Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Legea privind combaterea violenţei în familie prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor.
Violenţa în familie, asa cum e prevăzută în lege, se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală.
Drepturile victimei violenţei in familie prevăzute de lege sunt apărarea şi respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private, dreptul la protecţie specială şi la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenţă medicală gratuită, socială, consiliere şi asistenţă juridică gratuită.
De asemnea, victima are dreptul să se adreseze instanţei pentru a cere ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, si totodata să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri.
Victima poate solicita evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui tip de corespondenţă.
Amenzile prevazute de lege sunt între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condiţiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima, informează Mediafax.
Citeşte despre victimele violenţei în familie şi în materialele realizate de unica.ro de-a lungul timpului:
Violenţa domestică – eram paralizată de frică
Violenţa domestică, o conspiraţie a tăcerii
În România, o femeie e bătută la fiecare două minute
Foto: Shutterstock