Actriţa Maggie Smith din „Harry Potter” și „Downton Abbey” a murit la 89 de ani. Anunţul a fost făcut de familie

.

Lumea cinematografiei este în doliu, după ce celebra actriță Maggie Smith, cunoscută pentru rolurile sale iconice din filmele Harry Potter și Downton Abbey, a murit la vârsta de 89 de ani. Trista veste a fost confirmată de familia actriței într-un comunicat emoționant, în care au mulțumit celor care au fost alături de ea și au oferit îngrijire în ultimele zile.

Moartea lui Maggie Smith, anunţată de familie

Fiii actriței, Toby Stephens și Chris Larkin, au transmis un mesaj emoționant la scurt timp după trecerea ei în neființă.

„Cu mare tristețe trebuie să anunțăm moartea lui Dame Maggie Smith. Ea a murit în liniște, în spital, în această dimineață devreme, vineri 27 septembrie. O persoană foarte privată, i-a avut alături pe prieteni și familia în ultimele clipe. Ea lasă în urmă doi fii și cinci nepoți iubitori care sunt devastați de pierderea mamei și bunicii lor extraordinare”, este o parte din mesajul familiei actriţei.

În declarația lor, fiii actriței au adus un omagiu personalului medical de la Spitalul Chelsea și Westminster.

„Am dori să profităm de această ocazie pentru a mulțumi minunatului personal de la spital pentru îngrijirea și amabilitatea lor neobosită în timpul ultimelor ei zile”, se mai arată în mesajul transmis de familia acesteia.

Maggie Smith, o viață dedicată actoriei

Maggie Smith s-a născut Margaret Natalie Smith pe 28 decembrie 1934, în Ilford, Anglia. La doar 4 ani, s-a mutat împreună cu familia ei la Oxford, unde tatăl său lucra ca patolog la universitate. Crescută într-un mediu academic, Maggie a urmat liceul Oxford High School până la vârsta de 16 ani, moment în care a decis să-și urmeze pasiunea pentru actorie, studiind la Oxford Playhouse.

Debutul său pe scenă a avut loc în 1952, într-o producție de succes, unde a jucat roluri clasice, precum Viola în „A douăsprezecea noapte”, iar patru ani mai târziu a pășit și pe platourile de filmare, marcând începutul unei cariere spectaculoase.

Maggie Smith, cu o carieră de peste șapte decenii, a devenit o figură emblematică în industria filmului și teatrului. Cunoscută publicului larg pentru rolul profesoarei Minerva McGonagall din seria Harry Potter, dar și pentru portretizarea distinsei Violet Crawley din Downton Abbey, Maggie Smith a lăsat o moștenire impresionantă în lumea filmului.

Actrița a câștigat două premii Oscar de-a lungul carierei sale. Primul a venit în 1969 pentru interpretarea din „The Prime of Miss Jean Brodie”, unde a primit premiul pentru cea mai bună actriță, iar al doilea a venit în 1978 pentru rolul său din „California Suite”, unde a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Pe lângă performanțele sale din filmele menționate, Maggie Smith a avut o carieră prolifică în teatru, fiind una dintre cele mai respectate actrițe ale generației sale. În anii 1970, ea a jucat pe marile scene ale teatrelor londoneze, consolidându-și poziția ca una dintre cele mai bune actrițe britanice.

Rolul din Downton Abbey, unde a interpretat-o pe sarcastica și elegantă Violet Crawley, i-a adus o nouă generație de fani și aprecierea criticilor. Actrița a reușit să combine umorul subtil cu o notă de dramatism, devenind una dintre figurile centrale ale serialului.

Moartea lui Maggie Smith, o pierdere imensă pentru lumea artistică

Moartea lui Maggie Smith reprezintă o pierdere imensă pentru lumea artistică. De-a lungul carierei sale, a adus bucurie și inspirație pentru milioane de spectatori din întreaga lume. Cu un talent remarcabil și o prezență de neuitat, Maggie Smith va rămâne în inimile fanilor săi pentru mult timp.

Ce urmează pentru fanii ei. După anunțul morții sale, omagiile din partea colegilor de breaslă și ale fanilor nu au întârziat să apară. Regizori, actori și critici de film au adus un ultim omagiu unei actrițe care a redefinit standardele performanței teatrale și cinematografice.

Sursa foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton