De la începutul războiului din Ucraina, românii au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care fug din calea atrocităților ce se petrec în țara lor natală. Cu toate acestea, există și oameni care încearcă să profite de situația disperată a ucrainenilor. Printre aceștia se numără unii taximetriști de ocazie care schimbă tarifele de mers când dau de ucraineni.
Echipa Observator a filmat cu camera ascunsă o astfel de situație și l-a prezentat apoi publicului.
Conform unei aplicaţii de taxi, o cursă de aici până la Obor costă aproximativ 19 lei. Haideţi să vedem cât costă o cursă, pe aceeaşi distanţă, negociată la faţa locului pretinzând că sunt pentru prima dată în România – spune Cristina Filip, reporter Observator.
„Obor? 30 de lei. Trei-zero” – spune un taximetrist filmat cu camera ascunsă. El nu știe nicio limbă străină dar arată pe degete cât costă cursa. Ba mai mult, se oferă să schimbe bani, spun reporterii. Aceștia au urcat în mașină și au pornit spre Obor. Șoferul a pornit mașina fără să dea drumul aparatului de taxare. Reporterii l-au întrebat apoi și de prețul altor curse.
Citeşte şi: Câți bani primesc de la stat românii care găzduiesc refugiați ucraineni
„De la Bucur Obor până la aeroport? 100 de lei, 80 de lei pentru că eşti din Ucraina. Nu 100 de lei, 80 de lei. Reducere pentru că eşti din Ucraina” – a răspuns taximetristul.
La fel s-a întâmplat și cu un alt taximetrist, care le-a cerut reporterilor 100 lei până la Aeroport. În mod evident, taximetriștii aceștia nu dau nici bon la sfârșitul cursei.
După acest test, reporterii au arătat filmările asociației transportatorilor din București. Aceștia au ridicat din umeri și nu au rămas uimiți de situație.
Şi nu i-aţi luat numărul de la autorizaţie? Aveţi şi faţă de englezoaică. L-a confundat, cu adevărat, fraierul. Nu e în regulă, cum să fie în regulă? Toată lumea trebuie să elibereze, mai ales acum, acel bon fiscal, deci nici nu trebuie să discutăm pe tema asta. Ei negociază nişte curse, aşa, după capul lor, când mai bine pui aparatul. Se duce în ANAF, respectăm cu toţii legea şi ne vedem de viaţă. Asta este corect – a spus Valentin Ştefănescu, din asociaţia transportatorilor din Bucureşti, potrivit aceleiași surse.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 24, 2022 2:49 pm