51 de ani de la moartea artistei Maria Lătărețu. Scriitorul Dorin Brozba: „A tremurat și s-a prăbușit pe scenă” / Exclusiv

.

Se împlinesc 51 de ani de când Maria Lătărețu a murit. Una din cele mai cunoscute și îndrăgite interpretete de muzică țărănească și populară din România era cunoscută sub numele de „Privighetoarea Gorjului” și a avut o viață plină de glorie, dar și de un lung șir de drame.

Născută pe data de 7 noiembrie 1911, Maria Lătărețu a fost al 16-lea copil din familie. A fost măritată cu Mihai „Tică” Lătărețu și au avut împreună 6 copii, din care doar unul a trăit. Scriitorul Dorin Brozba, cel care a lansat o carte despre viața și activitatea ei, intitulată Maria Lătărețu, Privighetoarea nepereche, și a făcut și două filme despre artista care a avut un repertoriu de 1300 de piese, din care 300 au fost creație proprie, face declarații exclusive pentru UNICA.ro, despre regretata cântăreață.

51 de ani fără Maria Lătărețu

Scriitorul Dorin Brozba povestește cum era ca femeie Maria Lătărețu, aflăm despre ea că pleca în timpul liber cu căruța, pe drumurile Gorjului, culegea texte și se documenta în permanență. Muzica a fost cea care i-a adus împlinirea, dar și sfârșitul.

„Era cel de-al 16-lea copil al părinților ei”

Domnule Brozba, ce fel de om era Maria Lătărețu?

Era o femeie plină de bunătate. Provenea dintr-o familie numeroasă, era cel de-al 16-lea copil al părinților ei. Când a venit pe lume, frații ei erau deja căsătoriți, la casele lor. Tatăl ei era fierarul satului iar mama țesea. Maria Lătărețu va cânta alături de tatăl ei de la vârsta de 9 ani, atunci când a și câștigat primii ei bani. Din ei și-a luat un paltonaș. Crescuse cu multe lipsuri, motiv pentru care a devenit o femeie foarte darnică.

În permanență, pe vreme aceea, când mergea la spectacole, își lua cu ea niște copii tineri, să cânte alături de ea. Nelu Bălășoiu, Maria Cornescu de exemplu. Maria Lătărețu a fost și o femeie foarte credincioasă. A donat niște lucruri foarte interesante la Catedrala Metropolitană din Iași, iar la Bălcești a adus 2 rânduri de haine preoțești de la Muntele Athos.

Scriitorul Dorin Brozba: „Maria Lătărețu era foarte obosită și stresată”

Moartea Mariei Lătărețu a fost un subiect controversat…

Da, asa este. Maria Lătărețu era foarte obosită și stresată. Era prim solistă a Orchestrei Barbu Lăutaru, iar spectacolele lor aveau loc la Ateneul Român. Am discutat mult cu autoritățile și cu oamenii care au fost de față și am aflat că celebra cântăreață avea probleme cu inima. Urma un tratament permanent, dar activitatea ei era foarte stresantă. Pe vremea aceea orchestrele aveau un plan de cântat. Așa că au chemat-o și pe Maria Lătărețu, care l-a luat cu ea pe Ion Luican. Stăteau cazați la 60 de km de Botoșani, la Românești.

Maria Lătărețu, Privighetoarea Gorjului. Sursă foto: Facebook
Maria Lătărețu, Privighetoarea Gorjului. Sursă foto: Facebook

Ultimele clipe de viață ale Mariei Lătărețu: „A tremurat și s-a prăbușit pe scenă”

Ce s-a întâmplat, în realitate?

Ințial aveam programat un singur spectacol, dar au făcut două, că nu mai era loc în căminul ăla amărât unde cântau. Maria Lătărețu a ținut foarte bine primul spectacol, s-a întors în camera și a luat niște medicamente, era ora 8 seara. Asistenta ei i-a dat pastilele și, în timpul celui de-al doilea spectacol, chiar când se bisa, artista a tremurat și s-a prăbușit pe scenă. Oamenii au sărit să o ajute. Au dus-o în camera unde se schimbau artiștii și deja îi apăruse o dungă neagră pe frunte. Făcuse un atac cerebral. Și dacă se întâmpla la București nu mai avea șanse de scăpare.

„La 13 ani a plecat din Bălceștii Gorjului, pe jos, 35 de kilometri”

Când a plecat din Bălcești, satul natal?

A avut o copilărie tare necăjită așa că, la 13 ani, a plecat din Bălceștii Gorjului, pe jos, 35 de kilometri până la Târgu Jiu. Inițial s-a stabilit acolo iar în scurt timp l-a cunoscut pe viitorul soț, Tică Lătărețu, un vestit instrumentist lăutar. În luna februariea anului 1928, din Maria Borcan a devenit Maria Lătărețu pe care o știm cu toții.

Cum a fost viața ei de femeie, de mamă?

În acele timpuri era greu, în anii ’30. Maria Lătărețu a născut 6 copii și doar unul singur a trăit. Atunci copilașii mureau din cauza bolilor de plămâni. A avut și o pereche de gemene, și ele au murit. Dar cel mai cumplit a fost cu fata cea mare. La 6 ani a fost sfâșiată de un câine turbat. O lăsase acasă, la Târgu Jiu, și ea era la București. Artista a trecut foarte greu pentru acest moment. Undeva, în casa ei, a avut un locșor, cu candelă, unde își amintea de părinții ei și de cei 5 copii care au părăsit această lume.

Foto: Facebook, folcloroltenesc.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton