Un manuscris antic a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). La ce se gândeau romanii, înainte de anul 79 e.n.

.

Toată lumea se întreabă care erau preocupările romanilor, în antichitate. Iar acest lucru a fost acum descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale. Un grup de studenți a folosit AI pentru a afla ce stă scris într-un manuscris vechi de aproape 2.000 de ani.

De zeci de ani oamenii s-au întrebat ce este scris în celebrele manuscrise Herculaneum, iar acum trei studenți au oferit o privire fascinantă asupra vieții romanilor, folosind un program de inteligență artificială.

Un manuscris antic a fost descifrat cu ajutorul AI

Grupul de studenți a reușit să afle, cu ajutorul AI, care erau preocupările romanilor. Se pare că romanii își petreceau zilele discutând despre mâncare, muzică și alte plăceri de bază.

Primul cuvânt descifrat din acest manuscris antic a fost culoarea violet.

Dezvăluind conversațiile destul de banale, studenții, din Elveția, Germania și SUA, au câștigat 700.000 de dolari.

Scriptul este unul dintre sutele de papirusuri intacte exacavate în secolul al XVIII-lea dintr-o vilă de lux din Herculaneum, cunoscute sub numele de manuscrisele Herculaneum.

Este singura bibliotecă care a supraviețuit din oraș după ce a fost lovită de un val intens de cenușă, căldură și piatră ponce, când din apropiere a erupt Muntele Vezuviu și a distrus Herculaneum și orașul Popmei, în anul 79 e.n.

Citește și: Sătulă să aștepte să fie cerută de soție, o femeie a organizat nunta în secret. Reacția „mirelui” când a ajuns în fața altarului

Citește și: Femeia cu cele mai mari buze din lume vrea și mai mult acid hialuronic în zona feței. „E activitatea mea preferată!”

Dar manuscrisele, care sunt carbonizate și arată mai degrabă cu o bucată de cărbune, sunt mult prea fragile pentru a fi deschise.

Dar prin Vezuvius Challenge, lansată în 2023 și condusă de informaticianul Dr. Brent Seales, studenții Youssef Nader, cu sediul în Germania, Luke Farritor, din SUA și Julian Schilliger, cu sediul în Elveția, au dezvăluit peste 2.000 de litere grecești din acest script.

Ce preocupări aveau romanii

Un manuscris antic a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI). La ce se gândeau romanii, înainte de anul 79 e.n.

În aceste texte romanii discutau despre simțuri și plăcere, inclusiv despre muzică și capere.

Cine le-a scris? Răspunsul l-a dat profesorul Robert Fowler de la Universitatea Bristol și director al Herculaneum Society.

„Stilul este foarte noduros, tipic pentru el”, a precizat profesorul de limba greacă, citat de Metro.co.uk.

Un pasaj spune: „La fel ca și în cazul mâncării, nu credem imediat că lucrurile care sunt rare sunt absolut mai plăcute decât cele care sunt abundente”.

Citește și: O femeie din Alba Iulia a rămas fără toți banii din cont după ce a primit un SMS. Ce scria în mesaj

Citește și: Răzbunarea unei mame dezamăgită de copii. Cui a decis să își lase întreaga avere

„Cred că pune întrebarea: care este sursa plăcerii într-un amestec de lucruri? Este elementul dominant, este elementul rar sau este amestecul în sine?”, a adăugat profesorul Fowler.

Cu toate acestea, profesorul Folwer a spus că autorul nu concluzionează „nimic despre plăcere, nici în general, nici în particular”.

Dr. Seales și echipa sa au petrecut mulți ani creând algoritmi pentru a desface în mod digital textele și pentru a detecta prezența cernelii, însă scanările nu au putut face diferența dintre fibra de papirus de cerneală.

Cuvintele „colorant violet”, primele descoperite în celebrul manuscris

El a fost abordat de antreprenorul din Silicon Valley, Nat Friedman, care a donat 125.000 de dolari pentru a crea o provocare pentru oricine ar putea descifra manuscrisele Herculaneum.

În octombrie, un student la informatică, Luke Farritor, în vârstă de 21 de ani, a găsit cuvintele „colorant violet”, iar la scurt timp după absolventul de biorobotică, Youssef Nader, a făcut aceeași descoperire, cu rezultate și mai clare.

Împreună cu Schilliger, echipa a creat un model de inteligență artificială care a dezvoltat un algoritm pentru a despacheta automat imaginile CT și a antrenat algoritmii AI pentru a detecta prezența cernelii, permițându-le să citească cuvintele.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton