Kate Middleton și Regele Charles al III-leaau îngrijorat întreaga lume când au anunțat, pe rând, că au fost diagnosticați cu cancer. Dar ei nu sunt primii membrii ai familiei regale britanice care se confruntă cu această boală nemiloasă. Conducătorii britanici par să fie condamnați să lupte cu această afecțiune, mulți dintre ei reușind să o învingă și să trăiască foarte mulți ani după aceea.
Prințesa Victoria, fiica Reginei Victoria și a Prințului Albert, a murit în anul 1901, la vârsta de 60 de ani. Aceasta fusese diagnosticată cu cancer la sân.
La sfârșitul anului 1898, medicii au diagnosticat-o pe Prințesa Victoria cu cancer la sân inoperabil, forțând-o să stea în pat- perioade îndelungate de timp. Cancerul i se răspândise pe coloana vertebrală, până în toamna anului 1900.
Aceasta a încetat din viață la 5 august 1901, la mai puțin de șapte luni de la moartea mamei sale.
George al IV-lea, renumit pentru un stil de viață extravagant în Regenție și pentru faptul că a avut numeroase amante, a murit la 10 ani de la începutul domniei sale, în 1830. O tumoare mare, „de mărirea unei portocale”, a fost găsită de către medici atașată de vezica sa urinară, potrivit The Mirror.
La sfârșitul anilor 1982, consumul intens de alcool și stilul de viață îngăduitor al Regelui George al IV-lea și-au pus amprenta asupra sănătății sale. Pe când era încă prinț de Wales, devenise obez prin banchetele sale uriașe și consumul abundent de alcool, făcându-l ținta ridicolului în rarele ocazii în care apărea în public. Până în anul 1997, ajunsese să cântărească peste 11 kilograme. Avea gută, arterioscleroză și edem periferic. În ultimii săi ani a petrecut zile întregi la pat, confruntându-se cu spasme acute de dispnee.
O autopsie efectuată de medicii săi a arătat că George murise din cauza sângerării gastro-intestinale superioare rezultată din ruperea unui vas de sânge din stomac. O tumoare „de mărimea unei portocale” a fost găsită atașată de vezica urinară; inima lui era mărită, avea valve puternic calcificate și era înconjurată de un depozit mare de grăsime.
Regina Elisabeta, Regina Mamă
Regina Elisabeta I, cunoscută și ca Regina mamă, s-a luptat cu cancerul de două ori, potrivit biografii oficiale publicate după moartea ei. Ea a suferit o operație de 90 de minute pentru a elimina o tumoare din colon în decembrie 1966.
18 ani mai târziu a fost supusă unei alte intervenții chirurgicale, moment în care i-a fost îndepărtată o tumoare canceroasă dintr-un sân.
În ciuda acestui fapt, ea a trăit o viață extraordinar de lungă. Regina-mamă a murit la 30 martie 2002 la vârsta de 101 ani și la 50 de ani de la moartea soțului ei, regele George V. Este al doilea cel mai longeviv regal din istoria Marii Britanii, după cumnata ei, Prințesa Alice.
În timpul domniei sale, care a durat din 1901 până în 1910, regele Eduard al VII-lea a avut un carcinom bazocelular, îndepărtat din zona adiacentă nasului, ce a fost vindecat cu radiu în anul 1907, potrivit cărții lui Jane Ridley „Bertie: A Life of Edward VII”.
Moartea lui trei ani mai târziu, la vârsta de 68 de ani, nu a avut nicio legătură cu lupta sa împotriva cancerului și a fost atribuită unei infecții de la operația de apendice.
Regele Edward al VIII-lea (Ducele de Windsor)
Edward al VIII-lea, care este amintit pentru că a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson în 1936, a murit de cancer la gât în casa sa din Paris în 1972. Avea 77 de ani.
În anii 1960, sănătatea lui Edward s-a deteriorat. Michael E. DeBakey l-a operat în Houston pentru un anevrism al aortei abdominale în decembrie 1964, iar Sir Stewart Duke-Elder i-a tratat o detașare de retină la ochiul stâng în februarie 1965. La sfârșitul anului 1971, Edward, care era fumător dintr-un vârstă fragedă, a fost diagnosticat cu cancer la gât și a fost supus unei terapii cu cobalt. A murit din cauza acestei afecțiuni pe 28 mai 1972.
Regele George al VI-lea
Regele George al VI-lea, care a domnit din 1936 până la moartea sa în 1952, la vârsta de 56 de ani, a dezvoltat cancer pulmonar ca urmare a obiceiului său intens de fumat, a constatat mai târziu un studiu de la Universitatea Oxford.
Plămânul său stâng, despre care s-a descoperit că avea o tumoare malignă, fusese extirpat cu un an mai devreme.
În dimineața zilei de 6 februarie 1952, Regele a fost găsit fără viață în patul său Sandringham House din Norfolk. Acesta a decedat pe timpul nopții, din cauza unei tromboze coronariene.
Regina Elisabeta a II-a
Deși nu s-a anunțat nimic oficial, iar în certificatul de deces este scris că Regina Elisabeta a II-a a decedat din cauze naturale, mai exact de bătrânețe, un prieten de-al Prințului Philip a dezvăluit în cartea sa că suverana britanică a suferit de cancer.
Gyles Brandreth susține în cartea sa că cel mai longeviv monarh britanic s-a luptat în ultimii ani de viață cu cancer de măduvă osoasă, durerea de oase fiind cel mai răspândit simptom.
Sarah, ducesă de York
Sarah Ferguson și-a anunțat diagnosticul de cancer la sân în iunie 2023. La mai puțin de un an mai târziu, ducesa de York a dezvăluit în ianuarie 2024 că a primit un al doilea diagnostic de cancer, melanom malign.
Ferguson, cunoscută ca Fergie, a anunțat că a învins cancerul de sân într-o postare de Revelion pe rețelele de socializare. Noul diagnostic de melanom malign a fost detectat atunci când un dermatolog a îndepărtat și a analizat mai multe alunițe în timp ce Ferguson era supusă unei intervenții chirurgicale reconstructive după mastectomie, a spus purtătorul de cuvânt al acesteia. Una dintre alunițe a fost identificată ca fiind canceroasă.
Regele Charles al III-lea
Palatul Buckingham a confirmat că Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu cancer în februarie 2024. Deși diagnosticul său specific nu a fost dezvăluit imediat, expertul regal Omid Scobie a confirmat că Charles nu are cancer de prostată.
Monarhul a fost externat dintr-un spital din Londra la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru o prostată mărită. La acea vreme, el a împărtășit cu sinceritate știrile despre starea sa cu publicul, pentru a-i încuraja pe alții cu simptome similare să meargă la medic.
Kate Middleton, Prințesă de Wales
Kate Middleton a anunțat pe 24 martie 2024 că a fost diagnosticată cu cancer, în urma intervenției chirurgicale la abdoment, din luna ianuarie.
„În ianuarie, am suferit o intervenție chirurgicală abdominală majoră la Londra și, la momentul respectiv, s-a crezut că afecțiunea mea nu este canceroasă. Testele de la finalul operaţiei au indicat că există prezența cancerului. Prin urmare, echipa mea medicală m-a sfătuit să urmez chimioterapie preventivă și acum mă aflu în fazele incipiente ale acestui tratament. Acest lucru a venit, desigur, ca un şoc uriaş, iar William şi cu mine am făcut tot ce am putut pentru a procesa şi gestiona acest lucru în mod privat, de dragul tinerei noastre familii”, a spus Prințesa de Wales, fără a dezvălui ce tip de cancer are.
„După cum vă puteţi imagina, acest lucru a necesitat timp. Mi-a luat timp să mă recuperez după o intervenţie chirurgicală majoră, pentru a-mi începe tratamentul. Dar, cel mai important, ne-a luat timp să le explicăm totul lui George, Charlotte şi Louis într-un mod adecvat pentru ei şi să îi asigurăm că voi fi bine. Așa cum le-am spus și lor, sunt bine și devin mai puternică în fiecare zi, concentrându-mă pe lucrurile care mă vor ajuta să mă vindec, în mintea, trupul și în spiritul meu. Să-l am pe William lângă mine este, de asemenea, o mare sursă de confort și siguranță. La fel și dragostea, sprijinul și bunătatea care au fost arătate de mulți dintre voi. Înseamnă atât de mult pentru noi doi”, a mai afirmat Kate Middleton în înregistrarea emoționantă.