15 ani de la moartea lui Florian Pittiș. Cum i-a sfidat artistul mereu pe comuniști

.

Au trecut 15 ani de la decesul lui Florian Pittiș (n. 1943 – d. 2007) sau Moțu, cum îl numeau apropiații. În timpul vieții sale, artistul a sfidat comuniștii prin stilul adoptat, estetică interzisă de regim, și anume purtarea părului lung ca bărbat.

15 ani de la moartea lui Florian Pittiș. Cum i-a sfidat artistul mereu pe comuniști

Actorul s-a stins din viață pe 5 august 2007, răpus de cancerul de prostată. Florian Pittiș s-a remarcat nu doar datorită multiplelor sale talente, ci și datorită modului său de a trăi liber în fața regimului comunist. Interpretul de muzică folk a continuat să-și poarte părul lung, în ciuda faptului că, în acele vremuri dominate de numeroase restricții, era interzis.

Florian Pittiș a iubit scena și publicul, având profesii multiple. A fost textier și interpret de muzică folk, actor, regizor, realizator de emisiuni radio și traducător. Totodată, a fost pasionat de poezie și un mare suporter al echipei Rapid. Florian a avut de asemenea rol de purtător de cuvânt al Marii Loji Naționale din România.

Florian Pittiș a fost respins la admiterea la UNATC

Deși iubea actoria, Florian a fost respins la admiterea la UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București) din cauza dicției. Dezamăgit, s-a înscris la Facultatea de Politehnică, însă nu a renunțat la visul său. În timpul studiilor, Florian a făcut cursuri de dicție și a devenit electrician voluntar la Teatrul Bulandra.

A „furat” meserie de la actorii de pe scena Teatrului Bulandra, a doua admitere fiind un succes, ajungând mai târziu chiar și șef de promoție la clasa lui Radu Beligan, potrivit Adevărul.

Încă din 1971 Florian Pittiș a început să-și poarte părul lung, alegere în contradicție cu regulile comuniste. Mai mult decât atât, în ciuda cenzurii impuse de regim, Florian și-a exprimat întotdeauna gândurile critice, îndemnându-i și pe alții să facă la fel.

Articolul continuă după recomandări

Citește și: Filmul „Balaur”, o poveste tulburătoare, inspirată din fapte reale. Producția de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol în rolurile principale, din 9 septembrie, în cinema

Citește și: INNA, pe scena de la Tomorrowland cu Timmy Trumpet și Dimitri Vegas și Like Mike în fața a 200 000 de oameni

La un moment dat, într-un interviu pentru TVR, Florian a declarat că știa că era urmărit de Securitate, dar că nu se temea. Nu numai că-și afișa părul lung în fața activiștilor de partid, ci și spunea: „Bună ziua! Eu nu mă tund!”, când întâlnea astfel de persoane.

Florian Pittiș a fost condus pe ultimul drum cu onoruri masonice. Bărbatul a ocupat un rang înalt în masoneria română, 33. Trupul său a fost depus în sicriu conform regulilor acestei organizații. A fost înhumat cu mai multe semne masonice, iar mâinile i-au fost acoperite cu mănuși albe, simbol al purității și corectitudinii. Trupul său este depus la Cimitirul Bellu din Capitală.

Foto: Libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton