Zile libere în decembrie 2023 – ce libere sunt în ultima lună a anului

.

În fiecare an, ne bucurăm de mai multe zile libere în decembrie, ultima lună a anului fiind perioada Sărbătorilor și a vacanțelor la ski. Este și perioada cu cele mai multe sărbători religioase. Află ce zile libere sunt în decembrie 2023, dacă te gândești cum să îți planifici călătoriile și vacanțele cu cei mici.

Decembrie este Luna Sărbătorilor și Luna Cadourilor, cea mai frumoasă lună de iarnă și cea mai așteptată în sezonul rece. Iată ce zile libere în decembrie 2023 se oferă pentru angajați și când vor avea vacanță elevii la sfârșit de an.

În luna decembrie 2023, aproape toți lucrătorii pot beneficia de un concediu mai lung între Crăciun și Revelion, concediu care se va încheia pe data de 3 ianuarie 2024. Salariații care pot beneficia de mai multe zile de concediu, își pot prelungi vacanța de la finalul anului până pe data de 7 ianuarie 2024, concomitent cu vacanța de iarnă a elevilor. Așadar, cine se bucură de un concediu mai lung după Crăciun și Revelion va reveni la muncă pe data de 8 ianuarie 2024.

Luna decembrie – sărbătorile religioase

Ultima lună din an este bogată în mari sărbători religioase, deopotrivă cu cruce roșie și cruce neagră. Marile sărbători creștine din luna decembrie ne pregătesc pentru Nașterea Domnului și ne ajută să trecem mai ușor prin postul Crăciunului, deoarece sunt mai multe zile cu dezlegare la pește sau la ulei și vin.

În luna decembrie vom avea 10 zile cu dezlegare la pește și 4 zile cu dezlegare la ulei și vin.

Iată care sunt cele mai importante sărbători din luna decembrie 2023:

  • 3 decembrie – duminică – Sf. Cuvios Gheorghe de la Cernica (cruce neagră) – dezlegare la pește
  • 4 decembrie – luni – Sfânta Muceniță Varvara (cruce neagră) ­– dezlegare la pește
  • 5 decembrie – marți – Sfântul Sava (cruce neagră) – dezlegare la pește
  • 6 decembrie – miercuri – Sfântul Ierarh Nicolae (cruce roșie) – dezlegare la pește
  • 7 decembrie – joi – Sfânta Muceniță Filofteia (cruce neagră) ­– dezlegare la pește
  • 12 decembrie – marți – Sfântul Spiridon al Trimitundei (cruce neagră) ­– dezlegare la pește
  • 13 decembrie – miercuri – Sfântul Ierarh Dosoftei (cruce neagră) – dezlegare la ulei și vin
  • 18 decembrie – luni – Cuviosul Daniil Sihastrul (cruce neagră) – zi de post 
  • 22 decembrie – vineri – Sfântul Ierarh Petru Movilă (cruce neagră) – zi de post
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul, Nașterea Domnului (cruce roșie) – sfârșitul postului Crăciunului
  • 26 decembrie – marți – Soborul Maicii Domnului (cruce roșie)
  • 27 decembrie – miercuri – Sfântul Arhidiacon Ștefan (cruce roșie)

Mini vacanța de 1 Decembrie

Toți salariații așteaptă cu nerăbdare mini vacanța de la începutul iernii, care aduce în 2023 mai multe zile libere în decembrie. Bine cunoscuta mini vacanță de 1 Decembrie începe de fapt cu sărbătoarea Sfântului Andrei din data de 30 noiembrie care este totodată sărbătoare religioasă și sărbătoare națională.

Românii au un cult deosebit pentru Sfântul Apostol Andrei care este considerat ocrotitorul țării noastre și ocrotitorul Bucureștiului. Sfântul Andrei a fost cel care a propovăduit creștinismul și învățăturile lui Iisus Hristos în primele secole ale erei noastre, începând din Dobrogea până pe meleagurile Olteniei, urcând către Munții Apuseni.

Ziua de 30 noiembrie este o mare sărbătoare cu cruce roșie și totodată sărbătoare națională. Ea deschide șirul de zile libere în decembrie 2023. Anul acesta sărbătoarea Sfântului Andrei se va ține joi, 30 noiembrie, și va fi urmată de Ziua Națională a României pe care o vom sărbători vineri, pe 1 decembrie.

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

În decembrie 2023, mini vacanța mult așteptată va dura patru zile, de joi, 30 noiembrie, până duminică, 3 decembrie, prilej cu care mulți români pleacă în călătorie sau merg să petreacă la munte, unde s-au aunțat deja primele zăpezi.

Zile libere în luna decembrie 2023 și luna ianuarie 2024

Zile libere în decembrie 2023 – ce libere sunt în ultima lună a anului

În luna decembrie 2023 vom beneficia de trei zile libere care vor fi în timpul săptămânii, în timpul programului obișnuit de lucru.

