Tudor Chirilă, despre incendiul de la Colectiv: „Suntem bolnavi de indolență”

.
Tudor Chirilă a participat marți seara la "Marșul chitarelor" organizat în București pentru comemorarea victimele incendiului de la Colectiv. Artistul a vorbit pe pagina lui de pe o rețea de socializare despre tragedia în care 64 de oameni și-au pierdut viața și alte sute au fost rănite. 

Noaptea de 30 octombrie va rămâne mereu marcată de cumplita veste că într-un club din București, la ceas de sărbătoare pentru trupa Goodbye to Gravity, un incendiu puternic a mistuit zeci de tineri în câteva minute. 64 dintre ei nu au scăpat cu viață, iar 186 au fost răniți. În memoria celor care nu mai sunt, marți seara, la 3 ani de la tragedie, peste 5000 de oameni au participat la „Marșul chitarelor”, ce a pornit din centrul Capitalei și a avut ca destinație Clubul Colectiv.

Printre participanți s-a aflat și Tudor Chirilă, care a transmis un mesaj pe pagina lui de Facebook: „În seara asta, tăcerea era aproape insuportabilă. Nu era resemnare și nici doar un marș al memoriei. Era mai mult. Ciudat, deși tăcerea parcă te presa pe umeri și te băga cu capul sub apă, era o nevoie de a mai sta acolo între oamenii ăia tăcuți. Ca să fii cu ei. Ca să aparții.”

Tudor Chirilă vorbește despre România de după tragedia din Colectiv

Actorul și cântărețul în vârstă de 44 de ani, care și-a exprimat de-a lungul vremii opiniile vehemente cu privire la clasa politică, a amintit faptul că, în cei trei care au trecut de la tragedie, „nu s-a produs nicio schimbare” menită să ne ofere o Românie mai sigură, în care astfel de deznodăminte nefericite să nu mai aibă loc: „Incendiul de la Colectiv, dincolo de o sumă groaznică de tragedii personale care au șocat o nație, ar fi trebuit să aducă o perspectivă nouă asupra siguranței spațiilor publice. Doar că în cazul celor responsabili de redesenarea și repararea condițiilor de siguranță nu s-a produs nicio schimbare. Politicieni sau funcționari publici din diversele instituții care se ocupă de norme de protecție, siguranță etc., n-au făcut nimic. Pentru că, cel mai probabil, nu au simțit nimic decât u mare disconfort că s-a întâmplat o nenorocire care le poate afecta parcursul. Nimic altceva. Un minim exercițiu de substituție sau de empatie cu victimele sau cu rudele lor ar trebui să fie suficient imbold pentru declanșarea unor schimbări reale la nivelul siguranței publice. La noi? Nimic. Totul merge cum era, doar că se încearcă fentarea legislației într-un nod mai creativ.”

Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!

Artistul a vorbit și din perspectiva tatălui care are doi copii de crescut într-o țară în care „suntem bolnavi de indolență, dar mai ales de incapacitatea de ne gândi la celălalt. Iar asta se vede și când dăm din coate ca să obținem ceva și când căutăm vinovății în orice altă parte decât în curtea noastră. Mai grav este că pe copiii noștri îi învățăm că viața e o junglă în care trebuie să supravițuiască cel mai puternic și mai șmecher, nu că e o junglă în care trebuie să ai grijă de cel de lângă tine și să faci echipă cu el în speranța că va fi mai ușor de străbătut așa.”

„Trebuie să ne asumăm că schimbarea începe de la noi (oricât de măreț și inconfortabil ar suna) de la momentul în care refuzi să lași cinci lei portarului de la spital „ca să te parcheze” sau de la momentul în care nu ne mai lăsăm mașina pe trecerea de pietoni chiar dacă mergem să cerem schimbarea în Piața Victoriei” și-a încheiat Tudor Chirilă mesajul.

Citește și: 

Vremea în luna noiembrie 2018 se va răci. Ce temperaturi vor fi în prima săptămână

Un român, martorul unui accident cumplit în Franța: „Nu îmi venea să cred ce am trăit”

Sursă foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton