Trezitul de dimineață pentru a merge la serviciu ți se pare un chin? Este chiar în regulă să simți astfel, mai ales că un nou studiu arată că datul jos din pat mai devreme de ora 10 este echivalentul torturii.
Ei bine, există o explicație științifică pentru care dimineața te trezești destul de greu înainte de ora 10. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că este, din punct de vedere biologic, un proces anormal, să pleci de acasă spre serviciu la ora 8.00.
Doctorul Paul Kelley, de la Universitatea Oxford, scrie într-un studiu că angajatorii care îți forțează angajații să ajungă la serviciu înainte de ora 10.00 nu fac altceva decât să-i tortureze. Trezitul înainte de această oră poate provoca o sumedenie de boli precum stres, epuizare sau alte afecțiuni.
Doctorul Kelley este de părere că atât adulții, cât și elevii ar trebuie să își schimbe programul de lucru/studiu. Acesta ar trebui sincronizat, mai spune specialistul, cu ceasurile noastre biologice.
Sutdiile bazate pe examinarea ritmului circadian al omului au arătat că, în medie, un copil de 10 ani face eforturi consiedarbile să se concentreze la ore, înainte de 8.30. Un alt cercetător care a participat la studiu, un adolescent de 16 ani ar trebui să înceapă orele în jur de 10.00, pentru a avea rezultate cât mai bune la învătățură, iar studenții care urmează cursuri la universități sau licee ar trebui să nu ajungă la ore mai devreme de 11.00.
Kelley crede că o mică modificare în programul de zi cu zi, atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor, ar îmbunătăți rezultatele cu aproximativ 10 la sută. În cazul elevilor, debutul programului școlar după ora 10.00 a determinat o creștere a numărului de note maxime cu 19 la sută.
Nu doar elevii au înregistrat rezultate bun eîn activitatea lor, ci și profesorii. De aceea, susține Kelley, adulții ar trebui să înceapă programul după ora 10.00. De altfel, acest orar ar trebui respectat până la vârsta de 55 de ani, la carear trebui să revină la orarul cu începere de la 9.00.
”Angajații nu dorm, în general, suficient. Trăim într-o socitetate care nu doarme suficient. Este o problemă care are un impact devastator asupra sistemului nostru pentru că suntem afectați fizic, emoțional, dar și din punct de vedere al performanței. Ficatul și inima au diferite scheme de funcționare, iar noi le cerem să facă ”schimb de tură” la fiecare două sau trei ore. Problema aceasta este o problemă internațională. Cu toții suferim, însă nu ar trebui să suferim.Există o legătură între organismul uman, Pământ și lumina naturală, pe care o primim de la Soare. Un debut mai întârziat al programului ar trebui să îmbunătățească tot sistemul social, inclusiv cel din închisoare sau din spitale. În aceste instituții, oamenii sunt treziți și primesc o mâncare pe care ei nu o vor la ora aceea. Deprivarea de somn este o tortură”, explică Kelley.