Top 10 cele mai ciudate tradiţii de Paşte din lume. Copiii se deghizează în vrăjitoare în Finlanda!

.

Chiar dacă este cel mai important eveniment din calendarul creștin și una dintre cele mai iubite și sărbători celebrate, Regatul Unit, precum și multe alte țări, sărbătoresc Paștele cu iepurași, vânători de ouă de ciocolată și întâlniri de familie. Cu toate acestea, weekendul de Paște, între Vinerea Mare și Lunea de Paște este sărbătorit în moduri foarte diferite în întreaga lume, cu o varietate de festivități și tradiții, care mai de care mai ciudată.

Cele mai ciudate tradiţii de Paşte din jurul lumii

În jurul planetei există fel şi fel de tradiţii şi obiceiuri pe care oamenii le fac pentru a sărbători și comemora Paștele. Unele par să aibă un fel de sens, în timp ce altele sunt atât de neobișnuite încât vei fi curios cum au apărut vreodată.

FINLANDA – Copiii se deghizează în vrăjitoare

În Finlanda, în ziua de Paşte, cei mici trebuie să se îmbrace în vrăjitoare. Micile vrăjitoare bat la ușile oamenilor oferindu-se să binecuvânteze casa în schimbul unui cadou. Îmbrăcați în haine vechi și colorate, cu pistrui pe fețe, copiii poartă tije de salcie decorate cu hârtie creponată și pene colorate, care sunt oferite ca binecuvântare pentru a alunga spiritele rele. Ei sunt apoi răsplătiți cu dulciuri, bani mărunți sau ouă de ciocolată mici.

Tradiția se spune că provine din credința că vrăjitoarele ar zbura în Germania și ar petrece cu Satan, iar focurile de tabără sunt menite să le sperie. Această tradiţie este celebrată de membrii Bisericii Evanghelice Luterane, fiind religia predominantă în Finlanda.

FRANŢA – Se prepară o omletă gigantică

De obicei, în a doua zi de Paște, locuitorii din Haux sparg mai mult de 4.500 de ouă într-o tigaie gigantică pentru a crea o omletă imensă de Paște care hrăneşte peste 1.000 de persoane. Fiecare familie sparge ouăle în propriile case dimineața și se adună în piața principală, unde ouăle sunt gătite pentru prânz. Și cină. Și pentru mic dejunul din ziua următoare…

Legenda spune că tradiția a început când Napoleon și armata sa călătoreau în apropierea localității Bessières. Un proprietar de han i-a gătit o omletă atât delicioasă delicios, încât a doua zi, Micul Corporal a cerut ca toate ouăle din sat să fie adunate și transformate într-o omletă imensă pentru soldații săi.

UNGARIA – Sunt aruncate găleţi de apă în femei

În Ungaria, femeile se îmbracă în haine tradiționale în Duminica Paștelui și sunt stropite cu apă, iar uneori se aruncă chiar şi cu găleţi de apă peste ele. Tradiţia are loc în micul sat Holloko din nord-estul Ungariei. În vremurile istorice, apa era considerată un element datorită cărora oameni puteau rămâne sănătoși și fertili. Acum, este doar o tradiție distractivă. Mai mult decât atât, în timpul stropirii femeilor cu apă, cei care privesc trebuie să fie îmbrăcaţi în porturile populare şi să danseze pe stradă.

Citeşte şi: Ce faci cu lumânarea de la Înviere. Sfaturile părintelui Vasile Ioana: „Aceasta nu este o lumânare obișnuită” / Video

Citeşte şi: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. Trei idei de rețete cu ouă fierte de la Horia Vârlan / Exclusiv

AUSTRALIA – Cofetarii fac Bilbies de ciocolată

Într-o încercare de a creşte conştientizarea cu privire la scăderea populaţiei de bilbies sau iepure-bandicoot, cofetarii din Australia au început să facă ciocolată asemănătoare cu acest mic marsupial de mărimea unui iepure.

Pentru a strânge bani și a crește bugetele pentru a susţine eforturile de conservare, ciocolatele în formă de bilbi și produsele conexe sunt vândute în multe magazine din întreaga Australie ca alternativă la iepurașii de Paște.

PAPUA NOUA GUINEE – Copacii lăcaşelor de cult decoraţi cu ţigări

Cu o temperatură medie anuală de 28 de grade Celsius și o umiditate ridicată pe coastă, nu sunt mulți oameni în țara Papua Noua Guinee interesați să mănânce ciocolată în perioada Paștelui. În schimb, localnicii au venit cu o idee (discutabil) mai bună.

Copacii din fața lăcașurilor de cult sunt împodobiți cu pachete de tutun și țigări, care sunt apoi oferite congregației după serviciile de Paște. Practica are aparent un efect pozitiv asupra participării la biserică!

Citeşte şi: 5 zodii protejate de divinitate de Paște. Ei sunt nativii care atrag binele și au parte de reușite

FILIPINE – Catolicii devotaţi se auto-crucifică şi se autoflagelează

În Filipine, unii catolici devotați au adoptat practica auto-crucificării și autoflagelării de Vinerea Mare. Ei consideră că acest lucru îi ajută să se purifice și să se elibereze de păcatele lumii.

În timp ce majoritatea filipinezilor mergeau la biserică sau își petreceau sărbătoarea cu familia, mii s-au adunat în sate din jurul orașului San Fernando, la nord de capitala Manila, pentru a privi bărbați care se pedepseau în încercarea de a-și ispăși păcatele sau de a cere minuni de la Dumnezeu.

Biserica Catolică Romană nu este încântată de idee și a încercat activ să descurajeze această practică, fără prea mare succes.

NORVEGIA – Ziua Criminalităţii sau Paştele Blåklokke

În Norvegia, se petrece ceva puțin mai sinistru în ajunul Paștelui. Conform tradiției, oamenii din țară îşi pun măști și se îmbracă în haine de vrăjitoare sau alte personaje înspăimântătoare, iar apoi umblă pe străzi pentru a speria vecinii. Această tradiție, numită „Paștele Blåklokke”, este în mod tradițional menită să alunge spiritele rele și să aducă norocul în noul an.

Canalele de televiziune rulează seriale de crimă, iar oamenii din întreaga țară se retrag în cabanele lor de munte și își petrec weekend-ul urmărind emisiuni televizate cu mistere de tip „crime” sau citind romane poliţiste.

Chiar și cutiile de lapte poartă povești scurte de detectivi în timpul sezonului. Fenomenul a fost declanșat de popularitatea imensă a unui roman polițist din 1923, a cărui acţiune ar fi avut loc pe calea ferată Bergen.

NOUA ZEELANDĂ – Marea vânătoare a iepurașilor de Paște

În timp ce restul lumii caută ouă de Paște ascunse în jurul casei, oamenii din Otago, Noua Zeelandă, își iau armele pentru „Marea Vânătoare Anuală a Iepurașilor de Paște”.

Ideea este să scape de „dăunătorii invazivi” din ferme, cu peste 500 de vânători activi care se luptă pentru trofeul mult dorit și un premiu în valoare de 3.500 de dolari neozeelandezi. Cum peste 10.000 de iepuraşi au ghinionul să se întâlnească cu vânâtorii, Iepurașul de Paște ocolește cu înțelepciune acest colț al Noii Zeelande.

REPUBLICA CEHĂ sau SLOVACIA – Femeile sunt biciuite

Dacă ești femeie și te afli în Republica Cehă sau Slovacia în cea de-a doua zi de Paşte, poate că mai bine ar fi să nu ieşi din casă.

Bărbații și băieții locali umblă pe străzi cu nuiele făcute din crengi de salcie și panglici colorate, frumos decorate, căutând fete pe care să le „biciuască ușor”. Aceştia fredonează o poezie în care le cere ouă fetelor.

Este o tradiție jucăușă veche de secole, respectată pentru a le aduce sănătate şi fertilitate femeilor. Biciuirea nu este menită să fie dureroasă.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ultima modificare mai 2, 2024 7:08 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale