Adriana Bahmuțeanu (49 ani) își aduce aminte cum arătau sărbătorile în perioada comunistă, acasă la ea. Cum făceau părinții eforturi ca în casă să fie miros de portocale și cum mama le coria, ei și surorii sale, în fiecare iarnă, haine noi de Crăciun.
Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Adriana Bahmuțeanu mărturisește că, anul acesta, îl va duce pe soțul ei, George Restivan, în Bucovina, să vadă tradițiile românești de acolo. Aflăm ce își doreau băieții Adrianei în copilărie și cum o puneau în dificultate din punct de vedere financiar. De asemenea, Adriana ne spune când și cum s-a spulberat magia lui Moș Crăciun și de ce sunt românii atât de legați de mesele festive de sărbători.
Adriana Bahmuțeanu: „Am suferit mult în comunism când nu se găsea nimic”
Cum petreai Crăciunul în copilărie? Cine împodobea brăduțul și când?
Aveam o întreagă tradiție în familie de Crăciun și făceam pomul înainte de 24, în jur de 20. Tata cumpăra bradul și îl împodobeam cu toții. Era cea mai mare distracție în fiecare an, luam decorațiuni noi, iar apoi puneam vârful. În casă mirosea a brad și a portocale. Chiar dacă era pe vremea comunismului, părinții făceau eforturi să avem de Crăciun banane și portocale. Mirosea toată casa.
Pe urmă repetam poeziile și momentele artistice. Mama ne făcea rochii și mie și surorii mele sau ceva frumos de îmbrăcat. Îi scriam scrisoare Moșului și așteptam cu sufletul la gură să vină. Mama păstra în fiecare an magia asta a Crăciunului, ne punea să repetăm poezia și era un moment de maximă emoție când venea Moșul.
Îl pândeai vreodată?
Îl pândeam și îl așteptăm de fiecare dată cu sufletul la gură. Era cel mai frumos moment din an, veneau și bunicii și așteptam să primească fiecare câte ceva.
„Ne plăcea ciocolata chinezească, în foiță aurie”
Îți mai aduci aminte ce feluri de mâncare gătea mama ta?
Nu era un fel special de Crăciun, aveam mâncare pe masă, dar nouă ne plăcea ciocolata chinezească, în foiță aurie, portocalele și bananele. Cu asta asociez mirosul de Crăciun. Și cu cozonacul făcut de bunica mea.
Adriana Bahmuțeanu mergea la bunici, la colindat
Mergeai la colindat? Ce primeați, cum era lumea pe vremea aceea?
Nu prea mergeam la colindat în București. Mai mult mergeam cu bunica în Bucovina și acolo era frumos la colindat. Mergeam cu capra, cu buhaiul și cu ursul. Erau tradiții de iarnă foarte frumoase, s-au păstrat până acum.
Îți mai aduci aminte de cel mai frumos cadou primit în copilărie?
O păpușă Arădeanca foarte frumoasă pe care o îmbrăcăm, o spălăm și o piptănam. Era ca și copilul meu.
„Într-un an l-am recunoscut și s-a spulberat toată magia”
Dar cea mai frumoasă amintire de sărbători?
Toate au fost frumoase. Cea mai tare a fost când mi-am dat seama că tata se îmbracă în Moș Crăciun. A fost un an când l-am recunoscut după pantofi. În fiecare an se îmbrăca în moș, avea costum, mască, barbă, tot. Iar noi, copiii, îl așteptam cu mare emoție. Dar într-un an l-am recunoscut, l-am tras de barbă și s-a spulberat toată magia.
Adriana Bahmuțeanu, despre Crăciunul cu copiii ei: „Își doreau tot felul de gadgeturi costisitoare”
Cum a fost primul Crăciun cu băieții tăi? Întâi cu Maximus, apoi cu Eduard.
Foarte frumos, când erau ei mici am chemat un actor costumat care să le dea cadourile. Am avut o perioada frumoasă de Crăciun. Când au crescut m-au pus ușor în dificultate financiară pentru că își doreau tot felul de gadgeturi costisitoare. Și, bineînțeles, inutile, iar eu nu-mi permiteam să le satisfac toate poftele. Dar se găsea mereu ceva ca să le fac o bucurie.
Există acum vreun fel de mâncare pe care ți-l cer băieții, special de sărbători?
Nu neapărat, ei au alte gusturi. Eu cred că e mai important să petreci timp de calitate cu ei decât să mănânci ceva special. Am păstrat noi, românii, tradiția asta cu multă mâncare pe masă, fiindcă am suferit mult în comunism când nu se găsea nimic. Acum sunt de toate, dar nu mai e timp.
Unde petreci anul acesta sărbătorile? În America sau în România?
Anul asta stăm în România și mi-ar plăcea să îl duc și pe soțul meu în Bucovina, să vadă și el tradițiile populare de sărbători.
Ultima modificare decembrie 27, 2023 2:13 pm