A jucat roluri mari în cele șase decenii de activitate. A fost Ilie Moromete („Moromeții”), Apostol Pologa („Pădurea Spânzuraților”), Ștefan Tipătescu („O scrisoare pierdută”), Higgins („Pygmalion”), Lear („Regele Lear”), iar lista continuă. A jucat în peste 50 de filme, roluri de diferite facturi, dar în toate a pus amprenta talentului său.
Citește și – VICTOR REBENGIUC: ”Întotdeauna m-a motivat dorinţa de a ajunge sus”
Astăzi, 10 februarie, Victor Rebengiuc, actorul care nu obosește niciodată, împlinește onorabila vârstă de 84 de ani. Cu această ocazie, el a anunțat printr-un mesaj emoționant că își donează ziua de naștere copiilor și adulților care suferă de o boală incurabilă.
„Situația bolnavilor incurabili în România este catastrofală. Sunt zeci de mii de oameni care au nevoie de îngrijire paliativă, dar nu au parte de ea. Încercăm să facem tot felul de lucruri inutile, dar uităm să avem grijă de cei aflați în nevoie”, a declarat Victor Rebengiuc, citat de Hospice Casa Speranței.
„De ziua mea de naștere, vă îndemn să sprijiniți fundația HOSPICE Casa Speranței printr-o donație, pentru ca adulții și copiii care suferă de boli incurabile să aibă parte de îngrijire paliativă gratuită. Apelez la bunăvoința și la sentimentele umane ale tuturor celor care îi pot ajuta pe semenii lor, oameni care suferă cumplit și pentru care nu există un viitor”, a mai spus actorul.
Victor Rebengiuc, de la carieră tehnică la teatru
S-a născut la 10 februarie 1933, în București, și a crescut alături de bunicii din partea mamei. Elev fiind la o școală electronică, a jucat într-o piesă pusă în scenă de un coleg. Deși se pregătea pentru o carieră tehnică, soarta a vrut să îi deschidă alt drum. A început să joace din ce în ce mai des în piese puse în scenă la teatre de amatori, iar cel care i-a spus că ar fi bine să dea examen la teatru a fost chiar directorul școlii.
A dat examen de admitere la IATC ”Ion Luca Caragiale” și a intrat la clasa profesoarei Aura Buzescu.
A absolvit IATC în 1956, într-o promoție ”de aur”, iar din 1957 a devenit membru al trupei Teatrului ”Bulandra”, datorită mamei sale, care l-a înscris la concurs fără să-i spună.
Distincții
A fost rector al UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti în perioada 1990-1996. A fost director al Teatrului Bulandra între anii 1996-1998. Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în Teatrul Radiofonic Naţional.
În 1967, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”
În anul 2004, la cea de‑a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.
La împlinirea vârstei de 78 de ani, actorul a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” din Piața Timpului, București.
În 2008, când a împlinit 75 de ani, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan.
Viața personală
Victor Rebengiuc este căsătorit din 1965 cu actrița Mariana Mihuț, pe care a întâlnit-o pe platourile de filmare. Împreună au un băiat pe nume Tudor, născut în 1975, arhitect, căsătorit, și la rândul său tatăl unui băiat: Mircea – Maxim.
Citește și – Victor Rebengiuc si Andi Vasluianu, despre rolurile lor din drama ”Octav”
Foto – Libertatea.ro