Tuse. Tusea este un reflex brusc, care apare de multe ori în mod repetat, și ajută la expulzarea sonoră a aerului intrapulmonar, precum și a secrețiilor, substanțelor iritante, particulelor străine și a microbilor.
Reflexul de tuse este format din trei faze: o inhalare, o expirație forțată împotriva unei glotei închise, precum și o eliberare violentă a aerului din plămâni ca urmare a deschiderii glotei, de obicei însoțită de un sunet distinctiv. În timpul eliberării aerului, corzile vocale și epiglota se deschid, aerul este expulzat cu viteză mare, de 25-1000 km/oră, aruncând particulele iritante, corpii străini, gazele iritante și secrețiile din bronhii sau trahee spre exterior. Tusea este voluntară sau involuntară.
Tusea frecventă indică, de obicei, prezența unei boli. De cele mai multe ori, tusea neregulată este cauzata de o infecție a tractului respirator, dar poate fi, de asemenea, declanșată de sufocare, de fumat, de poluarea aerului, astm, boala de reflux gastro-esofagian, bronșită cronică, tumori pulmonare, insuficienta cardiacă și medicamente.
O solutie pentru a scapa de tuse este sa bei ceai de ceapa!
Citește mai departe în Dicționarul medical
Ultima modificare martie 6, 2020 5:27 pm