Primele zile libere în decembrie 2023 constituie mini vacanța de 1 Decembrie, care va fi urmată de vacanța Sărbătorilor de iarnă. Conform legii, următoarele zile libere în decembrie 2023 vor fi Crăciunul și a doua zi de Crăciun, și anume zilele de 25 și 26 decembrie 2023.

Zile libere de Crăciun 2023

Anul acesta, zilele libere de Crăciun pică în timpul săptămânii în zilele de luni și de marți, care vor fi legate de weekendul 23 – 24 decembrie. Așadar, și de Crăciun, mulți angajați se vor bucura de o perioadă de patru zile libere care se pot extinde dincolo de Revelion pentru cei care își pot lua concediu în zilele de 27, 28 și 29 decembrie.

Zile libere de Revelion 2024

Revelionul 2024 va fi sărbătorit duminică noaptea, pe 31 decembrie, iar zilele de 1 și 2 ianuarie vor fi libere prin lege pentru toți angajații. Imediat după Revelion, zilele de luni și marți vor fi libere, iar programul obișnuit de lucru va începe pe data de 3 ianuarie 2024.

Mulți angajați la stat sau în sistemul privat își pot lua concediu în zilele de 3, 4 și 5 ianuarie pentru a prelungi vacanța de Revelion. Acest interval coincide și cu vacanța elevilor, conform programei școlare din anul 2024. Părinții pot profita de acest interval să petreacă mai mult timp acasă după Sărbătorile de iarnă, alături de copii.

Sărbători și zile libere în ianuarie 2024

Următoarele sărbători mari și zile libere naționale din luna ianuarie 2024 vor fi Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul în zilele de 6 și de 7 ianuarie, dar aceste zile pică anul viitor sâmbăta și duminica, zile în care cei mai mulți angajați din sectorul de stat sau privat oricum nu lucrează.

Anul 2024 este primul an în care zilele de 6 și 7 ianuarie, care sunt mari sărbători religioase, vor fi trecute în calendar drept zile naționale libere. Angajații care vor fi nevoiți, în anumite sectoare de activitate, să lucreze în zilele de 6 sau 7 ianuarie, zile libere consfințite prin lege, au dreptul să solicite recompensarea la salariu sau alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.

Prima zi liberă națională din ianuarie 2024 care pică în timpul săptămânii va fi ziua de 24 ianuarie, când sărbătorim Unirea Principatelor Române și care va fi într-o zi de miercuri.

Vacanța elevilor la final de an

Vacanța de iarnă a elevilor va începe pe data de 23 decembrie și se va încheia pe data de 7 ianuarie 2024. Elevii și părinții se vor putea bucura împreună de câteva zile libere în decembrie de Crăciun, în zilele de 23, 24, 25 și 26 decembrie 2023.

Mulți părinți încearcă, însă, să își stabilească un concediu de Sărbători, după vacanța elevilor, și să fie liberi între Crăciun și Revelion. Românii caută diverse destinații de iarnă pentru vacanța de Crăciun, fie că merg la bunici, în pensiunile tradiționale din Bucovina, la munte pentru ski și săniuș sau la plajă, în țări exotice și însorite.

Calendar cu zile libere în 2024

Iată și calendarul cu zile libere în 2024 pentru angajații care se gândesc deja să își stabilească vacanțele, concediile și călătoriile pentru anul viitor.

Românii se vor bucura de două zile libere în 2024 în plus față de anul 2023, când am avut doar 15 zile libere lucrătoare. Anul viitor va fi an bisect, luna februarie va avea 29 de zile și vom avea astfel o zi în plus de muncă.

Vestea bună este că, în anul 2024, vom avea parte de 17 zile libere care cuprind sărbători naționale și mari sărbători religioase. Din cele 17 zile libere în 2024, 10 zile pică în timpul săptămânii, iar 7 zile pică sâmbăta și duminica.

  • 1 ianuarie, luni – Anul Nou
  • 2 ianuarie, marți – a doua zi de Anul Nou
  • 6 ianuarie, sâmbătă – Boboteaza
  • 7 ianuarie, duminică – Sfântul Ioan Botezătorul
  • 24 ianuarie, miercuri – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
  • 1 mai, miercuri – Ziua Muncii
  • 3 mai, vineri – Vinerea mare
  • 5 mai, duminică – Paștele ortodox în 2024
  • 6 mai, luni – a doua zi de Paște
  • 1 iunie, sâmbătă – Ziua Copilului
  • 23 iunie, duminică – Rusaliile
  • 24 iunie, luni – a doua zi de Rusalii
  • 15 august, joi – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie, sâmbătă – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie, duminică – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, miercuri – Crăciunul
  • 26 decembrie, joi – a doua zi de Crăciun

Ce angajați beneficiază de zilele libere plătite

Toți angajații trebuie să beneficieze de zile libere în 2024 stabilite prin lege. În anumite sectoare de activitate, acolo unde munca și serviciile nu pot fi întrerupte, angajații care lucrează în zilele libere legale pot fi compensați cu alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.

În cazul în care nu se pot acorda zilele libere în 2024, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă legea privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton