Oamenii de știință au ajuns la concluzia că alcoolul – chiar și în cantități mici – poate fi cauza nu numai a cancerului la ficat, ci și a altor șase tipuri de cancer.
Jennie Connor de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă spune că alcoolul poate duce la cancerul gurii, laringelui, esofagului, ficatului, colonului, al intestinului subțire sau al sânului.
Studiul nu a arătat cum ajunge alcoolul să producă mutația ce duce la cancer, dar Connor spune că descoperirile indică faptul că nu sunt doar coincidențe.
“Chiar și fără cunoașterea completă a mecanismelor biologice, dovezile epidemiologice susțin ideea că alcoolul este responsabil pentru cancerele orofaringiene, de esofag, ficat, colon, intestin subțire sau sân.”
Jeannie Connor a studiat cele mai importante studii despre legătura dintre cancer și alcool din ultimul deceniu și examinat datele și legăturile dintre ele. Astfel, ea a ajuns la concluzia că alcoolul are o relație de doză – răspuns la formarea cancerului, ceea ce înseamnă că, o persoană cu cât va bea mai mult cu atât îi vor crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
Potrivit lui Connor, 50 de grame de alcool pe zi crește riscul de a face cancer oral de până la șapte ori față de o persoană care nu consumă alcool.
O bere obișnuită sau un pahar de vin are în jur de 14 grame de alcool, deci ar fi necesare un număr de 4 pahare zilnic pentru a crește riscul de cancer.
Oficialii de sănătate din Marea Britanie chiar au făcut recomandarea pentru bărbați de 14 de grame de alcool săptămânal. Femeile care consumă mai mult de 4 grame de alcool săptămânal au cu 40% șanse mai mari să dezvolte cancer la sân.
Susan Brown, cercetător la World Cancer Fund recomandă ca oamenii să renunțe la alcool definitiv.
Există multe teorii care fac o legătură între alcool și cancer. Se pare că alcoolul deteriorează ADN-ul și duce la mutații ce duc la apariția celulelor canceroase.