Termenul de diaree acută se referă la diaree, respectiv la eliminarea a mai mult de 3 scaune apoase și moi pe zi, dar într-o formă agravantă. Scaunele sunt dureroase, producând o senzație intensă de usturime.
Pot exista diverse cauze pentru acest tip de afecțiune: ingestia unor alimente contaminate cu bacterii sau paraziți sau insuficient preparate termic, boli ale tractului digestiv, virusuri etc. O diaree acută poate fi consecința unei enterite sau enterecolite.
Enterita constituie inflamația intestinului subțire. În unele cazuri, inflamația se produce și la nivelul stomacului (gastrită) și a intestinului subțire (colită). Există mai multe tipuri de enterită, printre care: virală sau bacteriană, indusă de radioterapie, de medicamente, de consumul de alcool sau de droguri, de un flux de sânge scăzut, de boli inflamatorii, cum ar fi colita ulcerativă sau boala lui Crohn. Simptomele enteritei sunt febră, greață, vomismente, diaree și dureri abdominale. De obicei, enterita virală se vindecă în câteva zile.