Deşi este una din cele mai banale legume, varza e un veritabil medicament natural. Crudă, gătită ori murată, tratează, datorită nutrienţilor pe care îi conţine, cele mai diverse afecţiuni.
Datorită conţinutului bogat de antioxidanţi de top, vitamine (A, B, C, K) şi minerale (magneziu, potasiu, calciu, fosfor etc.), varza consumată în stare proaspătă (300- 400 g pe zi, 3 – 4 zile pe săptămână) previne apariţia infecţiilor respiratorii. Iar varza murată protejează flora intestinală, în cazul în care trebuie să iei antibiotice.
Supa «topeşte» kilogramele în plus
Renumita supă de varză dă rezultate reale în curele de slăbire: stimulează arderea grăsimilor şi, prin conţinutul de fibre şi de apă, grăbeşte eliminarea toxinelor. Medicii atrag însă atenţia că această cură trebuie urmată o singură dată pe an şi cu măsură: nu mai mult de cinci porţii pe săptămână, două săptămâni la rând. Are şi efecte secundare: flatulenţă, ameţeli, scăderea capacităţii de concentrare.