai puțin. Au fost ani înainte de pandemie când culori precum grena, verde forest, argintiu și chiar auriu (știu că pare exagerat) au fost alegeri foarte potrivite în anumite context, erau foarte solicitate. În această perioadă însă, fiind toți setați pe o stare generală austeră și sobră, culorile recomandate rămân cele amintite.
„Am folosit căptușeli din mătase, imprimate într-un joc cromatic viu și fascinant”
Cât de importante sunt detaliile?
Creativitatea în designul masculin vine însă din detalii, mai precis din desenul materialului care poate fi mai vizibil sau nu. Din detaliile accesoriilor alese și din îmbinarea acestor elemente de design. Pentru „Renaissance 2024”, colecția de anul acesta, am ales să folosesc totuși o explozie de culoare. Ea se regăsește, însă, la interior, simbolizând cumva ideea că renașterea trebuie să vină din interiorul nostru.
În acest sens am folosit căptușeli din mătase, imprimate într-un joc cromatic viu și fascinant, care nu poate fi anticipat sub nicio formă de look-ul sacoului privit din exterior. Aceste căptușeli și energia pe care o transmit reprezintă în viziunea mea viața, speranța și renașterea de inspirație Phoenix.
Alexandru Ciucu și începuturile croitoriei
Pasiunea pentru croitorie ai moștenit-o de la bunica și tatăl tău?
Pasiunea pentru haine este cu siguranță o moștenire de la bunica mea și apoi de la tatăl meu. Doar că eu am perceput-o diferit de-a lungul vieții, în funcție de vârsta și responsabilitățile care îmi reveneau. Voi enumera mai jos principalele etape ale inițierii, formării, dezvoltării și desăvârșirii mele în universul moștenirii de familie. La început, a fost o binecuvântare pentru că, atunci când eram mic, îmi plăcea să cotrobăiesc prin sertarele bunicii mele. Dintre toate lucrurile pe care le găseam mă fascina o cutie mare metalică cu desene frumos colorate, în care fuseseră probabil niște biscuiți. Era o cutie plină de ațe colorate, nasturi de diferite forme, centimetre, suveici pentru mașina de cusut, trese militare și epoleți, foarfeci și tot felul de accesorii.
Partea cea mai plăcută mie era că bunica mea, lucrând acasă în timpul liber, găseam mereu accesorii noi rămase de la diferite comenzi, cu care îmi plăcea să creez lucruri noi, iar asta îmi stimula imaginația. Cu timpul am învățat de la ea și de la tată să cos de mână și la mașină iar asta mi-a fost de folos în școală când îmi rupeam vreun nasture sau vreo haină. Le reparam până să le vadă mama.
„Cea mai bună dovadă a reușitei este faptul că se cumpără creațiile tale”
Bănuiesc că aveai cele mai cool ținute când erai adolescent.
În liceu a fost intersant pentru că puteam să-mi creez ținute cool, fiind fan Depeche Mode. Ulterior, când această pasiune a fost inundată de tot felul de responsabilități colaterale legate de afacerea pe care tata o construise, lucrurile au început să se clatine pentru că simțeam că mă limitează în creație. Așa am învățat că cea mai bună dovadă a reușitei este faptul că se cumpără creațiile tale. A fost momentul în care am simțit că trebuie să îmi asum lupta cu piața și să-mi încep viață profesională de-adevăratelea. Așa a apărut Tată&fiul, în 1998.
Alexandru Ciucu: „Prin 2001 simțeam deja că m-am epuizat creativ”
În câte țări ai fost să studiezi domeniul modei?
Prin 2001 simțeam deja că m-am epuizat creativ, nu mai aveam nicio idee pentru colecții și am decis că trebuie să studiez domeniul în profunzime. Începe perioada mea italiană cu studii de modă la Milano în mai multe etape. O perioadă superbă în care îmi cizelez estetică creației vestimentare cu puternice influențe de stil italian. Reușesc să potențez creativ colecțiile Tată&fiul dar simt că pot mai mult și că și piața poate și că are nevoie de mai mult. Urmează perioada mea londoneză în care iau contact, ca și client, cu mai multe case de modă de pe Savile Row. M-am scufundat, practic, în eleganța sobră dar autentică a Londrei. Aceasta s-a suprapus pe stilul italian impregnat deja în estetica adoptată în perioada Milano.
Revenind în țară, după cele două incursiuni majore, am conștientizat care este misiunea mea. Mi-am dat seama că trebuie să dezvolt un brand de creator designer în domeniul costumelor masculine, varianta inexistentă atunci în România. Așa ia naștere Alexandru Ciucu brandul, în 2006.
Cum ai început parteneriatul cu Casa Regală?
Făcând doar costume bespoke încep să mă atașez din ce în ce mai mult de acest domeniu care, în noua formulă la comandă, mă satisface creativ. Începe parteneriatul cu Casa Regală în 2009. În 2010, după o perioadă de probă de un an, devin împreună cu echipa mea Furnizor Oficial al Casei Regale a României. A fost cel mai înalt titlu la care puteam visa în acest domeniu. Această validare duce implicit la o recunoaștere publică pe măsură, care încununează eforturile noastre că familie dar și pe cele ale echipei mele de croitori.
Alexandru Ciucu: „Pandemia a fost o problemă majoră în acest domeniu”
Cum ai trecut de pandemie?
Pandemia a fost o problemă majoră în acest domeniu reducând drastic, dar cumva anticipabil, vânzările din anul respectiv și o parte din anul următor. Este un moment foarte dificil pentru costume în general dar mai ales pentru cele bespoke. Acestea își găsesc utilitatea doar în mediul business sau de ceremonie, ambele direct și grav afectate de pandemie. Începe perioada mea franceză în care urmez la Paris un Master în Modă de Lux. Am vrut să înțeleg mai bine încotro se îndreaptă acest domeniu, experiență care se încheie în 2023 cu ceremonia de absolvire. În 2024 urmează să lansez noua colecție, Renaissance, care vine cu propuneri noi, inspirate de stilul parizian.
Prima creație vestimentară a lui Alexandru Ciucu
Îți aduci aminte care a fost prima piesă vestimentară pe care ai creat-o?
Prima piesă creată de mine a fost o pereche de pantaloni de stofă cu inserții dintr-un batic al mamei, în partea inferioară, pentru a reproduce stilul Depeche Mode. Prima ținută pe care am creat-o sub brandul Alexandru Ciucu a fost costumul de mire al celui mai vechi prieten al meu.
„Este o industrie foarte puternică, volatilă”
Cât de greu este să te menții în această industrie? Cât de cameleonic trebuie să fii?
Este o industrie foarte puternică, volatilă și în continuă schimbare, care de curând a suferit un șoc fără precedent din cauza pandemiei. Concurența este acerbă iar a exista ca brand în domeniu necesită un efort susținut și o creativitate bogată. Trebuie să te reinventezi atât ca brand cât și ca produs. Cred însă că, dacă faci lucrurile cu pasiune, cu răbdare și pentru o perioadă suficient de lungă, vei reuși să izbandesti, iar roadele muncii tale vor fi pe măsură. Designe-ul vestimentar este un domeniu de activitate frumos, elegant și râvnit, cu nenumărate oportunități și variate recompense.
Ce planuri și proiecte ai pentru 2024?
În plan personal, fetițele reprezintă prioritatea mea cea mai mare sub orice aspect. Pornind de la armonia relației și echilibrul lor emoțional, până la lucruri legate de educație, sport și petrecerea timpului liber.
În plan profesional, am lansat deja „Renaissance 2024”, colecția de sacouri și costume pentru bărbați și lucrez la prima mea colecție de rochii de damă. Aș vrea să fie o colecție preț-a-porter de inspirație Madame Chanel, o reinterpretare modernă susținută de AI a celebrelor rochii create de Coco în anii ’60. Aș vrea de asemenea să-mi dezvolt comunitățile din social media, motiv pentru care am început să mă implic mai mult în crearea de content original și de calitate.