În ultima perioadă, tot mai multe studii indică faptul că femeile au o speranță de viață mai mare decât a bărbaților. Cercetătorii din Utah au aflat și care este explicația acestor concluzii.
Rezultatele unei cercetări publicate în Scientific Journal arată o legătură strânsă între reproducere și rata crescută de viață în rândul femeilor. Oamenii de știință au observat astfel: cu cât a devenit mai scăzută rata natalității în lume, cu atât a crescut mai mult speranța de viață în rândul urmașelor Evei.
Studiul a folosit informații din registrele de recensământ ale orașelor din statul american Utah și a urmărit evoluția populației îm perioada 1820-1919. Oamenii de știință au observat că între anii 1870-1880 rata natalității a scăzut dramatic. Și a continuat să fie în scădere și după acest interval.
În anii 1800, bărbații trăiau, în medie, cu doi ani mai mult decât femeile. Totuși, descoperirile cerectătorilor au arătat că pe măsură ce numărul copiilor născuți în această perioadă a scăzut – de la 8 copii aduși pe lume de o singură femeie, la 4, și speranța de viață a femeilor a crescut cu peste 12 la sută. În tot acest timp, speranța de viață în cazul bărbaților a crescut cu până la 2 la sută.
Potrivit yahoonews.com, concluziilor experților sunt clare: procesul de reproducere și sarcina au afectat de-a lungul timpului sănătatea femeii, iar scăderea natalității de-a lungul timpului a dus la o prelungire a vieții în rândul femeilor, acestea ajungând să trăiască mai mult decât bărbații.
Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații
Un alt studiu privind femeile a scos la lumină o serie de concluzii interesante, legate de sexul frumos. Oamenii de știință de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, au descoperit că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații, deoarece sunt implicate zilniz în mult mai multe activități. Lipsa odihnei le-ar putea provoca afecțiuni grave, chiar mortale, cum ar fi cancerul, obezitatea sau boli de inimă.
Cercetătorii au observat că femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații, motiv pentru care nu se odihnesc prea bine.
”Una dintre funcțiile somnului este să permită creierului să se refacă după ziua precedentă. În timpul unui somn profund, cortexul – acea parte a creierului responsabilă cu gândirea, memoria, limbajul și alte funcții cognitive, se dezactivează și intră într-un stadiu de recuperare. Cu cât folosești mai mult creierul peste zi, cu atât are mai mare nevoie să se recupereze și, în consecință, nevoia de odihnă este direct proporțională. Femeile tind să facă mai multe lucruri deodată și sunt extrem de flexibile. De aceea își folosesc mai mult creierul comparativ cu bărbații”, explică Jim Horne, expert în cadrul Centrului de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Anglia, într-u articol publicat în The Australian.