10 momente care au făcut istorie în modă, film și muzică, în anii ’90

.

În 1999, temerile cu privire la sfârșitul lumii creșteau – dar dacă civilizația s-ar prăbușit efectiv „datorită” unei apocalipse tehnologice de la sfârșitul mileniului, cel puțin ar fi făcut-o cu stil, asta dacă privim la pantofii cu platformă și blugii largi, în mare vogă la acea vreme.

Au trecut 25 de ani de când anii ’90 s-au încheiat cu un an iconic al filmului, televiziunii, muzicii și modei. Britney Spears a redefinit arhetipul starului pop, „The Matrix” a popularizat o uniformă futuristă din PVC și ochelari de soare de culoare neagră, iar Lil Kim a făcut titluri cu faimoasa ei apariție, cu sânul la vedere, la MTV Video Music Awards.

Moda adolescenților americani, o sursă de inspirație

Moda adolescenților americani din 1999 a avut un impact de durată asupra culturii populare, în special datorită unor filme precum „10 Things I Hate About You”, „She’s All That”, „Drive Me Crazy” și „Never Been Kissed”, precum și altor producții mai subversive „“Cruel Intentions” ” și „But I’m a Cheerleader”.

Filmele prezentau o gamă largă de costume realiste și pline de viață, inclusiv momente remarcabile din modă, cum ar fi look-ul Larisei Oleynik din „10 Things” și ținutele actiței Sarah Michelle Gellar din „Cruel Intentions”.

Unele dintre tendințele au devenit atât de exagerate încât au fost parodiate doar doi ani mai târziu în „Not Another Teen Movie”, inclusiv transformarea clasică, rățușcă cea urâtă își scoate ochelarii și devine instantaneu mai atractivă.

Gwyneth Paltrow a purtat o rochie roz la Premiile Oscar

„Shakespeare in Love” a învins drama de război „Saving Private Ryan” și a devenit cel mai bun film la Premiile Academiei din 1999, iar supărarea a fost majoră. Vedeta producției, Gwyneth Paltrow, a furat și ea spectacolul într-o rochie de culoare roz, ținuta ei devenind cea mai discutată de la Premiile Oscar. Considerată de mulți mult prea siropoasă, pentru că a ieșit în mod clar în evidență pe covorul roșu, piesa vestimentară a trecut testul timpului și a rămas una dintre ținutele de neuitat de la Oscar.

Paltrow, despre care se știe că își păstrează rochiile de pe covor roșu (și le transmite fiicei ei, Apple), a recreat-o recent într-o campanie pentru brandul ei Goop.

Britney Spears a pozat în ipostaze scandaloase pentru Rolling Stone

Au trecut 25 de ani de când Britney Spears a fost denumită„Teen Queen” de către Rolling Stone. Ea a împodobit coperta revistei ca o senzație pop nou apărută, a pozat în lenjerie intimă în pat, pe cearșafuri de satin viu colorate.

Fotografia provocatoare, realizată de David LaChapelle, a fost lansată după ce videoclipul muzical, single-ul și albumul de debut al lui Spears „…Baby One More Time” au făcut-o superstar. Deși Spears avea 18 ani la momentul filmării, imaginea a atras critici pentru sexualizarea unei adolescente în ceea ce întruchipa dormitorul ei din copilărie – dar de atunci a devenit una dintre cele mai faimoase coperți de revistă din toate timpurile.

„The Matrix” a creat un cod vestimentar

Matrix, cu amabilitatea designerului de costume Kym Barrett, a introdus un aspect vestimentar distinctiv care combina influențe cybergoth, design-uri ale creatorilor, precum Helmut Lang, și elemente distopice din „Ghost in the Shell”. Pielea, paltoanele lungi și nuanțele de negru ca cerneală, deja familiare în filmele SF, au creat un stil unic și iconic.

Tendința pantalonilor de piele nu a fost doar popularizată de blockbuster-ul din acel an, mulțumită în mare parte lui Ricky Martin (Ce este „The Matrix” dacă nu un exemplu de „Livin la Vida Loca”, la urma urmei?), dar franciza de film a avut un impact de durată asupra modei. A devenit punctul de referință pentru moda întunecată, distopică, iar influența sa poate fi văzută oriunde există un trench negru izbitor și o croială elegantă din piele. Imediat după lansarea primului film, colecția lui John Galliano pentru Dior a avut ca inspirație costumele sale.

Alexander McQueen provoacă la New York cu o colecție controversată, de inspirație islamică

La un an după ce a făcut furori în lumea modei cu roboții care pulverizau vopsea pe rochia balerinului Shalom Harlow, Alexander McQueen și-a făcut debutul în SUA la New York, cu recenzii mixte. Supranumită „Eye”, colecția sa era inspirat din portul islamic, îmbina sportul cu articole vestientare tradiționale, precum niqāb și burka.  Modelele, inclusiv Gisele Bündchen, purtau fard de pleoape întunecat . McQueen, cunoscut pentru flerul său dramatic, a ridicat spectacolul după ce a adus pe scenă un pat de cuie, cu modele suspendate.

„The Virgin Suicides” romanțează cămașa de noapte

Când ținuta albă și ușoară de la Hill House a devenit virală în primul an de pandemie , aceasta a oferit o alternativă feminină, visătoare, la pijamale și ținute sport, aducând ceva romantism în zilele monotone petrecute în casă.

Cu ani înainte, „The Virgin Suicides” a Sofiei Coppola a surprins aceeași estetică , adâncindu-se în lumea complexă a adolescentelor în rochii albe diafane. Filmul spune povestea surorilor Lisabona, izolate acasă de părinții lor supraprotectori, după ce una dintre fete încearcă să se sinucidă, și a băieților care se îndrăgostesc de ele.

Lil’ Kim a intrat cu ținuta ei mov în analele modei

Sânii goi au avut impact pe covorul roșu anul trecut, dar nicio ținută nu s-a putut compara cu șalopeta mov emblematică a lui Lil Kim, care îi lasa sânul stâng strategic la vedere, acoperind fiind doar de un mic saccesoriu plasat cu talent. Ținuta ei spectaculoasă de la MTV Video Music Awards din 1999, unde a urcat pe scenă alături de Mary J. Blige și Diana Ross, a făcut furori, mai ales când Ross i-a atins sânul în mod neașteptat. Deși acest lucru ar fi probabil criticat astăzi, Kim a dezvăluit într-un interviu că a fost unul dintre cele mai importante momente ale carierei ei.

Clanul Soprano impune un stil

„The Sopranos” nu a primit laude pentru moda pe care o afișa atunci când a fost difuzat pentru prima dată în 1999, dar nici în cei opt ani de succes. Cu toate acestea, stilul mafioților din New Jersey a devenit, în mod neașteptat, un simbol de-a lungul timpului. Revizionările și aniversarile dramei au condus la analize vestimentare proaspete, titlurile concentrându-se pe alegerile în materie de modă ale actorilor din distribuție, cum ar fi manșetele scurte ale lui Tony Soprano și garderoba soției sale Carmela. Actorii purtau adesea bijuterii din aur în straturi, treninguri, cămăși și imprimeuri cu animale, care se potriveau cu decorul suburban. 

Celine Dion poartă un costum încheiat invers

Este posibil ca Celine Dion să fi ajuns pe lista vedetelor prost îmbrăcate când a mers la Oscarurile din 1999 într-un costum John Galliano, încheiat invers, dar a fost încrezătoare că alegerea ei vestimentară va rezista testului timpului. Solista a explicat pentru People, în 2017, că ținuta ei experimentală, complet albă, cu o pălărie mare albă asimetrică și ochelari de soare, a fost un preambul la tot ce a urmat, chiar dacă lumea nu era pregătită pentru așa ceva.

„Când mizam pe acel look, toată lumea purta rochii, nu pantaloni. Dacă aș face asta astăzi, ar funcționa. Era avangardist la acea vreme”, a precizat ea.
Celine Dion a purtat ținuta cu încredere și, în cele din urmă, modelul a apărut pe podium în 2023, de la Burberry la Maison Margiela.

Citeşte și: Selena Gomez a purtat Armani și Bvlgari pe covorul roșu, dar a ales o geantă la preț de chilipir. Cât costă și ce vedete adoră modelul

Citeşte și: Fernando Colunga, transformat de operațiile estetice. Ce avere are actorul din telenovela Esmeralda, la 57 de ani

Citeşte și: Anunț neașteptat despre Michael Schumacher, la 10 ani de la tragicul accident. „Am auzit de la cei de la Formula 1!”

Citeşte și: Boy George a trăit un coșmar după o operație de abdominoplastie: „Cel mai dureros lucru făcut vreodată”

Pamela Anderson se afișează cu o pălărie mare și roz

Ținutele extravagante și atrăgătoare ale Pamelei Anderson rămân un element de bază al anilor 1990, dar niciuna nu a provocat atât de multă senzație ca infama ei pălărie roz. Actrița a purtat o pălărie specială la MTV Video Music Awards din 1999, pe care a asortat-o cu un corset alb și pantaloni strălucitori. 

Creată de Ivy Supersonic, prietenă cu fostul ei soț, Tommy Lee, pălăria a oferit un contrast puternic cu trenciul maro simplu al lui Lee, pe care îl purta fără nimic pe dedesubt.

Kim Kardashian, Kelly Ripa și Megan Fox au imitat-o pe pe vedeta din „Baywatch”.  Pamela Anderson a avut o intrare dramatică și la spectacolul Jacquemus din primăvara-vara 2023. Ea a apărut cu o pălărie albă cu pene, supradimensionată și distinctă.

Foto: Profimedia, arhivă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton