Home > Știri > Trei copii ținuți legați la un centru al Protecției Sociale din Ialomița: „Mi-au motivat că fac acest lucru pentru binele lor”
Trei copii ținuți legați la un centru al Protecției Sociale din Ialomița: „Mi-au motivat că fac acest lucru pentru binele lor”
.
Actualizat 01.04.2025, 11:45
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat luni, 31 martie a.c., un control la Căsuța de tip familial „Alexandra” din cadrul DGASPC Ialomița, unde trei copii au fost găsiți legați, deși nu existau indicații medicale în acest sens. În comunicatul transmis inițial de ANPIS se vorbea doar de o singură adolescentă care era ținută legată, dar s-a dovedit, în urma unor verificări ulterioare, că, trei minori erau ținuți în aceste condiții.
Trei copii ținuți legați la un centru social din cadrul DGASPC Ialomița
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat luni, 31 martie a.c., că efectuează un control la Căsuța de tip familial „Alexandra” din cadrul DGASPC Ialomița. În urma controlului, o fată de 16 ani a fost găsită legată, deși nu existau indicații medicale în acest sens, conform comunicatului de presă transmis de ANPIS.
”În data de 31.03.2025, urmarea a informării Consiliului de Monitorizare, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ialomiţa împreună cu o echipă de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) au demarat o misiune de control la sediul serviciului social Căsuţa de tip familial ”Alexandra”, aparţinând furnizorului de servicii sociale DGASPC Ialomiţa”, anunţă, luni, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, într-un comunicat de presă.
Angajații centrului au susținut că fata se automutilează, motiv pentru care au recurs la această metodă.
”Una dintre beneficiare, de 16 ani, era contenţionată fizic, neavând nicio recomandare medicală în acest sens. Personalul centrului a declarat inspectorilor sociali că a recurs la această metodă din cauză faptului că adolescenta se automutilează. Controlul efectuat de inspectorii sociali este încă în desfăşurare, urmând ca la finalizarea lui să fie dispuse măsuri în consecinţă, iar dacă situaţia o impune, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru rele tratamente aplicate minorilor”, a mai transmis ANPIS.
„Mi-au motivat că fac acest lucru pentru binele lor”
Ulterior, s-a aflat că, în realitate, trei dintre cei 16 copii aflați în acest centru social de stat, copii cu afecțiuni neuropsihice grave, erau legați, iar personalul a subliniat că a luat această decizie din motive pe care le considerau „necesare”.
Inspectorul Consiliului de Monitorizare, Monica Dumitrescu, a povestit cum au decurs verificările la acest centru, dar a precizat și că unul dintre angajații de la centru a încercat să intimideze echipa de control, invocând numele ministrului Muncii și ale unor parlamentari, potrivit Digi24.
„Am început să văd copiii legați, unul avea mânecile înodate, era imobilizat la mâini, al doilea avea mâinecile legate cu o sfoară. Mi-au motivat că fac acest lucru pentru binele lor, pentru că ei se lovesc, își bagă mânuțele în guriță, provoacă vărsături, se mușcă de degete. Mi-au fost enumerate o serie de nume și de funcții, se presupune că trebuia să fi auzit, să îmi dea de înțeles că au influență, să mă potolesc, să am grijă, „și noi cunoaștem”, mi-au menționat nume și funcții din poliție și parlament, și grade de rudenie printre aceste funcții, inclusiv ministra Muncii. Mi-a arătat și poze cu dumneai, îi spunea „verișoara”, doamna inspector care spunea că a lucrat anterior într-o structură.”, a spus Monica Dumitrescu, inspector Consiliul de Monitorizar la Digi24.
La fața locului a ajuns și Poliția, dar și directorul DGASPC Ialomița, care le-a spus inspectorilor că fac tot ce e mai bine pentru acești copii. ANEPIS a precizat că va fi făcută plângere penală pentru rele tratamente aplicate minorului doar dacă acest lucru se va impune.
Instituţia precizează că specialiştii săi colaborează cu cei ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie pentru asigurarea unor condiţii sigure şi adecvate în serviciile de tip rezidenţial şi pentru a lua măsurile necesare împotriva oricăror situaţii în care drepturile beneficiarilor nu sunt respectate.