Tinerii din România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale

.

De Ziua mondială a competenţelor tinerilor, statisticile arată că tinerii din România sunt ultimii la capitolul competențe digitale, necesare pentru a putea urma cursuri online.

Patru din cinci (80%) tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani din Uniunea Europeană aveau în 2019 competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, însă tinerii din România sunt pe ultimul loc în UE la acest capitol, doar 56% dintre ei având competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Doar 56% dintre tinerii din România cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au competențe digitale de bază sau mai înalte, conform datelor pe anul 2019, publicate de Biroul european de statistică Eurostat, potrivit Agerpres.

Asta, în condițiile în care evaluarea competenţelor digitale are statutul de probă obligatorie în cadrul examenului de Bacalaureat, pentru candidaţii de la toate filierele, profilurile şi specializările.

Citește și: București, pe locul 7 în topul celor mai bune orașe din Europa pentru IT

În schimb, patru din cinci (80%) tineri din Uniunea Europeană aveau în 2019 competenţe digitale minime sau mai avansate.

Pe primele locuri se află Croația, cu o pondere de 97%, Estonia, Lituania, Olanda (93%) și Grecia (92%).

Competențele digitale le-au fost de mare folos tinerilor, mai ales în această perioadă, când pe perioada închiderii instituțiilor de învățământ din cauza pandemiei de COVID-19 au fost nevoiți să urmeze cursuri online.

Ziua mondială a competenţelor tinerilor

Adunarea Generală a ONU din noiembrie 2014 a decis ca la 15 iulie să fie marcată Ziua mondială a competenţelor tinerilor. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru tineri, instituţiile de educaţie şi formare profesională în domeniul tehnic (TVET) şi părţile interesate din sectorul public şi privat să recunoască şi să sărbătorească importanţa înzestrării tinerilor cu abilităţi pentru ocuparea forţei de muncă, muncă decentă şi antreprenoriat.

În prezent, în lume sunt 1,2 miliarde de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, însemnând 16 procente din populaţia globală. Înainte de actuala criză, aceștia aveau un risc mai mare decât adulţii să fie şomeri şi se confruntau adesea cu o perioadă de tranziţie prelungită de la şcoală la muncă. Acum, tinerii sunt chemaţi să contribuie la efortul de recuperare după pandemia de COVID-19 și vor trebui să fie dotaţi cu abilităţile necesare pentru a gestiona cu succes provocările viitoare, potrivit ONU.

Importanţa dezvoltării tinerilor calificaţi se află la baza mesajului din 2020 pentru Ziua mondială a competenţelor tinerilor. Cu acest prilej vor avea loc mai multe evenimente virtuale axate pe tema „Abilităţi pentru un tineret rezistent”.

Sursă foto: 123rf.com

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale