Actrița Mădălina Craiu, din serialul Clanul, are un IQ de 140: „Toată capacitatea cognitivă nebună pe care o am se duce, de cele mai multe ori, pe anxietate și scenarii fataliste” / Exclusiv

.

Mădălina Craiu, actrița din serialul Clanul, recunoaște că inteligența i-a adus mai multe dezavantaje, atât în viață profesională, cât și în cea personală. Înzestrată cu un IQ de 140, mărturisește că a constatat că inteligența cognitivă vine la pachet cu multe probleme emoționale și de integrare.

Mădălina Craiu ( 33 de ani) mărturisește că a vrut de câteva ori să renunțe la cariera de actriță din cauza lipsei de respect a unor oameni cu care lucra. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.ro, actrița ne spune că, până în clasa a 11-a, s-a pregătit pentru arhitectură când profesoara de lima română i-a schimbat destinul.

Mădălina Craiu, actrița cu un IQ de 140: „Inteligența cognitivă vine la pachet cu multe probleme emoționale și de integrare”

Mădălina Craiu recunoaște că a început să devină mai selectivă cu rolurile pe care și le alege și recunoaște că, în toți anii de carieră, a câștigat, dar a și pierdut multe lucruri.

„Cred că am pierdut candoarea pe care o aveam la început și e posibil să fi devenit mai cinică. Dar cred că asta vine și cu vârsta și e specific etapei în care sunt. Simt însă că am câștigat mult mai mult decât am pierdut”, spune Mădălina Craiu.

Actrița pe care am putut să o urmărim și în serialul Clanul, difuzat la Pro TV, mărturisește că îi place să revină în aceleași locuri în vacanțe. Este îndrăgostită de Italia și colecționează așternuturi, fețe de pernă vechi, brodate. Până acum și-a umplut două lăzi de zestre.

Mădălina Craiu, despre Clanul: „A fost un fel de cantonament de actorie pentru profesioniști”

Cum erai la debut, în scurtmetrajul BLU și cum ești azi, în rolul Ilincăi Anghel din serialul Clanul?

Când am filmat prima oară nu intrasem încă la facultate, picasem prima admitere. Țin minte că eram foarte hotărâtă să intru anul următor, așa că filmările au venit ca o confirmare a faptului că merita să încerc. M-am străduit să îmi fac treaba foarte bine, chiar dacă nu știam exact în ce constă treaba în sine. Asta cred că e ceva ce am păstrat până în ziua de azi, un fel de ambiție de a-mi face munca bine și un respect pentru meserie pe care îl aveam de când nici nu înțelegeam ce presupune. Și faptul că fiecare proiect m-a învăța câte ceva.

Mădălina Craiu vorbește despre serialul Clanul. Sursă foto: Arhivă personală
Mădălina Craiu vorbește despre serialul Clanul. Sursă foto: Arhivă personală

Clanul e special din punctul ăsta de vedere, am învățat extrem de mult și a fost un exercițiu foarte valoros. M-a învățat să fiu o actriță mai eficientă, m-a învățat să nu mă mai sperii de secvențe grele și m-a învățat un tip de concentrare pe care nu știam ca îl am. A fost un fel de cantonament de actorie pentru profesioniști și cred că e necesar să trecem cu toții prin așa ceva măcar o dată în cariera.

Citește și:  „E o industrie alunecoasă.” Andrei Bănuță și drumul greu în muzică, de la lipsuri și prejudecăți la milioane de admiratori / Exclusiv

Citește și: Florin Dumitrescu, despre întoarcerea Ginei Pistol pe micul ecran, la MasterChef: „E mână de fier” / Exclusiv

Citește și: Mihai Găinușă, detalii despre momentul în care și-a cunoscut soția: „Nu trebuie în niciun caz să-i trimit trandafiri”. Cei doi sunt împreună de 20 de ani / Exclusiv

„Cred că am pierdut candoarea pe care o aveam la început și e posibil să fi devenit mai cinică”

Ce ai câștigat și ce ai pierdut în toți anii aceștia?

Am câștigat experiență și exercițiu, mijloace de a-mi face meseria. Cred că am câștigat statutul de profesionist bun, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare. Cred că am pierdut candoarea pe care o aveam la început și e posibil să fi devenit mai cinică. Dar cred că asta vine și cu vârsta și e specific etapei în care sunt. Simt însă că am câștigat mult mai mult decât am pierdut.

Astăzi mai ai aceleași emotii ca la început sau ele s-au mai diminuat?

S-au mai micșorat emoțiile, dar sunt la fel de entuziastă înainte de fiecare proiect nou.

Mădălina Craiu la începutul carierei. Sursă foto: Arhivă personală
Mădălina Craiu la începutul carierei. Sursă foto: Arhivă personală

Mădălina Craiu, despre rolul Alis din Klaus și Barosso

Cum te-ai simțit în rolul Alis, din Klaus și Barosso? Are Mădălina ceva în comun cu simpatica Alis?

M-am simțit foarte bine și m-a bucurat că am învățat un sport nou. A fost o perioadă foarte mișto, cea de pregătiri. Și nu cred că am mai fost atât de motivată să slăbesc sau să am grijă de corpul meu ca atunci. Aș fi vrut să păstrez acea disciplină, dar e practic imposibil să mai am și o viață cu regimul de atunci.

E amuzant că tocmai am fost la ai mei și mi-a spus tata că mi s-a potrivit rolul pentru că, citez: „așa îți sare și ție țandăra când te enervezi”. Deci se pare că Mădălina are ceva în comun cu Alis.

Care a fost cel mai bun moment din cariera ta? Dar cel mai greu?

Am avut norocul să am multe momente bune. De la spectacolul de licență, la perioada cu Umbre la lungmetrajul Mo, cu care am călătorit mult. Apoi scurtmetrajul de anul trecut pe care l-am făcut cu Dana Rogoz, ultimele sezoane din Clanul, proiectele din străinătate și cred că mai pot adăuga la listă. M-am bucurat de multe momente din cariera mea și pe toate le simt importante.

Acum, dacă stau să mă gândesc, nu știu dacă am avut un cel mai greu moment chiar dacă momente grele au fost multe. Le simt ca greutăți firești care vin pe drum și mă bucur că le-am depășit. Mi se pare greu atunci când nu sunt compatibilă uman sau profesional cu oameni cu care lucrez. E un mediu creativ în care dacă nu te înțelegi cu cineva relevant din proiect, e greu să navighezi conflictele care apar.

„Am vrut să renunț de câteva ori atunci când m-am întâlnit cu lipsa de respect a unor oameni”

Ai simțit vreodată că, din cauza răutăților și invidiilor, ai dori să renunti la meseria ta minunată?

Nu știu dacă pot să răspund la asta pentru că eu am fost ferită de invidii și răutăți. Probabil că ele există, ca în orice meserie, dar pentru mine nu a fost cazul. Cred sincer că proiectele care vin se duc la oamenii potriviți pentru ele.

Dar am vrut să renunț de câteva ori atunci când m-am întâlnit cu lipsa de respect a unor oameni. Respectul e o componentă la care nu o să renunț niciodată și mi se pare că ar trebui să fie prezentă indiferent de poziția pe care o ocupi. Așa cred că e civilizat și, dacă întâlnesc contexte îndelungate în care oamenii nu sunt civilizați, îmi vine să mă las. Din păcate, nu pot spune că e ceva care se întâmplă doar la muncă, respectul a devenit o comoditate de lux în general și asta e ceva care mă îngrijorează aproape în fiecare zi. Nu zic că nu te poți apăra, pentru că evident că asta facem cu toții, dar e o pierdere de timp și de energie, alte comodități de lux în ziua de azi.

Mădălina Craiu a vrut să renunțe la actorie. Sursă foto: Arhivă personală
Mădălina Craiu a vrut să renunțe la actorie. Sursă foto: Arhivă personală

Mădălina Craiu este bună prietenă cu Dana Rogoz

Apropo de invidii, există prietenii adevărate în această branșă? Ce actriță îți este cea mai bună prietenă?

Eu cred că avem o reputație foarte proastă dacă îmi pui întrebările astea. Nu e atât de rău la noi în industrie și prietenii există și sunt multe adevărate. Am mai multe prietene actrițe, cred că cea mai bună din breaslă este Dana Rogoz, cu ea am făcut mai multe proiecte. Am călătorit mult împreună, ne susținem în continuare și ne bucurăm de succesul uneia alteia foarte susținut.

Dacă nu ar fi fost actoria, ce crezi că ți-ar fi plăcut să faci?

Dacă nu era actoria făceam arhitectură pentru că mă pregăteam deja de doi ani să dau la facultate când m-am răzgândit spre teatru. Deci asta era cu siguranță alternativa.

Ai un IQ de 140. E greu sau ușor să fii aproape genială când majoritatea oamenilor din jurul tău nu sunt?

Eu nu am conștientizat niciodată că e o dată diferită de majoritate pentru că toți prietenii mei din liceu sunt înzestrați similar. Pe noi ne testau în liceu. De când mă tot întreabă lumea de informația asta, am început să conștientizez că e ceva care merită investigat.

Se pare că inteligența cognitivă vine la pachet cu multe probleme emoționale și de integrare. Toată capacitatea asta cognitivă nebună pe care o am eu se duce de cele mai multe ori pe anxietate și scenarii fataliste pe care mi le fac în cap. 3/10 nu recomand să vă luați IQ mare.

„Am de multe ori tendința de a da soluții în loc să am răbdare”

A existat vreun moment în viața ta când inteligența mai mult te-a deranjat decât să te ajute?

După cum ziceam mai sus, da. Au fost multe momente. Acum, spre exemplu, lucrez la a avea mai multă răbdare. Unul dintre avantajele unei capacități cognitive mai mari este că poți vedea o problemă în ansamblu foarte repede și poți ajunge la o soluție eficientă rapid. Asta mă ajută mult la lucru. La Clanul, spre exemplu, m-a ajutat enorm pentru că acolo aveam un timp foarte scurt ca să rezolvăm probleme mari.

În relații mă încurcă mai mult. Am de multe ori tendința de a da soluții (fie ele și bune) în loc să am răbdare ca oamenii să ajungă la aceleași concluzii în timpul lor. Lucru care e și frustrant și nociv, așa că acum îmi țin gura și lucrurile merg mult mai bine. Și îmi educ răbdarea, pentru că și mie îmi place mult să ajung singură la concluzii. E ca și cum ai face un puzzle și ai avea pe cineva lângă tine care îți dă soluția înainte să citești regulile jocului. E enervant. Sunt enervantă câteodată.

Actrița Mădălina Craiu a vrut să devină arhitect

De la informatică la actorie. Când ai decis că asta vrei să faci?

Prin clasa a 11-a când profesoara noastră de română a făcut o trupă de teatru. Mi-a plăcut din prima și am renunțat la arhitectura după câteva luni.

Își selectează rolurile cu atenție: „E un lux pe care mi-l permit de puțin timp”

Ești selectivă atunci când îți alegi rolurile?

Da, dar ăsta e un lux pe care mi-l permit de puțin timp, de când propunerile de proiecte vin fără casting. E foarte rar să se întâmple asta la noi în industrie. Dar refuz foarte puține proiecte și de cele mai multe ori sunt cele care seamănă prea mult cu ceva ce am mai făcut.

Ce-ti plăcea să faci când erai copil?

Să desenez și să mă duc la țară. Ai mei sunt arhitecți și, când eram mică, stăteam cu ei să „proiectez” și eu când aveau lucrări de făcut.

Mădălina Craiu în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală
Mădălina Craiu. în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală

Când aveai nevoie de sfaturi la cine te duceai, la mama sau la tata?

La amândoi pentru că sunt foarte diferiți.

Când te-ai îndrăgostit prima oară?

La 15 ani, la țară și erau înfloriți cireșii. Eu veneam în vacanțe și el tocmai se mutase în casa lipită de cea a bunicilor mei.

Care este cea mai importantă calitate a ta, dar și cel mai mare defect?

Curiozitatea și curiozitatea.

Mădălina Craiu: „Colecționez așternuturi și fețe de masă vechi și brodate pe care le pun într-o ladă de zestre”

Ce nu știe lumea despre tine?

Îmi plac caii, fac echitație, m-am apucat de fotografie pe film, colecționez așternuturi și fețe de masă vechi și brodate pe care le pun într-o ladă de zestre, am două lăzi de zestre. Am câteva rochii din anii ‘30 și ‘40, din fiecare loc în care merg cumpăr veselă și toată se potrivește.

Îmi petrec ore întregi pe olx uitându-mă la mobilă de epocă pe care nu o să o cumpăr niciodată și, o dată la câteva luni, fac câte o pasiune pentru un domeniu pe care îl aprofundez până mă epuizez.

Mădălina Craiu, despre compromisuri: „Deocamdată balanța e pe plus”

Ai făcut compromisuri în viață?

Am făcut și fac pentru lucruri care mă pasionează, dar nu am simțit niciun compromis ca fiind prea mult până acum. Deocamdată balanța e pe plus.

Mădălina Craiu este o actriță asumată. Sursă foto: Arhivă personală
Mădălina Craiu este o actriță asumată. Sursă foto: Arhivă personală

Care este destinația ta preferată de vacanță atunci cand vine vorba de vară? Unde îți petreci concediul anul aceasta?

Italia și anul ăsta nu o ratez. Plec în Toscana o săptămână jumate cu mai mulți prieteni și abia aștept să mă întorc, am fost și acum doi ani în Siena. Mie îmi place să mă întorc în locuri care mi-au plăcut, îmi dă un sentiment de continuitate și o bucurie că nu trebuie să-mi iau la revedere pentru totdeauna de la niciun loc.

Unde te putem vedea jucând în perioda următoare?

Încă mă puteți vedea pe Netflix, în Klaus și Barosso, Clanul rămâne pe platforma VOYO și Ruxx poate fi găsit pe SkyShowtime.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton